Witam, już jakiś czas zastanawiam się nad jednym tytułem filmu i za nic nie mogę na niego wpaść. Film oglądałem bardzo dawno i nie pamiętam dokładnie o co chodziło,
Facet powodował katastrofy? Pojawiał się na każdym zdjęciu z tych katastrof w kapeluszu...nie wiem czy chciał kogoś zabić czy kogoś szukał. Może coś wam świta ? Jakaś akcja była z pociągiem też co wagon eksplodował. Coś takiego :D Dziki z góry za pomoc.
Na 95% nie był to polski film. Kilka katastrof/wypadków. Policja lub jakieś siły specjalne zobaczyły, że występuje on na fotografiach z tych katastrof. Bodajże w płaszczu i kapeluszu.
O ten film też widziałem. Niestety to nie ten. Tamten był trochę starszy, na oko coś pokroju 1990. Niestety bardzo słabo go pamiętam. Mam przed oczami te fotografie, które przegląda ?policja? i widzę tego gościa w kapeluszu. Z takim charakterystycznym nosem...
Dołączam się do pytania. Od kilku lat nie daje mi to spokoju i za nic nie mogę rozwikłać zagadki, jaki tytuł nosił ten film. Film oglądałam kilkanaście, może 20 lat temu w TV i zrobił na mnie ogromne wrażenie. Bardzo chciałabym go odnaleźć i obejrzeć powtórnie. Na pewno nie jest to ani Przepowiednia ani Niezniszczalny. Nie pamiętam już, czy ten facet faktycznie powodował katastrofy ( jeśli tak, to tylko siłą woli, nadprzyrodzonymi zdolnościami, bo nie używał on żadnej fizycznej przemocy ) czy tylko był jak gdyby ich zwiastunem, może kimś nie z tego świata czy kimś w tym rodzaju, w każdym razie wyglądał jak zwykły człowiek, tylko taki tajemniczy i nigdy go te katastrofy nie dziwiły, więc wiedział, że nastąpią, z każdej wychodził żywy i pojawiał się w innym miejscu, gdzie dochodziło do kolejnej tragedii. Pamiętam, że jedna z katastrof była na pewno w samolocie. Może jeszcze coś sobie przypomnisz i wspólnymi siłami odnajdziemy ten tytuł. Nie wiem ile masz lat i kiedy mniej więcej oglądałeś/łaś ten film, ale o pomoc proszę głównie pokolenie 30-40 latków, bo pewnie oglądaliście ten film w TV będąc dziećmi lub nastolatkami. HELP!!!
Przepowiednia jest z 2002 roku. Tamten film jest zdecydowanie starszy. Mam 19 lat, ale pamiętam ten film z wczesnego dzieciństwa lecz strasznie za mgłą. Wydaje mi się, że jedna akcja miała miejsce w pociągu. W połowie chyba coś wybuchło i kilka wagonów się odczepiło. Ten facet stał właśnie w ostatnim odjeżdżającym wagonie i tym przeszywającym wzrokiem obserwował całą sytuację, zresztą jak każdą inną w tym filmie. (Tak mi się wydaję...) Film warty zachodu ! Szukajcie razem z nami!
Tak, na pewno nie jest to nowy film. Ja mam 36 lat i oglądałam go jako dziecko albo nastolatka, niestety nie wiem, ile dokładnie miałam wtedy lat. Zakładam, że ten film ma co najmniej 20 lat. Trzeba co jakiś czas podbijać ten temat, to może w końcu znajdzie się osoba, która zna tytuł. Pozdrawiam ;-)
Głównej roli na pewno nie grał Hoffman - to był wysoki i szczupły gostek, ale oczywiście Hoffman mógł grać tam jakąś drugoplanową rolę, choć nie kojarzę go z tym filmem. Mam nadzieję, że przypomni Ci się coś jeszcze.
1.żeby wiedzieć czy to film USA/jakiekolwiek aktor/czy grał tam ktoś znany?czy film był znany w sensie czy nakręcony z rozmachem za dużą kasę czy raczej o skromnym budżecie/kojarzycie jakąś okładkę z kasety vhs?plakat/bo film starszy?może to film TV wtedy jeszcze trudniej/
Facet w kapeluszu kojarzy mi się z http://www.filmweb.pl/film/Człowiek%2C+który+spadł+na+ziemię-1976-30639 ale to zupełnie inna fabuła
Scaners też nie,Martwa strefa też nie?
