kto moze mi polecic jakis dobry film z serii "Czarny, "Murzynski" Film".. jakis Gangsta, komedia cokolwiek... ostrzegam ze wiele z nich widzialem... szukam czegos nowego...
czekam na propozycje!
pozdro!!
Ja chyba żadnego nie oglądałem, ale interesuję się tym tematem (i oczywiście lubię rap, oraz niggaz!), a filmów całkiem sporo było 'Czarnych': Boyz n da hood, Barber shop itd.
A w latach 70 powstało odrębne kino zapoczątkowane przez Murzynów ('blaxploitation' - gra słów od 'Blacks' i 'exploitation'). Najbardziej znani aktorzy to m.in. Richard Roundtree i Ron O'neal, a filmy to przede wszystkim 'Shaft' i 'Superfly' - ten drugi to nawet mam, ale napisów brak :(
A jeśli chodzi ci o po prostu zwykłe, nowe, czarne komedie, to rozejrzyj się za 'Big momma's house' (czyli Agent XXL), 'How High' (Super zioło - nie oglądałem), White Chicks (mam, ale nie oglądałem), czy stary, dobry 'Nutty proffesor' ('Gruby i chudszy').
Pozdrawiam.
Polecam:
Hustle & Flow
Get Rich or Die Tryin`(50 Cent)
Beef 1,2,3 (cała galaktyka)
Are We There Yet? (Ice Cube)
Dzień próby (Dre + Snoop + Macy Gray)
Set It Off (Queen Latifah + Dre)
Poetic Justice (2pac)
Gangsterskie porachunki/Gang Related (2pac)
Klincz/Gridlock'd (2pac)
Bullet (2pac)
Nad obręczą/Above the Rim (2pac)
+ dodatkowo parę tytułów, których nie oglądałem:
The Wash. Hip hopowa myjnia (Dre + Snoop)
Wiedźma Hip Hopu (Eminem, Mobb Deep, Ja Rule, Pras)
Juice (2pac)
no sie ma!! widze ze tak jak i ja lubisz filmy z Tupaciem:) wiudzialem wszytskie:] dzieki.... bede musial zobaczyc ten caly Hustle & Flow!
pozdro!!
Heh, tnx, Szydzior. I wiedz, że nie oglądałem żadnego z nich - bo, mimo, iż jestem zainteresowany czarnym kinem to jednak niewiele widziałem filmów.
Mówisz, że widziałeś te przeze mnie proponowane. Oglądałeś Superfly? Nie masz może do tego napisów? Szukam ich chyba od pół roku (film, jak mówiłem, mam, muzyka Curtisa Mayfielda GENIALNA, strasznie chciałbym to obejrzeć)...
Pozdrawiam