JAk uważacie? Jak film ma najpięknejszą ścieżkę dźwiękową?
Mój typ: Władca pierścieni i Requiem dla snu
Bajki Disney'a (Król Lew i Pocahontas, wszystko, co stworzy Alan Menken)
Władca Pierścieni
Requiem for a dream
Titanic
Gladiator
Jak dla mnie najpiekniejsze soundtracki komponuje Zimmer - Krol Artur (genialny score, szczegolnie edycja dwuplytowa), Gladiator, Beyond Ragoon, Helikopter w ogniu i duuuzo wiecej. Do takich wyjatkowych dopisalbym jeszcze requiem dla snu i brokeback mountain.
Jest jeszcze wiele dobrych soundtrackow, ale te chyba lubie najbardziej. Z reszta, jak kogos interesuje to tutaj http://www.filmweb.pl/blog/entry/432345/muzyka+filmowa.html [www.filmweb.pl/blog/ent...] mam wpis na temat soundtrackow, to moze sobie poczytac :)
Zgadzam się. Zimmer rządzi. Soundtrack z True Romance i Piratów szczególnie. A tak poza tym to muzyka z Arizona Dream też zasługuje na uwagę.
jak dla mnie to:
1. Requiem dla snu
2. Ostatni Mohikanin
3. Szkoła Uczuć
4. Notthin Hill
5. Gladiator
Hmm... Mi najbardziej podobała się muzyka w "Marzycielu". Nic dziwnego, że Kaczmarek dostał za nią Oscara.
Czy ja wiem... czy najpiękniejszy D:
Ale obstawiam:
Harry Potter i Więzień Azkabanu
Władca Pierścieni Powrót Króla
X-men, ostatni bastion
Kod da Vinci
PozdroOo
Edward Nożycoręki, Piękny Umysł, The Nightmare Before Christmas, Black Beauty, Król Lew, Gladiator, 1900- Człowied Legenda
Tak, Nightmare, Edward, i inne.... Danny Elfman jest wielki.
Zgadzam się właściwie z wszystkimi waszymi propozycjami- po co więc jes przepisywać? Z niewymienionych dodam jeszcze Swenney'go Tood'a- nie mogę się uwolnić od tej muzyki. Niby taka niepozorna.... coś w tym jest.
"Step Up: Taniec Zmysłów" :):):) :*:*:* śliczne piosenki jak ich słucham to od razu przypominają mi sie sceny z tego filmu :D
Amelia!
Yann Tiersen skomponował jeden z najlepszych soundtracków w historii kina.
Oczywiście jeszcze Requiem dla snu, Marzyciel i inne.
Zresztą jest tyle świetnych soundtracków, że pisałbym o tym chyba z 2 godziny żeby wszystko wymienić.
Jeśli chodzi o Amelię, to w skali 1-10 za Soundtrack dostaje 7 :) Nie jest dla mnie arcydziełem, choć kupiłem sobie na CD:)
"Narodziny gwiazdy"Kristoferson&Barbra Streisandt, "Pat Garet&Billy the Kid"-konockig to heavens door-Bob Dylan ,"misja"E.Moricone, "trzeba zabic ta milosc"K.Komeda, "Psy"Michal Lorenz, "Kabaret"L.Minelli&co., "Czas Apokalipsy"The Doors, "zolta lodz podwodna"The Beatles, "the wall"Pink Floyd , "Amadeusz"Mozart,"Mr&MRS Smith"?,"Wiosna,lato,jesien,zi ma,wiosna"?, "samsara"?, "pianista"?, "matrix"?, "dziewiate wrota"?, etc.
"lion king"-czy tam jak kto woli to "król lew", wszystkie 3 czesci, ale najlepsze w 1:)
"titanic"-to WYMIATA
"13 going on 30"-czy moze byc "dzis 13 jutro 30", piosenki rewe
"freak friday"- albo "zwarowany piatek"- tez niezle
"Forest Gump"
"władca pierścieni"
"POKAHONTAS":p
"amelia"
nie wiem czy jeszcze cos jak mi sie cos przypomnie to napisze:)
moje typki to:
1.piraci z karaibow(muza bomba chyba zimmer)
2.wladca pierscieni
3.lucky number slevin(polecam film i muzyczke)
4.harry poterr
5.marzyciel
Ja również uwielbiam muzykę z "Piratów", ale soundtrack do pierwszej części, a zatem i motyw przewodni stworzył Klaus Badelt (jest również autorem ścieżki do Constantine'a i Equilibrium oraz MI:2). Natomiast muzykę do drugiej i trzeciej części napisał rzeczywiście Hans Zimmer, który jest gigantem w swojej branży, jego filmografia to istna lista hitów i arcydzieł. Mnie osobiście najbardziej podoba się "Gladiator".
