Jutro 75 rocznica Lądowania w Normandii, także warto obejrzeć jakiś film z tej okazji. Oczywiście jest Szeregowiec Ryan a także Najdłuższy dzień z 1962 roku, ktoś zna jeszcze coś wartego obejrzenia?
film telewizyjny i to bez polskiej wersji. coś bardziej znanego ?
po wpisaniu "d-day films" w google wyświetla się kilka filmów, np. Patton , Parszywa dwunastka (widziałem) czy Wielka czerwona jedynka (widziałem)
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&ei=SND3XPHyKMuvrgSB05WwDg&q=d-d ay+films&oq=d-day+films&gs_l=psy-ab.3..0i19j0i22i30i19l9.553.1325..1468...0.0..0 .127.587.3j3......0....1..gws-wiz.......0i71j0i67j0j0i22i30._-kF_db_VjM
Operacja Overlord sprzed roku. ktoś poleca? i Amerykanizacja Emily z 1964. istnieje polska wersja tego filmu?
obejrzę Operację Overlord z 2018, opis i galeria zdjęć zachęcają, jakby ktoś coś polecał do dobrze, jak widać nie ma zbyt wielu filmów w tym temacie, a jak dla mnie to najciekawszy okres związany z II WŚ
eh można edytować wiadomość tylko do 5 minut i potem się robi spam..
znalazłem jeszcze ten film: Ike: Odliczanie do inwazji z 2004 roku. więc objerzę, któryś z tych dwóch.
no i oczywiście jest jeszcze serial Kompania braci, ale powtórkę tego zaplanowałem na wakacje.
i na koniec telewizja niestety nie puszcza jutro ani Szeregowca Ryana ani Najłuższego dnia.. taka okazja..