Witam, chcialbym abyscie wpisywali tu mroczne thrillery / kryminaly jakie ogladaliscie i jakie zapadly wam w pamiec. Nie chodzi mi tu o byle jaki film zaszufladkowany do gatunku thriller tylko o takie filmy hmm w stylu: Milczenie owiec, Kolekcjoner kosci, Seven czy chociazby Insomnia. Te filmy (przynajmniej te dwa ostatnie bo milczenie i kolekcjonera dawno ogladalem) juz w trakcie openingu zdradzaly ze beda mroczne. Wezmy na przyklad Seven. Na poczatku w trakcie napisow przewijaly sie klatki pokazujace rece mordercy, wszystko brudne a do tego ta psychodeliczna muzyka, Insomnia - tajemnicza muzyka i zblizenie kropel krwi spadajacych na tkanine. Sposob morderstwa i miejsce (i cel) tez nie sa takie jak w zwyczajnych thrillerach. W kazdych z tych filmow (no tylko nie w Insomni) morderca byl naprawde psychiczny, a filmy te nie polegaja na poscigach samochodowych i bieganiu za przestepca tylko raczej pokazuja sledztwo i szczegoly morderstwa. Czesto poroszana jest kwestia psychiki policjantow / detektywow prowadzach sledztwo. Dobra to tytulem wstepu :) teraz wy wpisujcie

asPhaLtgaRdeN

napewno takim mrocznym thrillerem z watkiem sf jest w sieci zla z washingtonem w roli glownej ... swietny mocny trzymajacy w napieciu i zaskakujacy do konca film, inny swietny klimatowy thriller to coma z bujold i douglasem o aktualnym ostatnio w polsce problemie lowcow skor (zart), naprawde swietny i z niesamowitym klimatem ... nie wiem czy za thriller mozna uznac Cos ale film rownie swietny i wciagajacy jest :):) no i ostatnio white noise a keatonem :D:D:D:D

asPhaLtgaRdeN

Z takich filmów teraz przychodzą mi do głowy: "Psychopata" z Sigourney Weaver, "Tożsamość" z Johnem Cusackiem, "Kolekcjoner" i "W sieci pająka" z Morganem Freemanem, "Odkupienie" z Christopherem Lambertem, "Lina" z Clintem Eastwoodem. Swego czasu leciał serial "Portret zabójcy" z Ally Walker i Robertem Davi w rolach głównych. Uwielbiałam ten serial za mroczną atmosferę zbliżoną właśnie do "Siedem". Chciałabym by puścili go jeszcze raz. Jeżeli nie oglądałeś - gorąco polecam.