Świetną muzykę, choć zupełnie innego rodzaju ma też "Absolwent".
oglądałem Marzyciela i szczerze mówiąc - ścieżka dźwiękowa jest dla mnie na poziomie troche lepszym niż przeciętnym. Już to słyszałem tylko w gorszej wersji (znaczy temat muzyczny, nie muzykę)
moim zdaniem najlepsza sciezka dzwiekowa poszczycic sie moga kultowe juz filmy: Goraczka sobotniej nocy (z rewelacyjnym Travolta) oraz Pola smierci i piosenka Johna Lennona "Imagine"
Zdecydowanie Władca Pierścieni (wszystkie części), Requiem Dla Snu, Amelia i K-pax (naprawdę fajna muza:) A także Boondock Saints jest niezłe, Firecracker, Magnolia i Dracula:P Trochę tego jest:)
1.Braveheart (9/10)
2.BANDYTA
3.Człowiek w ogniu
4.Monachium
5.Amelia
6.Dziewczyna z sąsiedztwa :P
i wiele wiele innych...
szkoła uczuć
ostatni samutaj
titanic
BRAVEHEART!!!
Amelia
Requiem dla snu
i wiele wiele innych ;)
chyba jednak Bravheart u mnie króluje :)
Jeżeli ma być najpiekniejszy to w głowie mam tylko maestro Joe Hisaishi twórca muzyki do takich perełek jak :
"Spirited Away: W Krainie Bogów"
"Księżniczka Mononoke"
"Ruchomy zamek Hauru"
"Szkarłatny pilot"
"Mój sąsiad Totoro" itd.....
a i mroczno i pieknie to
"Inni"
"Przepowiednia"
Warto też wyróżnić Vangelisa za ost do "Blade Runner"
J. Horner - The New World - Podróż do Nowej Ziemi
G. Yared - Troy - Troja - Odrzucona Ścieżka Dźwiękowa
Władca pierścieni- wszystkie trzy części
Titanic
Wielki błękit
Love and Basketball oraz Brown sugar to takie czarne rytmy
Monachium
Romeo i Julia- wspaniała ścieżka
ja uważam że Władca Pierścieni,Gladiator,Piraci z Karaibów(tej mogę słuchać cały czas).Pozdrawiam :-)
Philadelphia,Desperado,Król Lew,generalnie Disney bardzo przykłada się w bajkach do ścieżki dźwiękowej
dlamnie najlepsze soundtracki mają filmy takie jak:
CZŁOWIEK W OGNIU-najlepszy jaki słyszałem
PIRACI Z KARAIBÓW
TWIERDZA
GWIEZDNE WOJNY
KING KONG
WŁADCA PIERŚCIENI
Gwiezdne Wojny
Piraci z Karaibów I i II i pewnie nie długo III
Godzilla (1954)
Godzilla Mothra King Ghidorah
Godzilla vs. Megaguirus
Godzilla vs. Mechagodzilla II
Mortal Kombat (wersja filmowa nie album z piosenkami)
Jurassic park I i II
Batman Początek
Indiana Jones Trylogia
I wiele wiele innych :)
Bardzo podobała mi się muzyka z filmu "Zabójczy numer" (Lucky Number Slevin) zresztą film też jest niezły, muzyka z filmu "Joe Black" zwłaszcza "Wonderful world"
Najpięknejsze lub/i najlepiej dobrane:
Ostatnie kuszenie Chrystusa
Pani Zemsta
Tańcząc w ciemnościach
The Wall
Twin Peaks
Chicago
Urodzeni mordercy
Lśnienie
Kill Bill
Pulp Fiction
Pi
Kolejność przypadkowa.
Piraci z Karaibów
Moulin Rouge
Cena honoru
Twierdza
Pearl Harbor
Czasem słońce, czasem deszcz
The Island
Stay alive
Piraci z Karaibów
Lwie serce
Złoty kompas < muzyka Alexandre'a Desplat'a, który skomponował muzykę do filmu Anga Lee "Ostrożnie, pożądanie"--> słyszałam kawałek soundtracku, który dzisiaj trafia do sprzedaży... i chyba go kupię :) >
Może nie najpiękniejsze ale w każdym razie moje ulubione soundtracki:
- Tańcząc w ciemnościach (zdecydowanie pierwsze miejsce!!!)
- Kill Bill, Pulp Fiction i inne Quenta (Tarantino ma świetny gust muzyczny)
- Władca Pierścieni
- Król Lew
- Titanic
- Donnie Darko
- Waleczne serce
- Moulin Rouge
przede wszystkim z:
- Piękny Umysł (cudowna muzyka)
- Władca Pierścieni
- Titanic
- Ostatni samuraj (mój film naj)
- Ostatni Mohikanin