Po raz kolejny próbuję.
Ewentualne odpowiedzi proszę umieszczać pod danym zapytaniem

1) Gatunek: Horror
Kiedy oglądany: rok 1989 lub 1990
Żródło: VHS
CO PAMIĘTAM NA 100% : Motyw nawiedzonego domu. Wprowadza się jakiś gostek do domu na przedmieściach
i tradycyjnie zaczyna straszyć. Zjawia się ekipa z aparaturą do namierzania duchów i okazuje się, że jest tam jakiś
niewidzialny duch bez głowy (zakopana chyba była w ogrodzie). Pamiętam scenę jak namierzali go gdy schodził po schodach (charakterystyczne odgłosy kroków).
Co MI ŚWITA NA 20%, ale nie jestem pewien: Bohater chyba mieszkał sam, bo nie przypominam sobie żadnej rodzinki.
Ten duch był chyba jakiegoś przestępcy czy coś...
Kiedy nakręcony: stawiam na lata 70/80, klimat typowy dla Amityville (79), Duch (82) czy Dom (86)

Suttree

Dzięki ale nie. To był bardziej horror

de_Franco

A to na pewno był szpital? Bo znajomy podał mi taką sugestię, ale pewnie ten film też znasz. https://www.filmweb.pl/film/Opowie%C5%9Bci+z+krypty-1972-112874/descs

underground73

Jasne, że znam

de_Franco

11)
Gatunek: dramat kostiumowy
Kiedy oglądany: lata 90-te
Źródło: jakaś obcojęzyczna stacja na satce
Co pamiętam na 100% : film ZSRR, albo Sowieckopodobny
Co mi świta (20%), ale nie jestem pewien: Tylko migawki. Jakiś dramat dziejący się
chyba jeszcze w czasach carskich. Magnat gdzieś na prowincji. Urządza wystawne
przyjęcia, podczas których poniża gości. Jakiś motyw z jego córką.
Ogólnie film chyba krytykujący ówczesną arystokrację i burżuazję. Ciemiężony lud itd...
Kiedy nakręcony: 50/60/70/80 :)

de_Franco

Czysty strzał, ale może ten?
https://www.filmweb.pl/film/Powiatowa+lady+Makbet-1961-9514

underground73

Niestety nie

de_Franco

12)
Gatunek: Kostiumowy, dramat, płaszcz i szpada (?)
Kiedy oglądany: koniec lat 80-tych
Źródło: TVP
Co pamiętam na 100% : Raczej nic pewnego
Co mi świta (20%), ale nie jestem pewien: Motyw zemsty. Jakaś Femme Fatale (szlachcianka, rzecz jasna)
bawi się mężczyznami. Kiedy jeden z nich przez nią ginie, jego brat, incognito próbuje się do niej zbliżyć i
zniszczyć ją. Tak to mniej więcej zapamiętałem.
Kiedy nakręcony: 60/70 Francja, może Włochy, UK

de_Franco

13)
Gatunek: Horror, Thriller
Kiedy oglądany: ze dwa lata temu
Źródło: widziałem tylko kawałek, chyba z dvd (?)
Co pamiętam na 100% : kojarzę tylko jedną scenę i to niezbyt dokładnie. Jakaś młodzież (typowa slasherowa)
idzie gdzieś, leśną drogą. Przed nimi wielkie błoto. Dwie stereotypowe laski, stwierdzają, że zniszczą sobie szpilki
i każą się przenieść przez błoto, na plecach. Potem docierają do jakiegoś wielkiego domu czy dworku i tam
chyba po kolei giną, ale tu już wszystko mi się zaciera.
Co mi świta (20%), ale nie jestem pewien: Jedna z dziewczyn była blondynką, a druga chyba ciemna.
Kiedy nakręcony: raczej młoda rzecz 2010+

de_Franco

https://www.filmweb.pl/film/Raz+dwa+trzy+umierasz+ty-2012-627109

roksana_goly

Bardzo dziękuję

de_Franco

14)
Gatunek: Horror/Thriller
Kiedy oglądany: kilka lat temu
Co pamiętam na 100% : Schematyczny. Grupa przypadkiem trafia do jakiejś wiochy na odludziu.
Potem okazuje się, że miejscowi wykorzystują przyjezdnych do czegoś w rodzaju
makabrycznego spektaklu. Jest coś w rodzaju sceny i widownia złożona z tubylców, ogląda jak torturują
i mordują (chyba) uwięzionych.
Kiedy nakręcony: to była raczej nowość

de_Franco

https://www.filmweb.pl/film/Krwawa+go%C5%9Bcinno%C5%9B%C4%87-2011-607150
?

