Witam.
Szukam tytułu filmu bo nie pamiętam. Nie wiem nawet czy był amerykański ale leciał w TV w latach 80-tych chyba jakoś. Film pokazywał budowę piramidy w Egipcie jak budowniczy ją budowali. Pokazane były techniki budowy i pułapek. Ciekawie było pokazane jak poszczególne przegrody się zamykały po tym jak puszczali bloki które ścinały kołki i wysypywał się piasek. Ogólnie film był filmem fabularnym i głównym tematem była właśnie budowa piramidy.
Witam.
Dobra inaczej. Szukam filmu z lat 80-tych lub poczatku 90-tych o budowaniu piramidy. Film byl fabularny i pokazywal jak wznoszono piramide . No bylo np. jak bloki scinaly kolki drewniane i wysypywal sie piasek a to powodowalo zamykanie poszczegolnych komor. No kurcze no tacy z was filmowcy znawcy a takiego kasowego filmu nie znacie?? No prosze was o pomoc. Tytulu chce Jezu. Bedziecie chcieli pomocy to wam tez pomoge.
Szukam bajki, którą oglądałam jako dziecko we wczesnych latach 90-tych. Była tam mała dziewczynka, sierota, która zamieszkała u jakiejś ciotki w zamku, była uczona tkać. Któregoś wieczoru wyszła z zamku ze swoim psem, znalazła wejście do groty i zejście pod ziemię, gdzie żyły paskudne trolle, którym przewodziła ohydna królowa. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie nic więcej, błagam o pomoc :D