Zdecydowanie "Szeregowiec Ryan" oraz "Cienka czerwona linia" "We were soldiers" "Wrog u bram" i serial "Kompania braci" wstyd sie przyznac ale jeszcze nie ogladalem calego czasu a. mam na plytkach ale jakos nie moge sie wziasc za niego. Filmy wojenne sa jednymi z moich ulubionych gatunkow filmowych.
Dla mnie, oprócz wspomnianego już "Czasu apokalipsy", najlepszymi filmami wojennymi są "Pluton" i "Okręt" - kultowe produkcje
Masz rację "Das Boot" jest naprawdę dobry, można tu jeszcze dodać "Stalingrat", ale "Cienka czerwona linia" czy "Szeregowiec Ryan" - chyba nie bardzo. Zwróciliście uwagę na szczegóły? Zero podobieństwa do realiów historycznych - nie to uzbrojenie, umundurowanie, a "Szeregowiec..." to i pod wzgledem fabuły ma z filmem wojennym tyle wspólnego co "Herkules" z Mitologią grecką. Może jest dobry jako film przygodowy, ale napewno nie jako wojenny.
Masz rację "Das Boot" jest naprawdę dobry, można tu jeszcze dodać "Stalingrad", ale "Cienka czerwona linia" czy "Szeregowiec Ryan" - chyba nie bardzo. Zwróciliście uwagę na szczegóły? Zero podobieństwa do realiów historycznych - nie to uzbrojenie, umundurowanie, a "Szeregowiec..." to i pod wzgledem fabuły ma z filmem wojennym tyle wspólnego co "Herkules" z Mitologią grecką. Może jest dobry jako film przygodowy, ale napewno nie jako wojenny.
Szeregowiec Ryan. Ja niemoge, zawsze płacze na tym filmie...
Czas Apokalipsy. I " Czterej pancerni i pies" :)) Pozdro
Popieram w całej roooooooozzzzzzzzzccccccccciiiiiiiiiiiąąąąąąąąąąąggggggłłłłłłłłłłłłłłłoooooooośś śśśśśścccccccciiiiiiiiiii!
Od siebie dodałbym jeszcze "Cienką czerwoną linię" T. Malicka, "Full Metal Jacket" Kubricka.
Moim zdaniem najlepszy był Stalingrad (po prostu niesamowity) i Das Boot. Całkiem niezłe są też When Trumpets Fade, We Were Soldiers, Black Hawk Down Cross Of Iron i Platoon. Gorąco polecam także No Man's Land film naprawdę niesamowity, ale nie wiem czy określenie go filmem wojennym jest odpowiednie, podobnie rzecz się ma z Savior.
Czterej Pancerni i Pies to dla mnie zdecydowanie nie jest film wojenny, pozatym bardzo go nie lubię.
Mi osobiście ten film zbytnio nie przypadł do gustu. Z całego filmu podobał mi się tylko fragment z samym atakiem.
Popieram Twoją opinię - film był średni. Natomiast atak Japończyków na Pearl Harbor robił imponujące wrażenie.