dead_fw

https://m.youtube.com/watch?v=3lvUCAHRa6I

dead_fw

Zgadza się. Dziękuję bardzo

de_Franco

Znalazłem to:
https://www.filmweb.pl/film/Tajemnicze+krzyki-1989-259928

de_Franco

15)
Gatunek: Horror
Kiedy oglądany: 5-10 lat temu
Co pamiętam (na 100%) : Utkwiła mi w głowie ostatnia scena. Gdy dziewczyna blondynka, chyba siostra jednego
z bohaterów + ktoś jeszcze, wsiadają do samochodu i odjeżdżają z zamiarem uratowania swoich znajomych.
Tak się kończy.
Co mi świta (20%), ale nie jestem pewien: była chyba grupa przyjaciół. Wywołali oni jakąś klątwę albo coś
ich wykańczało. W każdym razie oni znikali (ginęli). Zostały chyba dwie osoby, w tym ta dziewczyna, siostra kogoś (?).
Kiedy nakręcony: 2000+

de_Franco

Podbijam

de_Franco

To "Upiorne opowieści o zmroku"

de_Franco

16) Tu nie mam pewności czy był to teatr TV czy jakiś film krótkometrażowy.
Raczej produkcji polskiej (na 90%). Obejrzany gdzieś około 1989/1990.
Taki trochę dla starszych dzieci. Blokowiska, place zabaw, te sprawy. Nieco psychodeliczny.
Ktoś chyba był narratorem. Pamiętam głównie, że jednym z chłopaków
mieszkających tam, był niejaki "Wielki Rolo", tamtejszy kozak co lubił zaczepiać.
W jednej scenie Rolo rwał sobie włosy z głowy (dosłownie).
Ogólnie straszne głupoty, ale ten Rolo męczy mnie od wielu lat.

de_Franco

Może to będzie "Maratończyk"? Występuje banda Wielkiego Rolo. Jest to film krótkometrażowy i telewizyjny z 1985 r. , ale na jego temat są bardzo skąpe informacje.
https://www.filmweb.pl/film/Marato%C5%84czyk-1985-35086
Więcej jest na innej znanej stronie, ale nie mogę podać nazwy.

Opis z innej strony: "Główny bohater to pan Eugeniusz, który jest fotografem. Były sportowiec, niegdyś odnoszący sukcesy, mimo niemłodego już wieku postanawia przepłynąć jezioro. Mieszkańcy miasteczka z zaciekawieniem przyglądają się jego przygotowaniom do tego karkołomnego wyczynu. Nie wierzą w powodzenie przedsięwzięcia człowieka, mającego już bądź co bądź kilkadziesiąt wiosen na karku. Ich postawa i komentarze uświadamiają panu Eugeniuszowi, że przede wszystkim musi ostro trenować i jeszcze raz trenować.
Mimo różnych przeciwności mężczyzna nie poddaje się, za wszelką cenę próbuje wytrwać w swoim postanowieniu. Ma nawet wiernych kibiców, którzy wspierają go na treningach, zagrzewają go do walki i wierzą w niego. Tak gorąco dopingują go najmłodsi mieszkańcy miasteczka, uczniowie lokalnej podstawówki. Dzieci towarzyszą panu Eugeniuszowi podczas treningów, a potem asekurują z łódki. Tymczasem na horyzoncie pojawia się banda Wielkiego Rolo, która próbuje im przeszkodzić. A kiedy jest już po wszystkim, dzieci razem z panem Eugeniuszem świętują na brzegu sukces. "Maratończyk" dostaje nawet od nich koszulkę z napisem.
W zdjęciach filmowych wzięli udział członkowie orkiestry dętej Zakładów Azotowych w Gryfowie oraz dzieci z urokliwego Lubomierza, gdzie w wakacje 1985 r. powstawał "Maratończyk". [TVP] "

underground73

Nie pamiętam by było coś tam o pływaniu, ale kto wie. Może to jest to. Nie ma jak sprawdzić.

de_Franco

Również szukałem i nie ma nigdzie możliwości obejrzenia. Zasadniczo część faktów by się zgadzała albo to inny film tego samego reżysera. Znalazłem tylko info, że w Lubomierzu dzieciaki ćwiczyły jazdę na deskorolkach do tego filmu (to nazwa miesięcznika, a nie film "Sami swoi" - żeby nie było nieporozumień):
http://jbc.jelenia-gora.pl/Content/26997/JEL_28898_2008_Sami-Swoi---miesiecz_sam i_swoi_2008_181.pdf
Na 90% jest to ten film, ale niestety go nie oglądałem.

