jaki jest waszym zdaniem najlepszy wojenny film, ja stawiam na "Czas apokalipsy"

Vito

Zdecydowanie "Szeregowiec Ryan" oraz "Cienka czerwona linia" "We were soldiers" "Wrog u bram" i serial "Kompania braci" wstyd sie przyznac ale jeszcze nie ogladalem calego czasu a. mam na plytkach ale jakos nie moge sie wziasc za niego. Filmy wojenne sa jednymi z moich ulubionych gatunkow filmowych.

Espagnol

Ah zapomnialem o "Helikopter w ogniu" oraz wymienionym juz "plutonie"

Vito

Dla mnie, oprócz wspomnianego już "Czasu apokalipsy", najlepszymi filmami wojennymi są "Pluton" i "Okręt" - kultowe produkcje

John_Doe

Masz rację "Das Boot" jest naprawdę dobry, można tu jeszcze dodać "Stalingrat", ale "Cienka czerwona linia" czy "Szeregowiec Ryan" - chyba nie bardzo. Zwróciliście uwagę na szczegóły? Zero podobieństwa do realiów historycznych - nie to uzbrojenie, umundurowanie, a "Szeregowiec..." to i pod wzgledem fabuły ma z filmem wojennym tyle wspólnego co "Herkules" z Mitologią grecką. Może jest dobry jako film przygodowy, ale napewno nie jako wojenny.

John_Doe

Masz rację "Das Boot" jest naprawdę dobry, można tu jeszcze dodać "Stalingrad", ale "Cienka czerwona linia" czy "Szeregowiec Ryan" - chyba nie bardzo. Zwróciliście uwagę na szczegóły? Zero podobieństwa do realiów historycznych - nie to uzbrojenie, umundurowanie, a "Szeregowiec..." to i pod wzgledem fabuły ma z filmem wojennym tyle wspólnego co "Herkules" z Mitologią grecką. Może jest dobry jako film przygodowy, ale napewno nie jako wojenny.

Vito

Szeregowiec Ryan. Ja niemoge, zawsze płacze na tym filmie...
Czas Apokalipsy. I " Czterej pancerni i pies" :)) Pozdro

Vito

Popieram w całej roooooooozzzzzzzzzccccccccciiiiiiiiiiiąąąąąąąąąąąggggggłłłłłłłłłłłłłłłoooooooośś śśśśśścccccccciiiiiiiiiii!
Od siebie dodałbym jeszcze "Cienką czerwoną linię" T. Malicka, "Full Metal Jacket" Kubricka.

Pan_Li

No i się usra.. - popieram wybór "Czasu Apokalipsy". Nigdy w życiu - Czterech pancernych (sic!)

Vito

Moim zdaniem najlepszy był Stalingrad (po prostu niesamowity) i Das Boot. Całkiem niezłe są też When Trumpets Fade, We Were Soldiers, Black Hawk Down Cross Of Iron i Platoon. Gorąco polecam także No Man's Land film naprawdę niesamowity, ale nie wiem czy określenie go filmem wojennym jest odpowiednie, podobnie rzecz się ma z Savior.
Czterej Pancerni i Pies to dla mnie zdecydowanie nie jest film wojenny, pozatym bardzo go nie lubię.

Lech_qv

no... i jeszce PEARL HARBOR....ale ten , chociaż wojenny opowiadał o miłości..ach :))

kartofel_female

Mi osobiście ten film zbytnio nie przypadł do gustu. Z całego filmu podobał mi się tylko fragment z samym atakiem.

Lech_qv

Popieram Twoją opinię - film był średni. Natomiast atak Japończyków na Pearl Harbor robił imponujące wrażenie.

Vito

Zdecydowanie HELIKOPTER W OGNIU i ŁZY SŁOŃCA (które mimo wszystko wielu osobom nie przypadły do gustu). Pozdro:)