Federico Fellini był genialny. Uwielbiam jego filmy. Nie mogę wszakże zrozumieć, dlaczego ktoś wydając na DVD pakiet jego 11 filmów wybrał akurat właśnie te, a nie inne tytuły. Dlaczego nie można kupić na DVD takich arcydzieł jak "Roma", "Amarcord" albo"SATIRICON" ???
Zastanawiam się, czy Filmweb nie ma siły sprawczej, aby spowodować wydanie tych filmów na DVD, z polskim lektorem , napisami itd... standardowo. Myślę, że sporo osób byłoby zainteresowanych kupnem. Ja na pewno !!!
amz
Tak to z boxami bywa. Mało kiedy znajdzie się taki box, który wyczerpywałby zasób najlepszych filmów danego reżysera. Względy komercyjne: "kiedyś wydamy to osobno"... Oczywiście na Zachodzie wydaje się osobno, a u nas będziemy czekać na to hoho, albo i dłużej.
podobnie np. było z osławionym boxem Kurosawy (jego jakość zważywszy na cenę to śmiech na sali), gdzie nie dano "Rashomona". Oczywiście "Rashomona" na DVD jak na razie nie wydano.
A to mnie zaciekawiło: czy my (FW) mamy jakąś "siłę sprawczą"? Poza rzecz jasna godnym godłem "FilmWeb poleca"?
W takich boxach, na 10 filmów zawsze będą 2-3 filmy gorsze. Ponieważ gdyby takie filmy mniej znane zostały wydane osobno , to znalazłyby mniej nabywców. A arcydzieła są na tyle :mocnymi pozycjami", że obonią się same. Miłośnik Felliniego i tak kupi taki zestaw. A dystrybutor ucieszy się, że przemycił w ten sposób więcej filmów.
Znam ten ból :) Już od dawna poluję na "Rzym" Felliniego. Trzeba mieć nadzieję że, kiedyś wydadzą te filmy osobno jak to było w przypadku "Casanovy".
A jeśli chodzi o box Kurosawy to zwyczajne lekceważenie ludzi. Jeżeli mają wydawać byle jak to wolę żeby wogóle nie wydawali. Na złość wydawcom zawsze można ściągnąć film z internetu (oczywiście tego nie pochwalam ;)).
Pozdrawiam!