Ten temat jest już...na temat :)
Dla wszystkich którzy interesują się box-officem, liczbą widzów w kinie, cyferkami i statystykami.
Dla tych, których to kręci mam propozycję. Wytypujcie hity 2006 roku. Jaki film waszym zdaniem okaże się hitem? Ilu zbierze widzów? Oszacujcie. Pod koniec 2006 będziecie mogli sprawdzić jak dobrze typowaliście!
Ja zacznę:
Na 2006 zapowiadanych jest 11 potencjalnych filmów które mogą przebić się przez barierę 1 000 000 widzów. Moim skromnym zdaniem. Oto one:
Epoka Lodowcowa 2: 2 700 000 widzów.
Jeżeli tylko film okaże się równie zabawny i inteligentny jak część pierwsza to jest to bardzo realny wynik. Ten film może się okazać dla roku 2006 tym, czym był Shrek 2 dla roku 2004. Oba filmy mają nawet podobny moment premiery. Sezon letni. Okres w którym do kin chodzi najwięcej osób.
Karol-Papież który pozostał człowiekiem: 1 900 000 widzów.
Druga część włoskiego filmu o życiu i śmierci Jana Pawła II. Jako że tematyka 2 części jest nawet ważniejsza i bliższa ludziom, uważam że 2 część może nawet pokonać nieznacznie pierwszą.
Post Mortem: 2 200 000 widzów.
Film Andrzeja Wajdy o Katyniu. Osoba rerzysera plus tematyka pozwalają wierzyć w na prawdę bardzo dobry wynik. Jeżeli taka Zemsta miała prawie 2 miliony widzów to co dopiero film o Katyniu.
Nigdy W Życiu 2 czyli Ja Wam Pokażę!: 1 900 000 widzów.
Moim zdaniem pierwsza część była na prawdę dobrym i udanym filmem. Dużo lepszym od "Dziennika Bridget Jones". W części drugiej nastąpiło BARDZO dużo zmian ale mam nadzieję że wyjdą one filmowi na dobre. Ten film ma szansę pokonać część pierwszą. Choćby sam Cezary Pazura powinien przyciągnąć więcej widzów do kin.
Tylko Mnie Kochaj: 1 400 000 widzów.
Film twórców Nigdy W Życiu! . Brak literackiego pierwowzoru może spowodować uzyskanie trochę gorszego wyniku niż ten jaki uzyskał film Nigdy W Życiu! . Mam też pewne obawy co do obsady. Wszystko to razem składa się na wynik bardzo dobry ale gorszy od wyniku Nigdy W Życiu! .
Piraci Z Karaibów- Klatka Truposza: 2 400 000 widzów.
Pierwsza część jest znakomita! Należy mieć nadzieję że druga okaże się jeszcze lepsza. Zazwyczaj bywa tak że jeżeli na kolejną część jakiegoś filmu widzowie muszą czekać bardzo długo to uzyskuje ona bardzo dobry wynik. Na przykład GW:Mroczne Widmo lub Matrix Reaktywacja. Jeżeli tylko film nie zawiedzie i okaże się na prawdę dobrym, to jest to bardzo realny wynik.
Eragon: 2 100 000 widzów.
Fantasy na podstawie bestsellerowej powieści dla dzieci i młodzierzy. To może być hit!
Opowieści Z Narni- Lew, Czarownica I Stara Szafa: 3 100 000 widzów.
Fantasy na podstawie jeszcze bardziej bestsellerowej powieści, tyle tylko że bardziej dla dzieci niż młodzierzy. Film nazywany "Drugim Władcą Pierścieni". Dzieci tłumnie chodzą do kin na swoje ulubione filmy. Film pod względem rozmachu bije wszystkie 3 części Harrego Pottera razem! Jeżeli okaże się lepszy od części pierwszej H. Pottera to 3 miliony widzów ma w kieszeni.
Dublerzy: 2 500 000 widzów.
Dublerzy jak sami twórcy mówią mają przełamać złą passę w polskim kinie akcji. Jest to komedia sensacyjna. Twórcy porównują ją do serii Zabójcza Broń. Zapowiadają że w filmie będą na prawdę dobre komputerowe efekty specjalne. I do tego obiecująca obsada. Ja prognozę wpisałem z pewną ostrorznością. Pal licho że trudno w to wszystko uwierzyć. Pomyślcie co by było jeżeli to będzie prawda. Jeżeli to będzie na prawdę bardo dobry, zabawny, trzymajacy w napięciu film. Z dobrymi efektami specjalnymi i bardo dobrym aktorstwem. Taka Polska Zabójcza Broń. Ja myślę że w tedy ten film ma szansę nawet na 4 miliony widzów. I oby tak było.... :)
Samotność W Sieci: 2 100 000 widzów.
Film na podstawie bardzo popularnej powieści. Film o miłości. Pierwszy od dawna Polski film do którego zdjęcia kręcone są za granicą. I to gdzie! W Paryżu, Berlinie i Nowym Orleanie. Film ma podobno na prawdę duży budżet. Mają być komputerowe efekty specjalne w szerokim zakresie. Już nie wspomne o świetnej obsadzie. To może być duży hit.
Tryptyk Rzymski: 1 400 000 widzów.
Film na podstawie dzieła Jana Pawła II pod tym samym tytułem. Do tego, co jest bardzo ważne, Polski film. Tak na prawdę jego wynik to wielka zagadka ale spore "wzięcie" w Polsce na filmy o tematyce religijnej pozwala wierzyć w na prawdę dobry wynik tego filmu.

