Dlaczego zrobił się taki 'rozpieprz' w TOP500?
Wczoraj lista wyglądała całkiem inaczej, dzisiaj nagle filmy lecą o 1000 miejsc w górę lub w dół...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Barnej666

Też byłem w szoku bo regularnie oglądam filmy właśnie sugerując się rankingiem .A teraz jakieś mało znane gnioty są w Top 500

Z tego co widzę, to minimalna liczba głosów do uwzględnienia w rankingu zmalała do 1000 LOL Co za mózg w redakcji na to wpadł !!! ???

Danio31b

No właśnie się wkurzyłem bo oglądam teraz same TOP500 i wczoraj zostało mi jakieś 130 filmów, dzisiaj liczę to wyszło prawie 200...
Mam nadzieję, że wszystko wróci do normy...

A co do tej normy - to w sumie zawsze było min. 1000 głosów aby znaleźć się w rankingu. :)

Barnej666

Mi się wydaje ,że minimalna liczba głosów była o wiele większa ale mogę się mylić .

Też mam nadzieje ,że to chwilowy stan, bo teraz ranking wygląda jak szambo

Danio31b

Była taka, tylko przy starym wzorze taki film nie miał szansy na wejście do TOP 500 ze względu na zbyt niską ilość głosów.

youzwa86

Moim zdaniem było dobrze, bo liczyła się nie tylko średnia ale i liczba głosów.Teraz jest do dupy bo film z 3 tysiącami głosów przebija w rankingu te z ponad 100 tysiącami co jest komiczne

Danio31b

Teraz też się liczy, tylko w dużo mniejszym stopniu.

Np. miejsce 499 Fotograf wojenny, jak wejdziesz w film ma średnią 8,2.
miejsce 498 Dzień szakala, jak wejdziesz w film średnia 7,8

youzwa86

Co nie znaczy ,że jest lepiej

Danio31b

A tu masz rację. Nawet jeśli chcieli zmniejszyć znaczenie ilości głosów, to nie aż tak mocno, bo wygląda to naprawdę dziwnie.

youzwa86

Może system chwilowo zgłupiał ?? zobaczmy jutro

użytkownik usunięty
Danio31b

Chyba już naprawili, bo przejrzałem na szybko i żadnych mało znanych tam nie widziałem.

Wczoraj wieczorem ranking powyżej pierwszej 100 wyglądał zupełnie inaczej

Niestety dalej jest to samo, trzeba czekać do jutra:

'Wszystkie topy są aktualizowane raz na dobę'

Mam nadzieję, że jutro TOP będzie inaczej wyglądać. :)

Od 25 pozycji prawie wszystko ma albo zieloną, albo czerwoną strzałkę. Ty tak nie masz?

użytkownik usunięty
youzwa86

No dobra, nawet nie wiedziałem jak to wcześniej wyglądało. Po prostu nie zauważyłem nic niestosownego w obecnych tytułach w "TOP500".

http://web.archive.org/web/20141121023545/http://www.filmweb.pl/rankings/film/wo rld#

Tak ranking wyglądał 21 listopada .Zobacz sobie ile się pozmieniało, ile filmów wypadło ,czy słusznie ?? moim zdaniem nie

Danio31b

O widzisz, dzięki za ten link. Bardzo mi się przyda! :)

Danio31b

Dotad w top 500 byly znane gnioty, teraz sa mniej znane, co za roznica.

jasiu15

Taka ,że lubię sobie czasem obejrzeć "znanego gniota" te mniej znane mnie nie obchodzą

Danio31b

czyli swiadomie olewasz najlepsze filmy?

Barnej666

Musieli zmienić coś we wzorze do liczenia średniej ważonej. Generalnie do góry poszło to co ma mało głosów, a filmy z dużą ilością głosów spadły. Z serialami jest tak samo. Tam to wygląda jeszcze straszniej, nagle pełno anime w pierwszej setce.

youzwa86

No do TOP500 też chyba około 10 anime nagle weszło...
No cóż, mam nadzieję, że wszystko się pozmienia...

Barnej666

Ale co za roznica co jest w top 500, gdybys dzisiaj zarejestrowal sie na filmwebie i za roku ranking wrocilby do poprzedniej formy to tez bys narzekal. Dobrze, ze sa zmiana, moze jakies dobre filmy wpadly i ludzie sie o nich dowiedza?

jasiu15

No własnie byłem w trakcie oglądania TOP500 i zostało mi ok. 100 filmów a teraz TOP jest wywrócony do góry nogami...

Trudno, niech już tak zostanie. ;)

Barnej666

nie ma co plakac, kiedys tez tak bylo ze ilosc glosow nie byla brana pod uwage tylko srednia, wiec nagle wyskakiwaly w rankingu mniej znane filmy z wysoka srednia, bo byly ogladane glownie przez ludzi ktorym podchodzily pod gust, ale jak juz wyskoczyly to duzo ludzi je ocenialo i ocena sie normowala, wiec po jakims czasie samoistnie wypadaly z rankingu