hej,

mam olbrzymią prozbe, na mature ustna z polaka mam temat o roznych ekranizacjach jednego dzieła literackiego, ciezko jest mi wybrac to owe dzielo wec prosze was abyscie wy podsuneli mi ( tytul najleprzej ksiazki (oczywiscie waszym zdaniem) ktora zostala zekranizowana przynajmniej dwa razy

z gory wielke dzieki

BUFFY070

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Buffy070

standard "wladca pierścieni", bylo najwiecej ekranizacji, ale za to sie nei bierz, bo bedzie gorzej niz zle, bo byloby banalnie, a za ciezka ksiazka, zeby sie glebiej wgryźć w temat.

pozniej "trzej muszkieterowie" napisal Aleksander Dumas (ojciec), tej ksiazki sa 3 czesci, 2 czesc- "20 lat pozniej", 3 czesc- "Wicehrabia de Bragelonne", na podstawie tej ostatniej nakrecono "czlowieka w zelaznej masce" z dicaprio, ironsem i malkovichem, o czym malo kto wiee.
inne jego ksiazki tez np. krolowa margot

dziela szekspira wszystkie, zarowno filmy jak i pzredstawienia teatralne(to tez ekranizacje chyba)

po jednej ekranizaji z dobrych ksiazek mialy: "wladca much" goldinga, "ptasiek" whartona, "co gryzie gilberta grape'a"

jako ciekawostka- znam tylko jeden film na podtsawie, ktorego napisano ksiazke (!), a nie na odwrot: "stowarzyszenie umarlych poetow"