wybralam ten film do prezentacji maturalnej z polskiego do tematu walka dobra ze zlem mam pytanie czy dokonalam slusznego wyboru, moze polecicie mi inne filmy ktore bede pasowac do tego tematu! poszukuje rowniez napisow do filmu bram stoker's dracula (789MB) z gory dziekuje Pzdr!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
solano

Polecam ten film (aż łopatologicznie):
http://adwokat.diabla.filmweb.pl/ [adwokat.diabla.filmweb. ...]

Oshin

tez myslalam nad tym filmem ale nie jestem pewna czy polonista spodoba sie to ze wybieram wszystkie filmy o wampirach;) moze cos z innej beczki ale tez do tematu walki dobra ze zlem PROSZE O POMOC

solano

A tam był jakiś wampir??? W "Adwokacie diabła"?

użytkownik usunięty
solano

Oczywiście w filmie Coppoli jest motyw walki dobra ze złem, ale ja osobiście wybrałabym "Władcę pierścieni". Moim zdaniem nigdzie indziej tak wyraźnie nie jest zakreslona linia pomiędzy dobrem a złem. Jeszcze ten sam motyw występuje w "Opowieściach z Narnii", ale czytałam tylko książkę. Filmu jeszcze nie widziałam. Do głowy przychodzi mi jeszcze "Czas apokalipsy".

nie słuchaj.. dracula to strzał w dziesiątkę a władca- no cóz:oklepany do bólu i banalny wybór, którego mogę się założyć dokonałoby 90 % osób pracujących nad tym samym projektem co ty.

użytkownik usunięty
devastator84

"Władca" to wcale nie banał. Nie musisz go wybierać, ale moim zdaniem walka dobra ze złem jest o niebo wyraźniej przedstawiona we "Władcy" niż w "Draculi".

solano

Wybór jest całkiem całkiem. Każdy film o wampirach to głównie walka dobra ze złem. Może też "Matrix"?;pp Albo Power Rangers też pasują;pppppppp Hmmm, może "Ostatnie kuszenie Chrystusa"? Nie widziałam, ale tytuł sugeruje, że będzie powiązanie z Twoim tematem. Hmmm, "Harry Potter"!!!!!!;pppppppppppppppp Kurczę, trudno coś wybrać z górnej półki... "Egzorcysta" nadawałby się.

użytkownik usunięty
silent_3

Nie każdy film o wampirach to walka dobra ze złem. Gdzie ten motyw masz np. w "Wywiadzie z wampirem" albo "Królowej potępionych" albo "Vampire Hunter D" albo tym bardziej w "Underworld"? W "Draculi" nawet walka dobra ze złem jest przedstawiona na płaszczyźnie bardzo dosłownej i powierzchownej. Pod ten temat może jedynie zaliczać się "Van Helsing".

solano

Moim zdaniem "Władca Pierścieni" jest tak programowy, że nie wspomnienie o nim byłoby błędem. Poza tym Tolkien pisząc tę książkę
miał na myśli ówczesną sytuację polityczną świata.

użytkownik usunięty
Mahoney_BTM

Walka dobra ze złem to nie walka z wrogiem na wojnie. Poza tym profesor Tolkien nie sugerował i nie inspirował się ówczesną sytuacją polityczną. Ja miałam na myśli coś innego. Jednym z przykładów walki dobra ze złem we "Władcy" jest walka wolnych ludzi przeciw uciemiężeniu.