Szukam filmu, który dobre 20-25 lat temu widziałem w polskiej TV. Był to film z lat 60-90. Klimat miał dość mroczny, postapokaliptyczny. Para dzieci (chyba chłopiec i dziewczynka) poprzez system tuneli próbowali wydostać się na powierzchnię. Nie znali świata zewnętrznego, a po drodze spotkali psa. Myśleli, że ten pies to niedźwiedź i mówili na niego "miś". Czy ktoś kojarzy tego typu produkcję? To był chyba film polski albo przynajmniej był dubbingowany. Raczej nie był to film dla dzieci.

jackeill

Pierwsze skojarzenie, a takie są często właściwe...
"Miasto cienia" (2008).
Dziewczyna i chłopak wychodzą na powierzchnię z podziemnego miasta i jak mi się kojarzy, przed jaskinią spotykają tego psa, a całą wiedzę o zwierzętach mieli z jakiś nielicznych książek, więc pomylili nazwę...

Montago

Jest tu dużo podobieństw, jednak "Miasto cienia" jest filmem znacznie nowszym. Przejrzałem go bo znalazłem do niego dostęp, i jest to film baśniowy, kierowany do dzieci/nastolatków. Tamten film raczej miał inną grupę docelową, był mroczniejszy, poważniejszy i oglądałem w mieszkaniu, w którym nie mieszkam 20 lat. Więc była to produkcja z lat 90 albo nawet i starsza. Raczej na pewno Polska. Trochę pasuje mi to do filmów Szulkina, ale jak je sprawdzałem, to żaden nie miał takiego motywu.