Chciałbym sie zapoznac z waszymi opiniami na temat filmu Hanibal. Ponieważ według mnie bije on na głowe Milczenie Owiec, które to tak wiele osób wychwala pod niebiosa. Jakie jest wasze zdanie?? Który z tych filmów według was jest ciekawszy??

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
knozewski

Jeśli idzie o całą serie dla mnie najlepiej wypada Red Dragon. Hannibal nie jest zły ale wg. mnie najsłaszby spośród trylogii - brak tutaj mroku i tajemniczości + sceny z których szydzono w filmach parodiujących vel. Scary Movie 2.

użytkownik usunięty
Aenama

Dziwię się że wg ciebie Hannibal bije na głowę Milczenie owiec. Wg mnie jest odwrotnie, choć Hannibal w sumie mi się podobał. Nauczyłem się jednak szanować opinie innych, szczerze mówiąc nawet cieszy mnie to ze rożni ludzie lubią różne filmy

Mrok i tajemniczość w "Milczeniu Owiec"?? Przepraszam, ale gdzie? Jedyną mroczną postacią w tym filmie jest Hanibal, i to dzięki niemu ten film jest znany i rozpoznawalny przez wszystkich. Gdyby nie jego postać, która notabene pojawiła się na mniej więcej 20 minut w całym filmie, byłby on przeciętnym, jak nie słabym thrillerem. Z całej trylogii najlepiej wypada właśnie "Hanibal", "Czerwony Smok" jest filmem niezłym, ale czegoś mu brak. Moja konkluzja jest taka, że "Milczenie owiec" uznaje się za kultowy film, tylko z dwóch powodów. Pierwszy to jak mówiłem wcześniej genialnie zagrana postać przez Hopkinsa, po drugie przez to, że jest on filmem już niemłodym. A większość starych dobrych (za tamtych czasów filmów) uznaje sie za kultowe. Nie neguje tego, ale ten film napewno nie jet najstraszniejszym thrillerem. jest przeciętnym thrillerem, ratuje go tylko dr Hannibal Lecter.