Kiedyś filmy dystrybuowano do kin na taśmach. Dziś robi się to na dyskach twardych. I teraz pytanie: czy i jeśli tak to jak można kupić taki film na dysku do użytku indywidualnego? Mowa oczywiście o filmach które wyszły już z kin. Powiedzmy że koszt nie gra roli...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
tanebo

Najlepiej taki film kupić na portalu, którego nazwa pochodzi od pewnego sympatycznego gryzonia; nie mogę podać dokładnie,
bo fw nie wiadomo czemu, blokuje tę nazwę, chociaż portal jest legalny. Cena rzeczywiście nie gra roli, bo jeśli ściągasz w formacie rmvb, to wychodzi poniżej złotówki. Przyznaję, że jestem pod wrażeniem Twojego pytania ;)

easyeagle

;)

Chyba jednak autor chce kupić oryginalny, fizyczny dysk twardy z filmem który z niego wcześniej wyświetlano w kinie.
Może do kolekcji, podobnie jak kiedyś zbierano filmy celuloidowe ? :P

Montago

No właśnie tak. Tyle że okazało się to niemożliwe.

tanebo

jesli cena nie gra roli to na pewno jest to mozliwe :)
popytaj w kinach, albo skontaktuj sie z dystrybutorem

uncut

Zasięgnąłem info u źródła. To ciekawe więc słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzał: dawno, dawno temu, w odległej galaktyce film wyświetlano tak - taśmę filmową przywożono z ameryki. Film wyświetlano x razy. Po wyświetlaniu filmu nie wożono z powrotem za ocean. Film trafiał najczęściej do jakiegoś archiwum. Była szansa by film kupić. Dziś film wysyła się netem. Trafia on w kraju na dyski a dyski do kin. Film wyświetla się z dysku. Ale... na dysku zapisuje się w kinie wiele danych - kiedy, ile razy, na którym projektorze wyświetlano film. A nawet dane z kas kina. Kino najczęściej płaci procent od utargu. Więc te dane trafiają na dysk a dysk z powrotem do dystrybutora a potem za ocean. Żadne kino nie sprzeda dysku z filmem. Nie sprzeda go też żadna wytwórnia filmowa. Bo gdy film znika z kin trafia na dvd a potem do telewizji i katujemy się nim w święta przez następne 30 lat. Wytwórni zależy więc by kupić dvd a nie oryginał filmu.

tanebo

pozostaje wiec tylko zatrudnic sie w kinie, zakosic dysk i uciec do meksyku