Wiem że o gustach się nie dyskutuje ale pragnę poznać opinię fanów tego uniwersum czemu to lubią ? Dla mnie to trudno zrozumiałe bo osobiście filmów Marvela nie znoszę i byłoby dla mnie torturą zmuszać się do ich oglądania. Co więc tkwi w tych filmach ze są tak popularne ?

Raedwald

Wiesz, w pewnym sensie za dzieciaka się czytało komiksy itd. przynajmniej ja, ale poza tym jest to fajna rozrywka, pozwalająca zapomnieć o codzienności, a ponadto wbrew pozorom sporo historii jest naprawdę na poziomie, na przykład ostatnio obejrzałam filmy z Kapitanem Ameryką. No i po prostu, on jest takim ucieleśnieniem amerykańskich wartości, honoru, umiłowania wolności, determinacji, poświęcenia... Z drugiej strony Iron Man- innowator, miliarder, trochę narcyz, ale też gotowy się poświęcić dla dobra ogółu. Bohaterki i bohaterowie jak np. Kapitan Marvel, Czarna Pantera stanowią inspirację dla kobiet i mniejszości, aby się nie poddawać i walczyć o więcej. Stare filmy x-men, które teoretycznie do MCU nie należą, ale może to połączą przez multiwersum, opowiadały o znanej z rzeczywistości problematyce segregacji i walki mniejszości o wolność. Jest też w tych filmach sporo komedii.