Co myślicie o horrorach opartych na faktach autentycznych? A może wolicie historie "wyssane z palca"? Które horrory wam się najbardziej podobały i dlaczego?
ja raczej nie oglądałam, żadngo horroru na faktach, ale ogólnie wierze w te różne historyjki o duchach. Muci w tym COŚ być bo za dużo jest na to dowodów. ;)
te wszytkie horrory na "faktach autentycznych" to bajki nie znam zadengo horroru ktory byl by oparty na faktach ale nie takich naciagnych jak np. "Masakra piła mechaniczna" czytalem o tym filmie i niby jest na faktach a tak naprawde to autentyczny jest tylko typ ktory mial maske ze skory ludzikiej nie zabijal zadna pila itd...ale moze ktos zna taki horror ktory wszytko oddaje autentycznie moze tan Amityville
Niespotkałam się z jakimkolwiek horrorem, który by był oparty na naprawde autentycznych faktach. Oczywiście, można spróbować pod ten rodz. podciągnąc filmu typu - Blair Witch Project czy Masakra Piłą Mechaniczną etc,ale są one tak ubarwione i nasycone wizją reżysera oraz presją wymogów tech.,iż ne ma mowy o autentyczności , wierzytelnosci etc. Cóz ale moja wiedza moze nie być aż tak głeboka w tej tematyce, dlatego z przyjemnością cofne swoje zdanie, jezeli ktoś mi przedtawi ewidentne dowody tego,iz sie myle ;-). Pozdrawiam M.
Blair Witch Project nie miał z faktami nic wspólnego. Autorzy wykorzystali poprostu legendę o wiedźmie z Blair i rozkręcili wspaniałą kampanie promocyjną wmawiając ludziom że oto mogą obejrzeć autentyczny materiał nakręcony przez zaginionych studentów.
Blair Witch Project nie miał z faktami nic wspólnego. Autorzy wykorzystali poprostu legendę o wiedźmie z Blair i rozkręcili wspaniałą kampanie promocyjną wmawiając ludziom że oto mogą obejrzeć autentyczny materiał nakręcony przez zaginionych studentów.
Pozdrawiam.
Horrory są fajne, tylko, że jak reklamują, że któryś jest na faktach, zwykle mamy wzięty malutki fragment jakiejś prawdziwej historii z dorysowaną fabułą. Tak było z "Teksańską Masakrą" czy "Amityville". Wzięli małe fragmenty i dopisali resztę reklamując, że niby to wszystko prawdziwe...
bo to jest swietny chwyt reklamowy..ale BWP swietnie zrobili czytalem ze wywiesili na uczelniach zdjecia 3 glownych aktorw z Blair-a ze niby zagineli pozniej byla akcja w gazetach itv ze niby kasety ich znalezli i zmontowali..swietny pomysl