Obejrzałem film ,,Troja'' i chciałem przeczytać książkę, na podstawie jakiej był on zrobiony.Ale nie wiedziałem dokładnie co to za książka.Na różnych księgarniach internetowych znalazłem:Troja,Iliada,Tryligi a.
Ale to chyba jeszcze nie to. BŁAGAM NIECH MI KTOŚ POWIE CO TO ZA KSIĄŻKA I JAKIEGO AUTORA!!!!!
Film Troja zostal nakrecony na podstawie ksiazki Iliada choc nie calkowice gdyz jest o wiele bardziej skrocony i opowiada losy samej wojny trojanskiej. Jezeli interesuje cie jaka to ksiazka to ja bym na twoim miejscu przeczytal mit o wojnie trojanskiej w mitologii, ale jezeli bardzo ci zalezy to przeczytaj ILIADE. POWODZENIA !! PoZdRo !! ;)
na podstawie: eposu Homera p.t.:"Iliada" oraz wątków zaczerpniętych z "Odysei" i "Eneidy" Wergiliusza
A ja miałam nieodparte wrażenie, że to jest na podstawie zupełnie innej książki, takiej cieniutkiej, z BARDZO dużymi literami i łydami Brada Pitta (które podobno nie były jego własne) na okładce :) W każdym razie ja tej książki nie czytałam na pewno...
Co oczywiście nie znaczy, że nie należy sięgać do klasyków ("Iliada", "Odyseja", może nawet "Eneida"), a jak się komuś nie chce, to może zawsze przeczytać odpowiednie fragmenty Parandowskiego (chyba pisał o herosach, czy może mnie już pamięć zawodzi?) lub Kubiaka, ale tego ostatniego akurat nie polecam...
Chłopak pyta poważnie a wy sobie jaja robicie. Nie słuchaj ich! To było na podstawie "A jak poszedł Stach na wojnę" Marii Konopnickiej.