Pamiętam scenę odwiedzin cmentarza. Przy pewnym grobie zatrzymuje się chłopiec z rodziną, tłumaczą coś na temat pewnego nieboszczyka. Chłopak się pyta: "Umarł Pan (tu podał nazwisko) czy Pan Nieboszczyk?". Był też motyw z psem o imieniu Szatan, który umarł i była rozmowa o tym, czy szatan może leżeć na cmentarzu. A to był jego ulubiony pies. Film był polski i leciał na TVP Polonia kiedyś (pamiętam polskie napisy nawet do niego, być może wersja dla niesłyszących). Kojarzy ktoś?

underground73

Ponawiam prośbę.

underground73

Ponawiam raz jeszcze.

underground73

Ponawiam...

underground73

Odświeżam.

underground73

Akcja filmu toczyła się na pewno w Polsce, lata 70. albo 80. pokazane (chyba), film był najpewniej z lat 80. i w kolorze.

underground73

Znam tytuł tego filmu, ale nie podam go, bo nie potrafisz napisać "pan" bez błedu.

cotypowiesz

Napisałem odruchowo tak jak w przypadku zwrotu grzecznościowego, a tytułu pewnie i tak nie znasz.

underground73

Znam, chciałem ci podać tytuł tego filmu na forum kinopolska.

cotypowiesz

No to czemu nie podałeś? Nie rozumiem, czemu przeszkadza pojedynczy błąd w literze, jak cały post napisany jest bezbłędnie, czytelnie i zrozumiale.

underground73

Po prostu nie lubię nadużywania zwrotów grzecznościowych.

cotypowiesz

Nie wiem do czego ma prowadzić ta dyskusja, ale idea tego portalu jest zupełnie inna. Ludzie mają sobie tutaj pomagać na różne sposoby, a nie krytykować się wzajemnie. Ostatnio nawet zdarzają się obraźliwe zwroty czy wulgaryzmy, coraz mniej jest chętnych do pomocy. Świadczy to często o braku kultury, a Ty się czepiasz jednego błędu rzeczowego - a w zasadzie jednej litery. Takie rzeczy zdarzają się nawet w pracach dyplomowych i wynikają z przeoczenia. Niestety tutaj nie dało rady poprawić ani edytować, gdy się zorientowałem, że coś jest nie tak.

cotypowiesz

Ty nie lubisz niczego co ma związek z grzecznością.

underground73

Ostatni refresh

underground73

Widziałeś to?

https://www.filmweb.pl/forum/filmy/Szukam+polskiego+filmu,3286027

pellet

Tak, ale to nie jest ten film niestety.

underground73

Ponawiam po latach.

underground73

Jeszcze raz ponawiam próbę. To mógł być film, jak i odcinek serialu, więc pewnie graniczy z cudem znalezienie :-)

underground73

https://www.filmweb.pl/serial/Przyjaciele+weso%C5%82ego+diab%C5%82a-1988-201799 ?

mania19

Musiałbym sprawdzić. Całkiem możliwe.

underground73

To sprawdz.

mania19

Hehe :-) Wygląda na to, że nie.

mania19

Mój trop był błędny, ale dzięki pewnej zagranicznej wyszukiwarce cytatów (po angielsku) jak widać - znalazłem. To jednak był czeski film "Na skraju lasu" i tam jest dokładnie taki cytat oraz scena.
https://www.filmweb.pl/film/Na+skraju+lasu-1976-142205
"What? - Who died, Mr. Petrina or Mr. Deceased?"

Być może dlatego zapamiętałem napisy, bo zapewne mógł być emitowany z napisami - przynajmniej w niektórych momentach mogły się one pojawiać.

underground73

Obejrzałem dzisiaj i ciekawe jeszcze jest to, że dzieci zwracają się tam do psa w pewnym momencie "Czarcie", ale nie ma jakby tej drugiej sceny. Czyli pewnie jakiś inny film z psem Szatanem istnieje i najwyraźniej polski.

underground73

No to to co zalinkowalam wyzej, bo jest serial i film.

underground73

No to to co zalinkowalam wyzej, bo jest serial i film.

W kazdym razie ciesze się, ze po tylu latach udalo Ci sie znalezc to czego szukales. :)

mania19

To muszę zweryfikować, w każdym razie Pan Nieboszczyk jest w tym czeskim filmie :-)

underground73

No to film czy serial, bo teraz i ja się zaciekawiłem ;)

HaXzPaX

Raczej film. Pewnie coś niszowego i mało znanego.

HaXzPaX

Chłopiec (około 10-letni) chciał pochować psa o imieniu Szatan i chyba zrobił dla niego jakiś prowizoryczny grób, na którym było napisane to imię. Ksiądz powiedział mu, że nie może być na takim grobie napisane Szatan, a chłopiec tłumaczył, że to imię jego psa. Raczej na 95% był to polski film, ewentualnie czechosłowacki. Pamiętam, że na tym "nagrobku" było napisane "Szatan" i to wyraźnie.

HaXzPaX

Filmu z psem dalej szukam, ale wyszukiwarki milczą na ten temat.

underground73

Musisz wchodzić na filmografię aktorów i sprawdzać wszystkie ich filmy aż do skutku.

underground73

Po 12 latach od komentarza dalej trwa dyskusja, oby nigdy nie usunęli Filmweba

HaXzPaX

Raczej prędko nie usuną. Chociaż z IMDB też tak było, że nagle zablokowali Message Boards, więc wszystko jest możliwe.

Zagadka pozostaje nierozwiązana - w połowie :-)