Witam. Szukam filmu gdzie bohater stoi przed wyborem pomiedzy wartosciami duchowymi i materialnymi, jezeli zna ktos to bardzo proszę o odpowiedz. Z gory dzieki!
hej :) a chodzi ci o konkretny film czy o filmy o takiej tematyce?
bo jeśli szukasz filmu konkretnego to podaj jakieś szczegóły może będzie wtedy ktoś mógł pomóc..
pozdrowionka
Witam ponownie, dzieki za opdowiedzi. Juz wyjasniam szerzej moja prosbe do was. Otoz w filmie, ktorego poszukuje tematem głównym musi być problem bohatera, który stoi przed wyborem pomiędzy wartościami duchowymi a materialnymi. Potrzebne mi to jest na maturę a więc jest to dla mnie dosc istotna sprawa, dlatego tez zwrocilem sie z tym do was jako do ekspertow z tej dziedziny:) Pozdrawiam.
hehe ok a więc pomyślę i dam znać jak coś mi się wymyśli (lol) bo teraz jush idem spać bo jutro trza wstać o 4 i sie uczyć na matme bo jeszcze nie zdam w 3 klasie liceum hehehe
Uważam że dobrym przykładem jest "Adwokat diabła" a także "Ludzie, których znam" obydwa z Alem Pacino. Z nim także jest "Simone" i tam też wybiera karierę kosztem życia rodzinnego. Dobry może być też "Telefon" z Colinem Farellem. Z polskich może być "Zmruż oczy". Z Christianem Slaterem jest taki film "True Romance" - powinien pasować. W "American Beauty" jest taki motyw też jak bohater grany przez Kevina Spacey rezygnuje z dobrze płatnej pracy i zatrudnia się do McDonalda, żeby mieć ten duchowy spokój. Oczywiście nie ma tam nic do wybierania, ale jest rezygnajca z dóbr materialnych. "Hazardziści" z Mattem Damonem. Może jeszcze "Gorączka"(Val Kilmer wybiera i de Niro też wybiera), albo "Misja" z de Niro. Wydaje mi się, że to odpowiednie przykłady. Pozdrawiam i życzę powodzenia