robię prezentację z polskiego dot. postawy współczesnego bohatera lit i film w obliczu ŚMIERCI
Czy moglibyście podać mi kilka tytułów książek, artykułów, wierszy i oczywiście filmów na ten temat. Jak narazie postanowiłam zająć się: "Matadorem" Almodovara, "Johnny poszedł na wojnę", "W stonę morza", "Filadelfia", "Smak wiśni", "Salo czyli 120 dni sodomy", "Last life in the universe"
Wiem że wszystkiego nie przedstawie ale chciałabym wybrać jak najlepiej. Jesli chodzi o lit, to Mechaniczna pomarańcza, Dżuma, może coś Wojaczka i Stachury ale jeszcze nie wiem co konkretnie. Będę wdzięczna za parę tytułów:)

MALEK

Film to może być Inwazja Barbarzyńców, natomiast książka Malowany Ptak Kosińskiego

Magic_Mike

Ja bym radziła to jakoś posegregować, np. film i literatura polska z tego samego okresu, żeby pokazać różne oblicza śmierci i zachowań bohaterów, a potem np. film powszechny. Warto jednak ograniczyć lata, w których powstały te dzieła, żeby przedstawić jakiś konkretny czas, może być jakiś ważny związany ze specyficzną atmosferą historyczną(ale oczywiście niekoniecznie), jego bohaterów i ich stosunek do śmierci.
jakby co służe pomocą

MALEK

Ja proponuję PRZED EGZEKUCJĄ, I TWOJĄ MATKE TEŻ :)