Przerabane ma przez was obejrzałem kilka tysięcy filmów przez całe życie i nic mi nie przychodzi...ale pamięć już nie ta;)
Szczerze mówiąc oglądałem ten film jak byłem kompletnym dzieciakiem. Widzę tylko głównego bohatera jak zza mgły, nic o nim nie wiem, zero nazwisk, innych filmów. Całość (chyba) w mrocznym stylu, szarawy taki...pod horror podchodził dla mnie. Tz. za dzieciaka się bałem takich filmów może dlatego sądzę iż to był horror.
Witaj z opisu przypomniał mi się ten tytuł może trafiłem:
http://www.filmweb.pl/film/Sprzedawca+%C5%9Bmierci-1993-8048
Nie , to nie jest "Sprzedawca śmierci", ten film ma całkiem inną fabułę. Podobnie jak Qulu oglądałam ten film jako dziecko i nie znam nazwisk aktorów. Pamiętam tyle, co napisałam w poście 10 dni temu ( patrz wyżej ). W przeciwieństwie do Qulu, ja nie kojarzę tego filmu jako kolorystycznie mrocznego i szarawego, ale na pewno był to thriller, może thriller SciFi, trochę horror, na 100% nie była to komedia, nie było też żadnych komediowych wątków - pełna powaga i tajemnica. Na pewno nie przypominał też filmów akcji. TAJEMNICZY SZCZUPŁY GOSTEK W KAPELUSZU, POJAWIA SIĘ ZAWSZE TAM, GDZIE DOCHODZI DO KATASTROF. JEST JAKBY ICH ZWIASTUNEM, ALE FIZYCZNIE ICH NIE POWODUJE. ZAWSZE WYCHODZI CAŁO. ZEWNĄTRZ WYGLĄDA JAK INNI LUDZIE, NIE WZBUDZA PODEJRZEŃ, JEST SPOKOJNY. PODCZAS GDY POLICJA PRZEGLĄDA ZDJĘCIA Z KATASTROF i TRAGEDII, ODKRYWA, ŻE FACET ÓW ZA KAŻDYM RAZEM JEST NA ZDJĘCIACH. GOSTEK NIGDY NIE JEST ZDZIWIONY PRZEBIEGIEM WYDARZEŃ, WIĘC RACZEJ WIE, ŻE DOJDZIE DO NIESZCZĘŚCIA, ALE NIGDY GO TO NIE PRZERAŻA I POJAWIA SIĘ W KOLEJNYCH MIEJSCACH, GDZIE ZNÓW DOCHODZI DO TRAGEDII. JEDNA KATASTROFA NA PEWNO BYŁA LOTNICZA. NIE PAMIĘTAM ZAKOŃCZENIA FILMU. W każdym razie dziękuję Ci za propozycję, ale to niestety nie to :-(
Niestety nie znamy nazwisk aktorów, film raczej na pewno angielskojęzyczny, możliwe, że zrobiony dla TV i nigdy nie leciał w kinie. Główny bohater był szczupły i raczej wysoki, nie był to typ urody amanta. Film ma około 20 lat lub więcej. Czy nakręcony z rozmachem? Chyba raczej nie, choć po tylu latach trudno to ocenić. Na pewno nie był to film akcji, zdecydowanie thriller / thriller SciFi, raczej główną rolę grała tu zagadka i tajemnica a nie efekty specjalne. Tak czy inaczej, dziękujemy Ci, że włączyłeś się do naszych wspólnych poszukiwań i mamy nadzieję, że jednak coś sobie przypomnisz:-)
Widzę, że temat póki co odświeżany. Mimo to informacji jest mało. Napisałem jeszcze na IMDB, tam może będą wiedzieli.
Bardzo Ci dziękuję, może tam ktoś coś skojarzy. Wiele bym dała, żeby odnaleźć tytuł tego filmu, był niesamowity.
dla rozlużnienia atmosfery przypmniała mi się ta historia ze zdjęciem wiem że nie na temat ;)ale tam pamietacie ta historię?
http://gadzetomania.pl/2010/04/18/podroznik-w-czasie-uchwycony-na-fotografii-z-1 940-roku
Nie znałam wcześniej tej historii. No, ciekawa sprawa, faktycznie facet nieco "odstaje" z tłumu, a pod zdjęciem interesujący komentarz - wykład sceptyka. Myślicie, że coś takiego jak podróż w czasie kiedykolwiek będzie możliwe czy to jedynie pobożne życzenie i wytwór ludzkiej wyobraźni, no i ma się rozumieć dobry temat do produkcji filmów SciFi? Co myślicie?
A mnie się wydaje że ludzie współcześni tak naprawdę mało wiedzą o starych czasach latach 30,40 wiemy ogólnie o historii ale mało wiemy o sprawach błachych i prostych,o życiu codziennym tamtych ludzi z drugiej strony to właśnie taki kraj jak USA był raczej nowoczesny nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy,nawet weśmy same scenariusze filmów wiele powtarza się właśnie z lat 40 itd.
