Witam, ostatnio naszła mnie ochota na obejrzenie doctora who. Nie wiem jednak gdzie to się zaczyna, ponieważ zauważyłem, ze jest serial sprzed 2000 roku teraz jeszcze jakis film z 2013 + coś z tego roku i trochę się pogubiłem. Może ktoś napisać czy serial z 2005 roku jest kontynuacją tego z przed 2000roku i czy film z 2013 jest dalsza kontynuacją?

Tak, racja Doktor Who trwa od lat 60. Nie oglądałam klasycznego Doktora Who, czyli starej wersji, bo składa się, aż z 26 sezonów. Uznałam, że to za dużo nawet dla mnie. Zaczęłam oglądać od sezonu z 2005 roku, czyli pierwszego sezonu po długiej przerwie w produkcji. BBC wyzerowało liczbę sezonów i od 2005 liczy się od początku, ale mimo to jest bezpośrednią kontynuacją klasycznego Doktora, (ten sam Doktor, różne wcielenia, tak więc w pierwszym sezonie nowej wersji występuje 9 Doktor). Śmiało możesz zaczynać oglądać od nowszej wersji, w trakcie wszystkie niedomówienia się wyjaśnią. Wiem z doświadczenia, jestem właśnie w trakcie 5 sezonu. Może w wolnej chwili skuszę się na starą wersję.
Miłego oglądania :)