Witam. Poszukuję konkretnie jakiegokolwiek filmu sportowego/zawierający sportowe wątki, którego akcja rozgrywa się w okół chłopca który nie cierpi, a zostaje zmuszony (tu zastraszany, szykanowany, lub torturowany)do morderczych ćwiczeń przez swojego zbyt chorego na ambicję ojca lub trenera którzy wywierają na nim olbrzymią, a wręcz gigantyczną presję w bardzo okrutny sposób. Głównie chodzi mi tu o konflikt między (wrażliwym) chłopcem, a dorosłym mężczyzną który ten nie jest w stanie zaakceptować tego, że młodzieniec nie mógłby uprawiać/interesować się jakimkolwiek sportem. Tu mam głównie na myśli sporty takie jak: piłka nożna, futbol amerykański, lub rugby. Reszta mnie nie interesuje. Dobrze, by było gdyby główny antagonista był szalonym fanatykiem który bez sportu nie wyobraża sobie życia, i odnosi zawodowe sukcesy. Typ nieco sukinsyna który nie daje żyć swojemu synowi, i zmusza go nie tylko do ćwiczeń, ale i też do oglądania różnych meczy, oraz zaczytywania się w ogromnej ilości sportowych lektur.
Oglądałem dokument o chińskich dzieciach które były poddawane podobnym metodom. Nie ukrywam, że mniej więcej o coś takiego mnie się rozchodzi, tylko na tle dwóch osób. Oglądałem również Męską sprawę, i model przedstawionego tam ojca jest jak dla mnie... dobry, acz za mało zły jak dla mnie. Szukam czegoś mocniejszego.
Gatunek obojętny, kraj również. Jeśli nawet jakikolwiek film się nie znajdzie, to może mógłby ktoś polecieć jakieś anime/mangę, lub coś w tym stylu? Ja osobiście szukałem, ale jakoś nie potrafię nic znaleźć. Nawet nie musi to być film, a wystarczy jakiś serial, lub jakaś scena. Nie musi to być nawet konkretnie o sporcie. Może to też dotyczyć tzw. wojskowych ojców.
Wiem, nieco dziwna prośba, ale ostatnio zagłębiłem się w temat narzucania swoich oczekiwań przez mężczyzn względem ich synów. I choć wiem, że tego typu filmy (o ile są) mogą nieco namieszać w psychice, tak ja potrafię odróżnić rzeczywistość od fikcji. Proszę tylko o tytuły, oraz o zrozumienie. Dziękuję.
O, dziękuję za szybką odpowiedź. Film z pewnością przejrzę, jednak czy macie jeszcze jakieś inne propozycje? :)
http://www.filmweb.pl/film/Facet+od+W-F%27u-2007-201077
http://www.filmweb.pl/film/Szko%C5%82a+dla+drani-2006-259142
Dziękuję za propozycje. Co do ''Faceta od WF-u'' to widziałem, i przyznam, że o coś takiego też mi się rozchodzi, jednak sam film bardziej się skupia na samej koszykówce. Niby nic, ale filmów o koszykówce już się sporo naoglądałem, i chciałbym obejrzeć coś związanego z trzema przeze mnie podanymi wcześniej sportami, właśnie w takiej formie jak film o Woodcocku.
Kolejne propozycje które przychodzą mi jeszcze na myśl, i które myślę, że pomogą wam się kierować przy wyborze następnych filmów (bo propozycji na wolne dni nigdy za wiele ;)), to ''Trudne sprawy odc. 364'', oraz ''Samowolka'' (motyw znęcania się), ''300'' (walka ojca z synem). W połączeniu z podanymi przeze mnie wcześniej pomysłami - dla mnie ideał, choć może znajdą się jeszcze lepsze.
@iraz75: Jeśli znasz, to podaj. :)