Jakie waszym zdaniem narzędzie zbrodni użyte w filmie przez (bynajmniej nie pozytywnego)bohatera (najczęściej horrorów) stało się "kultowym", wręcz symbolem tego filmu (czy bohatera), wyrózniającego go spośród innych.No wiecie na przykład: maczeta Jasona Vorheeseeą, czy hak Candymana, itp....Co najbardziej przeraża, na widok czego przechodzą was dreszcze, z czym nie chcielibyście miec do czynienia.Zapraszam do zabawy!!! :)))
pierwsze co mi sie kojarzy to :
pila mechaniczna - Teksanska masakra pila mechaniczna
noz sztyletowy+maska- Scream
ale najgorszym narzedziem zbrodni jest...:
ludzki umysl- i tu rozciaga sie dluga lista filmow....
Jesli jest uzyty jako bron, to jeszcze pol biedy ;)
Swietna ilustracja tego, co mozna narobic poslugujac sie ludzkim umyslem, bynajmniej nie w celu obrony, jest "Cube".
Co do innych atrybutow zbrodniarzy filmowych to niewatpliwie musi sie tu znalezc katana Black Mamby:), oczywiscie pila z teksanskiej,wszystkie atrybuty smakosza:D, nie mozna pominac oczywiscie kasety z filmem ktory zabija(sic!) ,przeciez to tez bylo narzedziem zbrodni, ptakow z "Ptakow", Antonio Banderas mial schowana bron w futerale:), i nie pamietam co jeszcze,pozdrawiam!
A odchodząc troszkę od horrorów?? Na przykład motyw piły mechanicznej w świetnym filmie de Palmy - Człowiek z blizną. :) No i może nie narzędzie zbrodni, ale także można się przestraszyc - Edward Nożycoręki. :) Poza tym był jeszcze kiedyś taki film z Pacino co koleś zabijał homoseksualistów. Nie pamiętam tego dobrze, ale wiem, że dźgał ich nożem po całym ciele - plecach, udach, tyłku.
Jeśli chodzi o horrory to przecież nie można zapomnieć świetnego Freddy'ego Krugera i jego niesamowitych paluszków. :) Pozdrawiam!
czy to jaks obsesja??jesli tak to polecam "straszny film", "naga broń" itp.(az sie tam roi od tym podobnych przedmiotów).a tak z zupełnie innej beczki to dziekuje za wpis i zapraszam do siebie:)))
W "Powrocie krola" znajduje sie dusho fajnych przyborow do zabijania:).Ogolnie caly LOTR posiada kilka fajowych gadget'ow jak na przyklad wszelkie masci toporki,łók Legolasa ( i w sumie nie tylko jego),Żądło Froda i miecze ktore dostala reszta hobbitow. W kazdej czesci LOTR'a roi sie od fantastycznyc broni( i nie tylko:)))Pozdrawiam!
Piła mechaniczna roX...najlepsze narzedzie zbrodni;P..hehe..mogłby ktos zrobic parode tego filmu;D Koles wymiata:P;)
albo...hmm..wlosy i oko pani z Ring'u:)...to bylo takie super drastyczne;P;D
te przykłady raczej nie strasza ale smiesza lecz teraz nie moge podac zadnego strasznego narzedzia:)...[czytaj nie moge sie skupic lub bardziej trafnie zebrac mysli]
:D
W Ringu jest kilka ramowych elementow.. jak jush wspomnialem wyzej-kaseta ktora zabija gdy ja obejrzysz... no coz.. i motwy dziewczynki wycohdzacej z tv toz to rama
Nie no jakbym miala 'zasmakowac' ktoregos z tych narzedzi zbrodni tak serio to bym momentalnie dostala zawalu;D..nie wazne nawet jakiego:)...hehe...powiedzmy ze poziom adrenaliny wzrosnie bardziej jak taki pan z pila zacznie nas ganiać w realu albo pewna dziewczynka wyjdzie nam ze spuszczona glowa z tv:)
heh wyprzedziłeś mnie z tym, też podobała mi się rękawica Freddy'ego :)
Moze dodam jeszcze szpikulec do lodu z Nagiego Instynktu :D
filmy Paula Verhovena są ogólnie rzecz biorąc połączeniem seksu i przemocy, pamieta ktos jego film "Róża i miecz"??Facet grający głowną rolę miał taki wielki obusieczny miecz, zastanawiałem się jak by to było oberwać taką bronią:)))(takie wtrącenie).
Niewiem czy ktoś oglądał "Od zmierzchu do świtu" albo czy go jeszcze pamieta. Tam G. Clooney pod koniec filmu znalazł resztki młota pneumatycznego i na nasadę nałożył ogromny drewniany kołek (na wampiry). Nie chciałabym być jednym z tych bezbożnych wypierdków.
twarz we wszystkich japońskich horrorach z tą czarnowłosą. Ja sama omało nie dostałam zawału jak ją zobaczyłam w Klątwie.
Wlasnie jestem po seansei "Wrong turn", no i znalazlo sie tam pare rzeczy ktore powinien miec kazdy milosnik Massacr:D, mam na mysli lancuchy,fajowe siekierki no i plonace pochodnie:),pozdrawiam
Moje typy:
- piła łańcuchowa z teksańskiej masmakry,
- kśiążka kucharska Hannibala,
- oczy Renaty Beger, a raczej to co się w nich znajduje ;D
ciekawy jest tez motyw pułapek z filmu"Piła"(np. przyrzad przymocowany do szczęki, wiertarka automatyczna itp.)