de_Franco

17) Gatunek: Horror, Thriller
Kiedy oglądany: jakieś 10 lat temu
Żródło:
CO PAMIĘTAM NA 100% : Jakaś grupa przyjaciół w lesie. Ktoś ich goni czy zabija (?). Jeden z nich trafia do
jakiejś odludnej chaty z psycho rodzinką. Wmawiają mu, że musi się ożenić z jedną z córek (?). Pamiętam,
że ten uciekający gość miał oderwany kawałek skóry twarzy.
Co MI ŚWITA NA 20%: film być może brytyjski, bo taki miał podobny klimat

de_Franco

Kojarzy mi sie takie cos:
https://www.filmweb.pl/film/Rytua%C5%82-2017-796602

Goscie uciekaja w lesie
Potem trafiaja do odludnej osady czcicieli demona
Sa przetrzymywani w chacie, jednemu z nich wmawiaja, ze ma sie ozenic z jedna z corek lub ona sie do niego zaleca.
Pozostali maja byc zlozeni w ofierze.

Nie pamietam oderwanego kawalka skory z twarzy, 1 mial skrecona noge, a 2gi pietno demona.

EwaVoodoo

Niestety nie to, chociaż podobne. Zdaje się, że w grupie była jakaś kobieta.

de_Franco

I jeszcze jeden tytuł, który kiedyś nie dawał mi spokoju
18) Gatunek: ?
Kiedy oglądany: 15-20 lat temu
Źródło: telewizja
CO PAMIĘTAM NA 100% : Widziałem tylko kawałek filmu. Pamiętam dobrze tylko jedną scenę. Grała tam Lucy Liu.
Była ona sąsiadką czy znajomą bohatera. Była u niego w mieszkaniu i chyba nie wiedziała czy może zostać.
On coś tam odpowiedział, a ona na to siadając: - no to zostanę.

Ktoś mi podpowiedział, że to może być "Zabójczy numer", tyle że mam wątpliwości bo ja go w tamtym
czasie, gdy ten film był nowością, widziałem w telewizji i nie wiem czy taki świeży film by puścili.
I nie pamiętam tych innych gwiazd. Może ktoś potwierdzić na 100%, albo może to inny film ?

de_Franco

Brzmi trochę jak "Lep na muchy" (1999), ale nie pamiętam go tak dobrze. Na pewno gra ona jedną z głównych bohaterek, ale tam była dość wyrazista scena seksu między wężami i ogólnie był to pokręcony film. Mógł być podobny dialog.

underground73

Póki co udało mi się przejrzeć "Zabójczy numer" i tak jak podejrzewałem, to nie to. Jest tam
przypominająca to samo scena Lucy z bohaterem, ale przebiegła inaczej. I w moim filmie
gość przebywał w małym pokoju, a tu był prawie apartament.
Nie wiem czy "Lep na muchy" to jest to, bo nijak go obejrzeć za darmo. Jest tylko na mocno płatnej stronie.

de_Franco

A może to odcinek serialu "Elementary' ? Jesteś pewny, że to był film? Inna możliwość to jeszcze ten film:
https://www.filmweb.pl/film/Uwaga+Violet-2007-341829

de_Franco

Co do numeru 1 - możliwe, że to serial "Happy Days" i odcinek "Haunted" ? Jest motyw bezgłowego ducha na schodach. "The plot in general: Ralph Malph wants to hold is annual Halloween party at a location where it won't be found - and crashed - by the gang The Demons. So he finds what he says is the ideal place: the Simpson House, which is said to be haunted by the headless ghost of old Magnolia Simpson. "

underground73

1 już znalazłem. Podałem powyżej, to "Tajemnicze krzyki"

de_Franco

OK. Nie zauważyłem :-) To dobrze w takim razie.

de_Franco

19) Gatunek: Horror
Kiedy oglądany: 2010+
Żródło: -
CO PAMIĘTAM NA 100% : Gostek ma jakiś okultystyczny artefakt (księgę lub coś innego). Nie wiem czy ją znalazł czy ukradł. Przychodzi do domu pewnej kobiety z zamiarem sprzedaży.  Kobieta nie chce kupić ale mówi, że zna jednego gościa (bogacza), który interesuje się takimi sprawami i chętnie obejrzy. Zdaje się, że dzwoni do niego.
Nakręcony tak w okolicach 2005 - 2015 r.

