Od dawna czekałam na ten moment - w końcu w Muminkach pojawiła się Buka. To była chwila grozy (jeszcze ta klimatyczna muzyka). Ale Buczka nie taka straszna jak ją malują;)

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
użytkownik usunięty
Mala_Mi_2

Jejq jak ja się dowiedziałam o tym, że "Muminki" wracają na antenę skakałam z radości :P. Może to trochę infaltylne, ale mam sentyment do tej bajki, w końcu wychowałam się na niej. Jak byłam mała zawsze bałam się Hatifnatów (te białe stworzonka przypominające prezerwatywę) oraz Buki. Nawet wczoraj poczułam dreszczyk jak zbliżała się Buka do domu Muminków... Fajnie tak sobie usiąść przed telewizorem i powspominać :D:D

Mala_Mi_2

Heh poczułam się jak wtedy gdy miałam 10 lat i przełączałam szybko na inny kanał, gdy BUka się zbliżała, tak bardzo sie jej bałam. Teraz mam podobne odczucia oglądając thrillery ;)). Ostatnio postanowiłam po naprawdę długoletniej przerwie obejrzeć Muminki i co? Buka była i znowu się bałam ;))). Ehh chyba sie nigdy do nie j nie przekonam ;]

elia_2

No tak Buka jest niezła Wogóle klimat muminków jest taki nietypowy, ale to właśnie wyróżnia je wśród innych bajek

dagmarka_kolinka

Ja do tej pory budze sie w srodku nocy zlany zimnym potem na mysl o buce.
Ps wloczykij to stary cpun :/

Moomac

Eee no jak możesz? Wółczykij to taki pożądny młodzieniec:) Będę go bronić. To była ma ulubiona postać od zawsze.Taki swojski chłop;)
Pozdr. i Wesołych Świąt, bez nocnych koszmarków muminkowych.

Mala_Mi_2

taaa...zdecydowanie. Buka jest naprawde straszna....i racja z tym Włóczykijem. Jak byłam mała to tego nie dotrzegałam ale teraz widać to jak na dłoni....cały czas chodzi jakiś zjarany=) mimo to i tak go lubię.

Mala_Mi_2

;d zawsze sie balam buuuuuki :D brrrr :P a i włóczykij był jakis podejrzany :D ale go lubilam :D muminki jak by to okreslic z perspektywy czasu wydaja mi sie dosc psychopatyczna bajka ;d mialy taki klimat taki pelny grooooozy i wogle ;d ale je uwielbiam!! BUKA i WLOCZYKIJ SA NAJLEPSI!!!! :D ehhh :) powrot do mlodosci... :) znow bede ogladac wieczorynki ;d tzn muminki :D na blogu mam nawet jedna fotke buki i kilka muminkowych zapraszam :D

Mala_Mi_2

Tove Janson przewraca sie w grobie po co poniektorych postach.... nawet jeśli wciąz żyje.

wychowałem sie na tym w wersji ksiązkowej jak i telewizyjnej, spłycanie tej powieści do kwesti infantylnej kreskówki ze straszną buką jest ignorancją...
widac niektorzy nie dorosli do pewnych przekazów... cóż zawsze powtarzłem ,ze Muminki powinno sie ogladac i czytac powyzej 15 roku zycia, wtedy moze zamiast podniecac sie zjaranym włoczykijem dostrzegałoby sie cokolwiek więcej.

Coż Muminki mają niesamowity klimat i z chęcia zobaczyłbym je znowu..niestety mam wtedy trening :\

ps. Uprzedzajac wszelakie zlosliwe i durne komentarze- Tak jestem pełnoletni, duzy i paskudny. pozatym potrafie dac po ryju. Pozdrawiam serdecznie :)

Rory_OBrien

Podpisuję się pod tym postem ( chyba się przestraszyłem ;)

Buka jest postacią tragiczną, pociąga ją światło i podąża ku niemu, aby się ogrzać. Jednak wszystko czego dotknie zamarza. Kiedy już do owego światła dotrze, ono natychmiast gaśnie. To bardzo smutne, kiedy ustąpi strach przed tą postacią, pojawia się natychmiast ogrom współczucia. Jest postacią wielce symboliczną i można ją interpretować na wiele sposobów.
Wyobraźmy sobie, dla przykładu, człowieka który z natury jest arogancki i na każdym kroku rani ludzi (lodowate zimno u Buki). Człowiek ten może bardzo potrzebować miłości (światło), ale niszczy on swe upragnione uczucie, ze względu na swój trudny charakter. Nie potrafi być inny, wyrusza więc w niekończące się poszukiwanie kogoś kto obdarzy go miłością, jednocześnie akceptując go jako człowieka (światło które nie zgaśnie, gdy Buka go dotknie).

