Cześć :)
Poszukuję oglądanego wieki temu (zapewne w latach 90.) filmu. Prawdopodobnie był to dramat, w którym pojawił się motyw dziecka z autyzmem albo innym zaburzeniem rozwojowym. W filmie pokazana została kontrowersyjna metoda terapii - jakiś "cudotwórca" zaproponował matce kilkuletniego dziecka, żeby zawinąć je w koc i niejako odtworzyć traumę porodu. Nazywał to "ponownymi narodzinami". Właśnie ta scena utkwiła mi w pamięci - matka, pseudoterapeuta i wrzeszczące wniebogłosy, szarpiące się dziecko w kocu. Czy niezawodni Filmwebowicze coś podpowiedzą? :)
Cześć! Znalazłem tylko coś takiego, niby na faktach.
"Born Again" - jest to odcinek serialu "Prawo i porządek".
"A therapist is charged with murder after an 11-year-old girl dies during a "rebirthing" procedure."
Sprawdziłam i to niestety nie to. W serialu w ogóle nie ma ukazanej takiej sceny - jest tylko nagranie dźwiękowe z sesji terapeutycznej. Ale dziękuję za dobre chęci. :)
Dziwna sprawa. Przypadek jest opisany na Wikipedii:
https://en.wikipedia.org/wiki/Candace_Newmaker
Sprawdź jeszcze zatem odcinek "CSI" pt "Overload".
"Mrs. Buckley says that she begged Dr. Sapien to perform the Rebirthing technique, as she just wanted her son to love her. Dr. Sapien adds that Dylan was a willing participant" - coś w ten deseń.