Po moich przemyśleniach facet po prostu ubrany jest na sportowo,jest napewno też indywidualistą kimś kto chciał się wyróżniać z tłumu;)
Podróż w czasie ale w kosmos to się zgodzę;))))
Wiem, że już bardzo odbiegliśmy od tematu, ale a propos podróży w kosmos, to przeczytaj sobie opowiadanie Stephena Kinga "Jaunt" / "Jaunting" - jest w zbiorze opowiadań "Szkieletowa załoga" - świetne, polecam :-) I PONAWIAM APEL: KTO WIE, CO TO BYŁ ZA FILM ??? - OPIS W POSTACH POWYŻEJ. HELP !!!
To miał być żart? "Dwie twarze" to... telenowela brazylijska, a nPremium śledzę na bieżąco i nie natknęłam się na film o takim tytule lub opisie. Jeśli istnieje film o takim tytule i pasuje do tego, którego poszukujemy, to napisz coś więcej albo wklej linka. Czekamy :-)
Dwie odpowiedzi z IMDB:
http://www.filmweb.pl/film/Łowcy+wrażeń-1999-40064#
albo:
http://www.filmweb.pl/film/Dotknięcie+Meduzy-1978-40304
W "Łowcach wrażeń" gościa w kapeluszu gra ten pan z faktycznie charakterystycznym nosem :
http://www.filmweb.pl/person/Julian+Richings-6913
To pewne będzie właśnie ten film.
No cóż, to poczekajmy na potwierdzenie tej odpowiedzi przez autora tematu. Ja tego filmu nie oglądałem.
Qulu coś się dzisiaj nie odzywa, więc wypowiem się jako współposzukująca - na 99 % jest to film "Łowcy wrażeń", świadczy o tym twarz aktora - jak zobaczyłam Juliana Richingsa, to od razu skojarzyłam z tym filmem, tak właśnie wyglądał ten facet w kapeluszu, ponadto jego rola opisana jest jako Time Travelling Tourist, więc pasuje jak ulał do thrillera SciFi. Teraz przeczytałam jeszcze opis filmu i TO JEST TO :-) Sam plakat filmu jest mylący, po plakacie nie powiedziałabym, że to ten film, no i jeszcze zdziwił mnie rok produkcji 1999, bo byłam przekonana, że oglądałam ten film jako dziecko albo nastolatka, a tu się okazało, że było to najwyżej 13 lat temu. BRAVO !!!
underground73 - dziękuję Ci za tytuł :-)
noema - dzięki za znalezienie tego aktora, to bardzo mi ułatwiło rozwiązanie zagadki, bo z całego filmu najbardziej zapamiętałam tę charakterystyczną twarz i szczupłą sylwetkę, a nie znałam nazwiska :-)
uncut - dzięki za opis filmu, bo na Filmwebie nie ma i bez tego Twojego opisu nadal nie byłabym pewna, czy to ten film, o który mi chodzi :-)
Dziękuję za wszystkie inne odpowiedzi, również te nie trafione. Teraz tylko pozostaje mi gdzieś znaleźć ten film i obejrzeć powtórnie, wtedy będę pewna na 100 %, ale raczej na pewno trafiliście.
Brzmi prawie jak przemówienie przy odbieraniu Oskara, co? Ale nie wiecie, ile lat mnie ten film dręczył i jak bardzo zależało mi, żeby odnaleźć tytuł. Jesteście Wielcy :-)))
http://www.rottentomatoes.com/m/1101388-1101388-thrill_seekers/trailers/
To potwierdza wszystko, fotografie, kapelusz, nos :D !
GENIALNIE ! Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcenie. Pozdrawiam i mam nadzieję, że w przyszłości też będę mógł wam pomóc.
Misery76 daj znać jak znajdziesz ten film, bo na pierwszy rzut oka w sklepach internetowych nie ma.
napisze o czym jest ten film Łowcy wrazen, wiec uwaga bo beda spoilery
Dziennikarz ma napisac artykul na temat katastrof i przegladajac archiwalne materialy odkrywa, ze na roznych zdjeciach jest ten gosc w czarnym kapeluszu, ale on nie powodowal tych katastrof, tylko był turystą z przyszłosci, ktory po prostu przybywal na miejsce zeby sobie popatrzec, no i dziennikarz biega po calych stanach i probuje powstrzymac te katastrofy, jedna z nich dotyczyla pociagu, a konkretniej metra...
...dobra moze wystarczy, wiecej szczegolow juz nie bede zdradzal, jak cos to pytaj