Nie będę już tłumaczył postaci Włóczykija ani hatifnatów, ale zapewniam że można dużo o nich napisać (jak o każdej osobowości z "Muminków").

Jestem wielkim fascynatem muminków jak wielu również starszych ludzi (np. mój wykładowca od teorii literatury)

Gorąco zachęcam do spojrzenia trochę innym okiem na tą małą społeczność troli.

ps. podpowiem jeszcze, że najczęściej rozpatruje sie muminki według filozofii Nietzschego, a w przypadku paszczaków (paszczak nie jest jeden, jest to gatunek) Heideggera (katastrofista) :)

lesterwood

Mnie osobiście najbardziej żal, że w tym anime kompletnie spłycono warstwę fabularną książki "Tatuś Muminka i morze". To, co wydarzyło się w tej książce z Buką, naprawdę daje do myślenia...

lesterwood

Ja oczywiście zgadzam się z Wami (i nie przestraszyłam się wcale ;)
Mnie Buki jest po prostu żal. Wszyscy się jej boją (no z wyjątkami,jak wszędzie), a nie widzą istoty tej postaci. Stąd własnie mój post, chciałam sprawdzić, czy tak rzeczywiście jest.
Ja wiem, że Muminki to nie taka prościutka bajeczka ze śmiesznymi stworkami i strasznymi potworami. Nigdy w to nie wątpiłam. (No może wtedy, gdy jako niezbyt dorosła dziewczynka bałam się ogólnie wszystkiego, z Buką i hatifnatami na czele. )
Poza tym bardzo Tove Jansson cenię właśnie za to,że stworzyła tę jakże fascynującą społeczność. I nie dopuściłabym się tu absolutnie żadnej ignorancji, którą mi tu dalikatnie zarzucał Twój poprzednik.
Bardzo się cieszę, że są jeszcze tacy, którzy wiedzą, o co tak naprawdę chodzi i jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy i przemyśleń na temat Buki oraz na pewno innych trolli z Doliny Muminków.
Pozdrawiam.

Mala_Mi_2

włóczkij to może i ćpun w to nie wnikam ale najlepszy ziomal był z paszczaka, wogule jest zajebisty i ten jego pseudonim ..... ;)

JuMPer_4

Buuuukaaa- też się jej bałem!! szkoda, że nie obejrzałem tego odcinka, no ale pewnie niedługo się znowu pojawi ;-) Tyle ona jest nieszczęśliwa :-( a nie straszna! Ale i tak się jej boję!

JuMPer_4

Buuuukaaa- też się jej bałem!! szkoda, że nie obejrzałem tego odcinka, no ale pewnie niedługo się znowu pojawi ;-) Tyle ona jest nieszczęśliwa :-( a nie straszna! Ale i tak się jej boję!

Mala_Mi_2

Jak wszyscy równiez kocham Muminki. To najlepsza bajka jaką kiedykolwik oglądałam. Uwielbiałam ją jak byłam mała i uwialbiam ją teraz:))Ta bajka nie jest taka jak wszystkie, ona ma w sobie coś takiego co przyciąga:)) Jest jak dobry film!!! No i oczywiście najlepsze: Buka!!! Boję się jej do teraz. Wiem, ze to tylko postać z bajki, ale jak ją widze to moj strach jest taki sam jak na najlepszym horrorze. Hatifnatów też się bałam. O tak!!.
Porządnego Włóczykija też lubiłam o i jeszcze Bobka:))))

Mala_Mi_2

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to zapraszam na http://muminki.forumer.pl/index.php [muminki.forumer.pl/inde...] .

Mala_Mi_2

Weźcie teraz to ja uwielbiam Buke a kiedyś to co!? Zawsze jak pojawiała sie na ekranie Buka to ja nie wiedziałam co mam robić czy płakac czy uciekac gdzie pieprz rosnie tak sie jej strasznie bałam. Przed Muminkami modliłam sie, zeby dzisiaj nie było Buki. Wogóle to takie straszne dla mnie kiedys było :(

polip_2

Buka się pojawiła w Muminkach?? kurde,a aj to przegapiłam!!! siedzę w nudnej hiszpanii, a tym czasem Buka szaleje w Dolinie Muminków, kurde no... A ja to zawsze za fotel się chowałąm jak ona się pojawiała, straszna była... ale kocham tę bajkę chyba tak samo jak smerfy, hehe