Czy zna ktoś jakieś świetne thillery? Bardzo lubię je czasem obejrzeć ale jakoś nie mogę znależć odpowiednich.
Czekam na propozycje.
Pozdrawiam :)
Hi. Nie wiem czy trafię w twój gust ale mi podobał się film "Amnezja" i "Kolekcjoner kości" taki teoszke horrorowaty.
Eksperyment mi sie bardzo podobal, przy Amnezji zasnelam, Oszukac przeznaczenie dosyc fajne, jeszcze polecam Miasto Boga, choc to raczej inny film gatunkowo, i Apartament, bardziej do myślenia niz bania się :)
thriller (z ang.) film, w którym sensacyjna i pełna napięcia akcja nasycona jest elementami tajemniczości, grozy i niesamowitości; dreszczowiec
A JEDNAK NIE ZAWSZE POLECAM, CHYBA ŻE PISANY NP. SŁOWNIK JĘZYKA PWN
Wydaje mi się, że Oszukać przeznaczenie to bardziej horror bo tam są takie zjawiska, które sobie trudno wyobrazić w życiu codziennym, takie raczej paranormalne, a to typowe dla horroru.
Właśnie to jest zasadnicza różnica miedzy thrillerem a horrorem, że tych pierwszych zło mieści się w człowieku, niebezpieczeństwo ma realną postać, a w horrorach występują zjawiska paranormalne, niebezpieczeństwa na które nie mamy wpływu. Ja w każdym razie uwielbiam oba gatunki. Nie ma to jak się bać w kinie!
krotka lista thrillerow godnych uwagi
'Basic Instinct'
'The Nineth Gate'
'Hostage'
'Seven'
'Fight Club'
'Secret Window'
'American Psycho'
Z typowych oprucz w/w thrillerów polecam Ci:
-Amnezja
-Czerwony smok
-Nie patrz w dół
-Podejrzany Zero
-Tłumaczka
-Łowcy umysłów
A z horrowatych:) czy fantazy itd :
-Evilenko - morderca z zachodu
-Klucz do koszmaru
-Ręka Boga !!
-Strangeland
tradycyjne thrillery:
"co kryje prawda"
"przylądek strachu"
i:
"piła"
"znaki"
"siedem"
"milczenie owiec"
BTW "kolekcjoner kości" jest nudny i przewidywalny, a zakończenie naciągane, nie polecam
Kasia 20
dlaczego twoim zdaniem 'Reka Boga' to horrorowaty film fantasy? przeciez to jest jak najbardziej thriller, zadnych paranormalnych zjawisk, po prostu psychika seryjnego mordercy
Polecam:
"Autostopowicz"
"Azyl"
"Gra"
"Milczenie Owiec" - "Hannibal" - "Czerwony Smok"
"Kolekcjoner Kości"
"Obłęd"
"Odkupienie"
"Oldboy"
"Podziemny Krąg"
"Siła Strachu"
"Szósty Zmysł"
"Tożsamość"
"Złodziej Życia"
Obled byl naprawde slaby- nie polecam... Fight club to tez thriller? zawsze myslalam ze bardziej psychologiczny... nie mniej jednak na pewno jest wart polecenia, wlasciwie dla kazdego
najmocniej przepraszam, ale jeszcze raz (lecz tym razem dosłowniej) zwracam państwa uwagę na fakt, iż w języku polskim nie ma takiego wyrazu jak thiller, a więc nie możemy na tym forum mówić o czymś, czego tak naprawdę nie ma.