Uwielbiam filmy, w których dorosły albo stary bohater przenosi się we wspomnieniach w lata swojego dzieciństwa albo młodości. Do moich ulubionych należą "Stań przy mnie" oraz "Dawno temu w Ameryce". Czy możecie podać mi tytuły innych filmów o podobnej tematyce? Z góry dziękuję.
dla mnie DEER HUNTER może się nie przenosi się w czasie ale stara przyjaźń jest motorem wszystkich poczynanń
W "American beauty" jest bardzo mocno działająca na mnie końcówka z reminiscencjami, przedstawionymi jako zdjęcia z dzieciństwa. Niby mały epizod (i jak cały film ujęty w klamrę ironii), ale działa.
"Kraina wiecznego szczęścia" to ekranizacja opowiadania Stephena Kinga, prawda? Jeśli tak, to na pewno warto.
Prawda. Tyle, że to chyba jednak najmniej "w-stylu-Kinga". Za to bardzo na temat: "dorosły albo stary bohater przenosi się we wspomnieniach w lata swojego dzieciństwa".
Czemu najmniej "w-stylu-Kinga"? Racja, on pisze głównie horrory, ale mamy jeszcze opowiadanie "Ciało" (na podstawie którego powstał film "Stań przy mnie"). Poza tym w wielu jego horrorach pojawiał się ten wątek. Pozdrawiam i dzięki wszystkim, którzy się tu wpisali.
Dodałem ten komentarz, żeby ten temat był na wierzchu, ponieważ bardzo mi zależy na tytułach tego typu filmów.
"Uwielbiam filmy, w których dorosły albo stary bohater przenosi się we wspomnieniach w lata swojego dzieciństwa albo młodości."
"Nuovo cinema Paradiso" - bez dwóch zdań. Jeden z najlepszych i najbardziej wzruszających filmów jakie nakręcono. Pasuje dokładnie do twego opisu.