Widze Tutaj temat zwiazany z maturką.. :) No to ja tez poprosze was Drodzy forumowicze.. o podpowiedz filmow..
mam temat "Motyw śemirci w literaturze, filmie lub sztukach plastycznych.."
Pomozecie? :)

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Baron

W stronę morza
Życie za życie
Inwazja barbarzyńców

Baron

http://jego.brat.filmweb.pl/ - to raczej film o umieraniu

Baron

Motyw śmierci W OGÓLE? No, bracie, chyba trochę przesadziłeś:) Motyw śmierci obecny jest w chyba połowie książek i filmów...
Może zobacz Edgara Allana Poe - świetnie pisał, a przy tym sporo scenariuszy powstało na podstawie jego rzeczy.
Ale zbyt szerokie to pojęcie - śmierć. Może być śmierć na wojnie, może być śmierć samobójcza (np. z miłości), może być śmierć głodowa (czyli z nędzy), może być śmierć od wampira czy inszego stwora, może być taka, szmaka i owaka - toż to całe tomiszcza można o tym pisać!

Baron

masz prosty temat, chyba z 80% filmów porusz choć w minimalny stosów tą kwestię. Najodpowiedniejszy film, który teraz przychodzi mi na myśl to chyba "siódma pieczęć" Ingmara Bergmana (głowny bohater rozgrywa partię szchów ze śmiercią)

lesterwood

Dzieki wielkie zdrodzy przyjaciele :D
Zawsze mnie intrygoala smierc .. dlatego wyznaczylem sobie taki temat cos w stylu wyzwania.. :)

Baron

Według mnie sporo wspólnego z tematem śmerci mają filmy:
"Zielona Mila" - chyba oczywiste o co chodzi. Jak nie widziałeś to polecam
"Piła" - morderca zabija, ponieważ niektóre osoby nie zasluguja na zycie i stawia ich w ślepym zaułku. pOZDRAWIAM

kAMSON

Skoro motyw śmierci, to może zainteresuje cię też motyw eutanazji? -
film "Za wszelką cenę" z Hillary Swank, Clintem Eastwoodem i Morganem Fremanem.