Tak sobie siedzę i myślę i wymyśliłem kilka kategoii oskarówych, w których będą nominowane filmy... Długo się nad tym nie zastanawiałem i mogłem zapomnieć o wielu filmach, ale myślę, że tak będą wyglądać nominacje w tych właśnie kategoriach... To jest tylko i wyłącznie moja opinia, która jeszcze może się zmienić ponieważ wielu z tych filmów po prostu nie widziałem... A jakie są Wasze opinie?

NAJLEPSZY FILM:
-Marzyciel
-Zakochany bez pamięci
-Aviator
-Za wszelką cenę
-Ray
(mam nadzieję, że zwycięży "Marzyciel", ale pewnie w tym roku nagrodzą "Aviatora")
NAJLEPSZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA:
-Scarlett Johansson
-Nicole Kimdan
-Hilary Swank
-Imelda Staunton
-Kate Winslet
(chciałbym aby oskara w końcu dostała Kate Winslet, bo zasłużyła, ale myślę, że walka o

oskara rozegra się pomiędzy Hilary Swank i Nicole Kidman, która ponoć znowu zagrała świetną

rolę)
NAJLEPSZY AKTOR PIERWSZOPLANOWY:
-Leonardo DiCaprio
-Johnny Depp
-Jim Carrey
-Jammie Foxx
-Kevin Kline
(tutaj oczywiście oskara moim zdaniem powinien dostać Johnny Depp, ale Jammie Foxx i

Leonardo DiCaprio też mogą być brani pod uwagę... Jim Carrey jest swietym aktorem i miło by

było gdyby go w końcu doceniono)
NAJLEPSZY REŻYSER:
-Martin Scorsese
-Marc Forster
-Mike Nichols
-Clint Eastwood
-Alexander Payne
(myślę, że tutaj w porównaniu ze złotymi globami wiele się nie zmieni... Chcciałbym aby oskara dostał Marc Forster, ponieważ "Marzyciel" to moim zdaniem najlepszy film tego roku, więc powinien zostać doceniony... "Aviatora" jescze nie widziałem, ale mnyślę, że w końcu docenią Martina Scorsese i to właśnie on otrzyma statuetkę)

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Albertino

Też zacząłem się bawić w przedoscarowe spekulacje.
Oto moje typy

Najlepszy film
-Aviator (bezsprzeczny faworyt moim zdaniem)
-Closer (nazwisko Mike'a Nicholsa nie jest bez znaczenia)
-Sideways (ten film robi obecnie dużo zamieszania w USA)
te trzy powyższe tytuły wydają mi się pewne przy rozdzielaniu nominacji;pozostałe dwa powinny być wybrane z tej oto listy
-Marzyciel
-Hotel Rwanda
-Ray
-Kinsey
-Mar Adrento

Najlepszy aktor:
-Leonardo di Caprio za Aviatora (także i tutaj powinien to być faworyt), jeśli nie on to...
-Jamie Foxx (Ray)
-Javier Bardem za Mar Adrento
-Kevin Kline (De Lovely)
-Johnny Depp za Marzyciela
-Don Cheadle (Hotel Rwanda)
-Liam Neeson za KInsey (odnoszę wrażenie że to najsłabsze nazwisko w tym gronie)

Najlepsza aktorka:
tutaj jest zawsze trudniej niż przy rolach męskich, właściwie to zgadzam się z przedmówcą; moją faworytką pozostaje Imelda Staunton za Vera Drake

Najlepszy reżyser:
-oczywiście Martin Scorsese (dla mnie pewne, że zgarnie statuetkę)
-Clint Eastwood za Million Dollar Baby
-Alexander Payne za Sideways
-jeden z Hiszpanów...albo Amanebar za Mar Adrento albo Almodovar za Złe wychowanie
-Mike Nichols za Closer

W kategoriach technicznych (mam namyśli także kostiumy itp.) będzie się liczył Aviator, który będzie konkurował z takimi obrazami jak Król Artur, Aleksander, Pasja

Zdjęcia...liczę bardzo na nominację dla Pawła Edelmana za Raya, pewnie także Aleksander znajdzie się wśród nominowanych.

karakter

No tak, ale przy jednej kategorii jest po pięć filmów... Myślę, że "Closer' może powalczyć... Chociaż pewnie głównie ze względu na reżysera i nazwiska aktorów w nim występujących...

Albertino

Wiem Albertino że jest po pięć nominacji, ale po prostu nie mogłem się zdecydować i stąd wymieniam więcej filmów niż powinienem.

karakter

A "Sideways" ma już polski tytuł... Brzmi to - "Bezdroża"... Chciałbym sobie zobaczyć :Aviatora" żeby zobaczyć czy dorówna "Marzycielowi"...

Albertino

Ja chyba pozostanę zwolwnnikiem Aviatora choć filmu nie widziałem, ale wydaje się, że może mi się spodobać.

karakter

Taaa... "Aviator" zapowiada się rewelacyjnie... Swietna obsada i wogóle cały ten temat filmu...

Albertino

Zapomniałem jeszcze o jednej istotnej kategorii, może szerzej komentowanej w Europie niż w samych Stanach Zjednoczonych...najlepszy film nieanglojęzyczny-moje typy: chiński "Dom latających sztyletów"(powtórka z Przyczajonego... i Hero),
hiszpański Mar Adrento( absolutny faworyt moim skromnym zdaniem),
Dzienniki motocyklowe, niemiecki Upadek i francuski Pan od muzyki.

karakter

"Hero" chyba nominowany nie będzie... Prawda w USA miał premierę dopiero teraz, ale w Japonii było to ponad dwa lata temu!! Ja sam pamiętam, że to oglądałem jakieś półtorej roku temu... No nie wiem... Chyba raczej marne szanse na nominację... Akademia nagradza najlepsze filmy 2004 roku, a nie 2003 lub 2002 także myślę, że nie powinni nominować nawet tego filmu...

Albertino

W japonii? To chyba bardziej premiera miało w Chinach... No cóż... Każdemu się pomyłka zdarzyć może :D

Albertino

Albertino...Hero był już nominowany w ubiegłym roku( tzn. miałem na myśli 2004) albo jeszcze rok wcześniej. Wspomniałem o tym filmie bo nowy obraz "Dom latających sztyletów" nominowany obecnie do Złotych Globów wywołuje tutaj pewne skojarzenia z Hero

karakter

Aha... No tak... "Hero" był nominowany? Nie pamiętam... Ale skoro tak mówisz :P

Albertino

Swoją dorogą bardzo fajnie, że na ten temat raczyła zajrzeć jedna osoba... Czy oskary to nie jest rzecz interesująca?

Albertino

Dzięki...ja to zawsze oglądam na żywo, co roku. Przy czym interesują mnie tylko nagrody, nie sama ceremonia jako taka-kto jak się ubrał, z kim przyszedł.

karakter

Podobnie jest i ze mną... Też interesują mnie tylko nagrody i też oglądam na żywo... No i fajnie pooglądać trochę urywków z aktualnie najgorętszych filmów, których się jeszcze nie widziało...

karakter

Co do Scorsese. Onmiał juz mnóstwo pewnych Oskarów. A nie dostał biedaczysko. 3majmy kciuki!

Ponk

Muszę dokonać pewnej korekty.
Według mnie pewna piątka nominowanych w kategorii najlepszy film to: Aviator, Za wszelką cenę,Marzyciel, Bezdroża, Closer

karakter

No, no... Nie powiem... Ale w Stanach podobno wriują na punkcie "Marzyciela", więc "Aviator" ma małe szanse... Ale za reżyserię pewnie Scorsese oskara dostanie...