Aż dziw że tego tytuł nie ma w bazie filmwebu. Informacji i ja nie będę dodawał jako iż nie chcę kopiować z innych serwisów. Jednak jak dobrze że czasami zanużę się w ich odchłań. W ten właśnie sposób dogrzebałem się do wogóle nie znanego mi tytułu - Villmark. Jest to norweski horror z roku ok. 02-03. Film opowiada o 5 osobowej grupie która wybiera się w Norweski las na test przeprowadzany przez właściciela norweskiej telewizji( w celu przyjęcia pozostałej czwórki ). Od początku filmu w oczy rzuca się ciekawy montaż, zresztą wogóle film zrealizowany jest conajmniej dobrze., a "leśny" klimat jest oddany conajmniej bardzo dobrze. Film wypada dobrze również jeśli chodzi o aktorów, wogóle nieznane twarze powodóją urealnienie filmu - przynajmniej ja odniosłem takie wrażnenie. Kolejne co wypada wyróżnić to muzyka, niezwykle klimatyczna idealnie dopasowana do sytuacji, podobnie jak efekty dźwiękowe. Do samej fabuły można się nieco przyczepić. I tu mały *SPOILER*
Sami zainteresowani robotą w TV nie próbują nawet zadawać pytań orgainzatorowi w jakim celu wybierają się w las. Odpowiedź : "Żeby nauczyć się pracować w grupie" w zupełności im wystarczała.
I po SPOILERZE.
Po filmie odniosłem wrażenie że był to zlepek zanych nam już horrorów, Blaira czy Piątku 13-tego. Niestety film nie ofruje nam możliwości "ujęcia" sprawcy zdarzeń jeszcze przed końcem filmu, a organizator wycieczki w skuteczny sposób zaciera ślad.
Muszę przyznać jedno, zdecydowanie kraje nie mające w nazwie USA robią o wiele lepsze horrory. Villmark jest przykałdem że nie trzeba ani jednego FX-a komputerowego :P żeby zrobić dobry i klimatyczny horror.
Warty czasu który na niego poświęcisz. Zainteresowanych odsyłam na suprnova.org gdzie można znaleźć owy film.