Jakie znacie filmy opowiadajace o systemach totalitarnych? Poza "Equilibrium" i ekranizacjami prozy Orwella... Z gory dzieki za pomoc...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
kamo

Całe kino polskie przed 89 rokiem jest jakoś w opisywanie totalitaryzmu uwikłane.
Przede wszystkim Wajda:
- ekranizacja "Popiołu i diamentu" Andrzejewskiego(o rozterkach młodego AKowca Maćka Chełmickiego, który po wojnie otrzymuje rozkaz zabicia ważnego komunistycznego prominenta)
- "Krajobraz po bitwie" - "o głowach" ludzi wypuszczonych z obozów koncentracyjnych, ekranizacja prozy Tadeusza Borowskiego.
- "Człowiek z marmuru" - chyba najważniejszy film antyreżimowy; prawda o bohaterach epoki stalinowskiej, o dziejach przodowników pracy komunistycznym państwie. Kontynuację - "Człowieka z Żelaza", choć znacznie słabszą od pierwowzoru należy obejrzeć.
- "Pierścionek z Orłem w Koronie" - film może gorszy od wszystkich powyższych, ale do obejrzenia.

Polecam jeszcze spektakl Teatru Telewizji pt. "Bigda Idzie" - inspirowane "Karierą Nikodema Dyzmy" i ostatnimi sukcesami w rankingach popularności Andrzeja Leppera; wizja naszego kraju rządzonego przez skrajnego populistę.
Tyle mi przyszło na poczekaniu wymyśliłem. A jest tego znacznie więcej; wystarczy ruszyć głową
Pozdrawiam
kicek

General_Minimus

Folwark zwierzęcy...animowany rządzi............ fabularna wersja też..........