Co MI ŚWITA NA 20%: Nie wiem czy to był pełnometrażowy film czy część jakiejś antologii. Myślę, że ten bogacz parał się okultyzmem i potem chyba coś wywoływał czy czarował.

de_Franco

20) Gatunek: serial komediowy, pastisz, parodia
Kiedy oglądany: 90/00s
Źródło: tv
Co pamiętam na 100% : W zasadzie pamiętam niewiele. To był jakiś serial składający się z pastiszów i parodii różnych filmów i programów telewizyjnych. Trochę formą przypominający "Małą Brytanię". Pamiętam w jednej scenie parodiowali "Obcego".
Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że to był serial australijski (raczej nie amerykański).
Było tego kilka odcinków, przynajmniej tyle puścili.
Kiedy nakręcony: 90s ? ?

de_Franco

Może coś takiego? Nie oglądałem, ale parę komentarzy jest.
https://www.filmweb.pl/serial/Let+the+Blood+Run+Free-1990-489865

underground73

Nie to. Tu jest jakaś spójna fabuła, klasyczny sitcom. Tam było to bardziej show oparte na różnych scenkach.

de_Franco

21) Gatunek: sensacja
Kiedy oglądany: 90s
Gdzie oglądany: TV
Co pamiętam na 100% : Nie pamiętam czy akcja działa się cały czas w więzieniu czy bohater dostał się tam tylko na krótko. W każdym razie był motyw ucieczki. Gość obmyślił plan, ale po drodze musiał się przecisnąć przez pionowe pręty.
Odkładał z posiłków masło (był sam w celi). W końcu gdy uciekał, rozebrał się, posmarował tym masłem i w bólach jakoś przecisnął się przez te pręty.
Tyle zapamiętałem.
Kiedy nakręcony: 70/80/90 ? Raczej nie starszy.
Nie mam pojęcia czy był to film czy serial.

de_Franco

Mógł być odcinek "Opowieści z Krypty"? Strzał, bo nie oglądałem raczej, ale spróbuj.
Sezon 5 i odcinek 5 pod tytułem " People Who Live in Brass Hearses". Oto opis z translatora:
"„Porywczy skazaniec uzależniony od masła próbuje zemścić się, z pomocą swojego upośledzonego umysłowo brata, na kierowcy ciężarówki z lodami, który był odpowiedzialny za jego aresztowanie, nie wiedząc, że kierowca ma również mroczny sekret”."

underground73

Aleś dowalił :) Przecież to nie ma nic wspólnego z moim opisem (notabene znam ten odcinek). No dobra, wspomniane jest masło.

de_Franco

W takim razie dowalę raz jeszcze :) Znalazłem informację o niejakim więźniu Travis Muncey. Opisany jest na internecie odnośnie tego co Ty opisałeś, odkładał stopniowo masło, żeby potem użyć go do ucieczki. Tyle, że to serial Breakout Kings i jest zbyt nowe. Odcinek Double Down.

"Travis prawie nic nie jadł przez tygodnie i zbierał masło, które wkładał do koperty, udając, że to ważna paczka, którą powinien zanieść do skrzynki pocztowej. Naczelnik kazał mu biec przed siebie, by odebrać ostatnią paczkę. Travis pobiegł na obrzeża więzienia, rozebrał się do naga i nasmarował masłem, aby prześlizgnąć się przez kraty jakiegoś podziemnego systemu rur."

underground73

To już prędzej. Faktycznie, zdecydowanie za nowe. Widać wykorzystali ten sam pomysł.
Tamten film, nie był żadnym hitem w stylu "Ucieczka z Alcatraz". Te popularne więzienne filmy znam wszystkie.
To mogło być jakieś sensacyjne kino klasy B, jakiego nakręcono masę w latach 80/90.
No i nie pamiętam czy cały był o więzieniu czy tylko jedna taka akcja się znalazła.

de_Franco

Rozważałem niszówkę "Sześciu przeciw skale" z Carradinem, ale jednak nie ma tam takiej sceny. Mam jeszcze dwa typy, ale informacji o nich praktycznie jak na lekarstwo.
https://www.filmweb.pl/film/Ucieczka-1997-165274
https://www.filmweb.pl/film/Pi%C4%99%C4%87+dni+poza+domem-1979-265878

Może przypomni Ci się jeszcze jakikolwiek szczegół. Niestety nie mam już więcej pomysłów, cała reszta to znane filmy.

underground73

Niestety, żaden z nich