Cześć, jako dziecko oglądałam masę bajek na vhs, ale dzisiaj ich nie posiadam, a bardzo chętnie obejrzałabym je ponownie. Nie mogę znaleźć ich za nic, dlatego zwracam się z pomocą do was. :) Mam nadzieję, że ktoś z Was będzie wiedział o co mi chodzi. * Jestem rocznikiem 1998

1) Duszek Kacper, bajka animowana.. tym razem Duszek wyrusza w rejs z (wydaje mi się że z tą rodziną, co w filmie fabularnym, był tam ten doktorek Harvey i jego córka). Statek, którym płynęli wpadł w trójkąt bermudzki.. I działy sie tam jakieś dziwne rzeczy. Więcej szczegółów nie pamiętam. :( Szukałam tej bajki i nie mogłam jej znaleźć w sieci, co jest dość dziwne, bo akurat Kacperek jest popularną bajką.

2) Bajka o fabryce pór roku. Z tego co pamiętam była to bajka, w której pierwsze skrzypce grała muzyka i animacja. Nie pamiętam wielu dialogów, być może był tam jakiś epilog. Wszystko działo się pod ziemią, gdzie (prawdopodobnie) wpadała kropa wody, która napędzała jakiś mechanizm, który napędzał kolejny mechanizm i było tam pokazane jak wytwarzane są sople, stalaktyt, stalagnaty (generalnie było ich pełno, gdyż wszystkie te procesy odbywały się pod ziemią w jakiejś jaskimi). Kolorystyka? Bogata, skromna, ale bogata. Trudno to opisać. Była bardzo różnorodna, te wszystkie "rzeźby natury" miały przeróżne odcienie, filetu, czerwieni..

3) Bajka o miasteczku.. właściwie wsi, na której nastawała pora żniw. Wszyscy budzili się do życia i prawdopodobnie śpiewali przy tym jakieś piosenki. Pamiętam tam charakterystycznego stracha na wróble. Cała bajka była o tej zmianie, z szarego smutnego gospodarstwa wszystko się zmieniło pod wpływem czasu, pory roku.

4) Bajka o gorączce złota. Jakiś człowiek postanowił, że będzie szukał złota i wyruszył w miejsce w którym nie było niczego, prawdopodobnie wyrządził tylko jakieś szkody i całą bajkę napotykał przeszkody, ale na końcu jednak znalazł żyłę złota.
Za pomoc z góry dziękuję. :)