Mowi sie ze kolejne części sa gorsze od swojego pierwowzoru...jak myslicie czy jest to prawda i czy udane sequele to tylko przypadki, moimi ulubionymi seriami (i moim zdaniem najbardziej udanymi) są:
- Indiana Jones
- Powrót Do Przyszłości
- Władca Pierścieni
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? I jakie są wasze ulubione części (sagi?) :) Zapraszam do dyskusji :)
Hejka, moim skromnym zdaniem Terminator 2 przysłowiowo "bije na głowę" swój pierwowzór i potem jest długo długo nic. Jednakże nie należy zapominać o trylogii Petera Jacksona czyli "Władcy Pierścieni", a także niekończącej się opowieści z pogranicza magii czyli "Harrym Potterze". Zapraszam na mój blog i zabawę w typowanie najfajniejszych filmów historycznych, pozdro!!!
Terminator na pewno! Choc 3 czesc nie trzyma poziomu... 4 czesc obcego byla - jak dla mnie - znosna. Poza tym niektorych weasternow... Moze powrot do przyszlosci, ale ja kocham wszystkie 3 czesci... Coz, duzotakich sequeli nie ma na pewno.
Moze pozniej cos dopisze, teraz moge jakos myslec nie moge.
pzdr
"Powrót do przyszłości" na pewno. "Władca pierścieni" to trylogia i należy traktować go jako całość a nie 3 odrębne części (tak mi się wydaje). Podobały mi się jeszcze (co nie znaczy, że mnie powaliły) "Szklana pułapka" (wszystkie 3 części dobre - choć 3 część uważam za najlepszą), "Zabójcza broń" (3 pierwsze części na równym poziomie, 4 część troszkę gorsza), "Oszukać przeznaczenie" (obydwie części świetne), "Pogromcy duchów" (obydwie części tak samo mnie bawią), Terminator (1 i 2 rewelacyjne, 3 części nie widziałam jeszcze).
Nio moim skromnym zdaniem 3 cześć Indy'ego dorownuje pierwszej, co do Wladcy Pierscieni to racja to trylogia, ale chodzilo mi o to jak sa kolejne czesci zrealizowane :), Pogromcy Duchów :) Własnie o tym zapomnialem a to bardzo fajne i smieszne filmy (zastanawia mnie czemu w Stanach drugą część ogłoszono klapą?)...Szklana Pułapka wszystkie są niezle (hmm najmniej podoba mi sie 2 część...Dziekuje za odpowiedzi :) Pozdro
Wlasnie - popieram die hard serie (ciekawe jak z ta czwarta? zdaje sie, ze britney tam miala grac... (obok jakiegos bruca wilisa, co to za jeden w ogole?) ciekawe.
I zabojcza bron - tez cala seria jes kól... Tzn po co sie zglebiac i udowadniac, ze pierwsza byla najlepsza, skoro wszystkie czesci trzymaja poziom?
Rzuccie jeszcze jakies tytuly, zebym mial co poprzec :).
Hmm a co powiesz na 2 pierwsze części Kevina? (z M. Culkinem oraz swietnymi J. Pescim oraz D.Sternem)? W sumie niby sa inne czesci "Samego w domu" ale poza tytułem to nic nie maja wspolnego z Oryginałem. Hmm a przygody rodziny Griswoldów ? Pewnie takze znacie a ja mysle ze kontynuacja sa bardzo dobre ("Witaj Sw. Mikołaju jest swietne :)...w sumie wychodzi nam sporo dobrych sequeli :)
Jasne, ze obie sa fajne i prosze mi nie mowic, ze mam ubogie wspomnienia z dziecinstwa :). Jestem sentymentalny :).
Z drugiej strony warto dodac, ze to wszystko komedie, a w tym gatunku znacznie latwiej satworzyc dobry sequel, gdyz nikt nie zwraca szczegolnej uwagi na walory artystyczne.
Seria American Pie. To bylo cos. Pierwsza czesc: fenomen, po prostu super film, drugi to samo cudo, ale trojak to juz nie to co pierwsze dwa troche starcilo na uroku nie mialo tego czegos co 1 i 2 bo moze juz teamt zostal wyczerpany ale niektore sceny jak np. Stiffler tanczy w bardze gejoswkim albo je wiec ie co npo aaaa 4 to kompletny nie wypal jednak bez Jima i jego kumpli film traci i to duzo juz w 3 bylo widac ze brak Sherminatorka czy Nadii :P To bylo by tyle