Pozostałe filmy raczej szans na milion i więcej widzów nie mają ale i tak mogą osiągnąć bardzo dobry rezultat. Oto one:

Mission:Impossible-3 : 590 000 widzów.
Tutaj komentarza chyba nie trzeba? :)
Lady In The Water: 580 000 widzów.
Film M. Nighta Shymalana. Fabuła opowiada o nimfie która żyje w ...basenie w pewnym hotelu. Brzmi niedorzecznie? Może i tak, ale Shymalan jest geniuszem i nie robi on niedorzecznych filmów, także kto wie?.....
Kod Da Vinci: 570 000 widzów.
Film na podstawie bestsellerowej powieści Dana Browna. Świetna obsada, bardzo dobry rerzyser. To może być na prawdę świetny film.
Garfield 2: 560 000 widzów.
Pierwsza część zebrała ponad 500 000 to dla czego druga miałaby nie zebrać? :)
Skok Przez Płot: 800 000 widzów.
Animacja ze studia Dreamworks Animations. Twórców Shreka 1i2, Madagaskaru,Rybek Z Ferajny. Widziałem zwiastun i zapowiada się znakomicie.Kupa śmiechu! Ten film może okazać się miłym zaskoczeniem i zebrać nawet 1 milion widzów!
Open Seson: 700 000 widzów.
Animacja w stylu "Mój Brat Niedźwiedź". Powinna zebrać chociarz połowę tego co film Disney'a.
Cars: 600 000 widzów.
Animacja Disney'a. Mnie jakoś na razie nie "zachęca" ale mogę się mylić.
Superman Returns: 290 000 widzów.
Najdroższy film w historii. Ma kosztować 220 milionów dolarów. Byłem do niego na nie ale coraz bardziej zaczynam się do niego przekonywać. Może będzie w porządku?...Oby.
Highwayman: 600 000 widzów.
Komedia członków kabaretu Mumio. Odpowiedzielni za prześmieszne reklamy Plus GSM w stylu " kopytko". Dla tego wszystko się morze zdarzyć. Ten film ma szansę nawet na 1 milion widzów. A może nawet i więcej...?
Kto Nigdy Nie Żył: 600 000 widzów.
Film z Michałem Żebrowskim w roli głównej, równierz o tematyce religijnej. Może przyciągnąć wielu widzów.
Casanova:240 000 widzów.
Widziałem zwiastun i moim zdaniem zapowiada się na prawdę dobry, zabawny, nakręcony z rozmachem i bardzo dobrze zagrany film. Liczę na niego.

No, i to by było na tyle. A jakie są Wasze typy?
Zapraszam do typowania! :)