Nie wiem czy lubicie starsze filmy, ale jeśli tak, to które według was są warte obejrzenia?Którzy aktorzy ówczesnych czasów najlepjej spisywali sie w swoim zawodzie? Ja należe do młodszego pokolenia(i dlatego interesuję się dzisiejszym kinem)i zastanawiam sie czy warto wrócić do przeszlości aby podziwiać gwiazdy minonych lat. Odpisujcie!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
asieq

Napisz o jakie filmy ci chodzi i o jakie lata bo tak to ciężko się zorientować o co ci chodzi( np gatunek , okres itd)
kazdy (łepekfilmowy) ma takę stronkę ulubione tam próbuj.
Słowo staros jest pojeciem wzglednym to co dla ciebie jest juz stare dla kogoś może być nowe.
pozdrawiam Puzy

Puzy

Dużo jest takich filmów, postaram się żeby lista była bardzo zróżnicowanza gatunkowo;
Żądło
Kotka na gorącym blaszanym dachu
Lot nad kukułczym gniazdem
Psychoza
Wspaniałe życie
Vertigo
Śpiączka (leci dzisiaj o 21.00 na TCM)
Żywot Briana
Dwunastu gniewnych ludzi
Casablanca
Pół żartem, pół serio
Obywatel Kane
Młody Frankenstein
Rio Bravo
Mechaniczna pomarańcza
Łowca androidów
Gorączka złota
Siedmiu samurajów
itd.

użytkownik usunięty
asieq

Do tego co już zostało napisane mogę dodać: "Buntownik bez powodu" z Jamesem Deanem, "Okno na podwórze", "Psychoza" - oba Hitchcocka, "New York New York" z L. Minelli, "Absolwent" z D. Hoffmanem itd.
Przede wszystkim nie daj się zwieść stereotypowi - "lepsze bo nowsze i z importu" :) dobre filmy, tak jak dobre książki, chociaż trochę przykurzone, nie tracą na aktualności.
Miłego oglądania.

użytkownik usunięty
asieq

siedmiu wspaniałych

asieq

KING KONG z 1933 roku. Ściągnąłem sobie i wielokrotnie obejrzałem, rewelacyjne efekty (w polskich filmach do tej pory są gorsze, przykład: Smok w Wiedżminie), wspaniała gra Fay Wray ( coś pięknego ) i oczywiście sam początek - ta muzyka!

asieq

no i nie może zabraknąć "Imienia róży" co nie? Ja się ubawiłam na "Gorączce sobotniej nocy" ach te ruchy bioderek Travolty ;)
Pozdro

skimos

Akurat też ogladałam ten film niedawno(chyba 1 tydzien temu na polsacie)...rzeczywiście można się było ubawić:D Pozdrofionka!