ostatnio zauważyłam że wiele nowych filmów mówiących o nastolatkach dotyczy jedynie tych amerykańskich i to ich przekoloryzowane życie jest w nich pokazane! jak np.'13', 'Wredne dziewczyny' itp. CZY NIE UWAŻACIE ŻE TE FILMY SĄ SZTUCZNE I POKAZUJĄ PIĘKNYCH, BOGATYCH I WYSTYLIZOWANYCH NASTOLATKÓW?! nie takie jest życie(choć nie uważam że jest ono szare;)
Czy nie zauważyłeś, że większość filmów jest pochodzenia amerykańskiego? Z pewnością tam mają znacznie inne życie niż my tutaj w Polsce.
Jeżeli nie byłaś w USA, lub przynajmniej nie znasz kultury, ani mentalności tego państwa, to się nie dziwię że uważasz iż przedstawione życie amerykańskich nastolatków w filmach jest "sztuczne i wystylizowane". Ja myśle, że ukazana młodzież jest adekwatna do tego co się dzieje w tamtejszych szkołach. Świat przedstawiony w takich filmach jak "Asy z klasy", "Jezioro marzeń", "American pie", czy ukazany z innej perspektywy "Elephant" sa wierne odwzorowania sytuacji, z którymi musi zmierzyć się amerykańska młodzież. Problem popularności, outsiderów, niezrozumienia, seksu, narkotyków etc. tak własnie wygląda w USA jakim go pokazuja. Być może razie Ciebie głupota, nielogiczność, sztucznosć zachowań, no ale Ameryka to nie Europa, oni też nas nie rozumieją. Pozdrawiam!! Tomek :D
owszem, byłam w Stanach i nadal się nie zgadzam. ok, przepraszam-może źle sformułowałam pytanie ale chodziło mi raczej o polskie filmy stylizowane na amerykańskie(o polskie filmy dotyczące nastolatków)
pozdrawiam, dzięki za sprostowanie:P
Nie mam nic przeciwko filmom "tylko o amerykańskich nastoatkach" jeśli były one robione właśnie w Ameryce. Zanim zaczniemy krytykować zagraniczne kino może zmotywujemy do działania najpierw nasze swojskie polskie? Wtedy doczekasz się wzmianek o POLSKIM życiu POLSKICH nastolatków. Pozdrawiam mamę.
Nie istnieje coś takiego jak polskie komedie młodzieżowe, jedynie od biedy można podciagnąć film "Haker". Ja w stanach byłem, tam jest poprostu inaczej. Nie mozemy porównywać ich z nami, tam jest zupełnie inaczej, kraj jest bogatszy i ludność jest bogatsza i dla tego może nam się wydawać że oni pokazują tylko nastolatków z kasą. Poza tym, kto chciałby oglądać film o nastolatkach którzy mieszkają w najgorszeej dzielnicy? Ja bym od razu przełączył kanał czy wyszedł z kina...
no ale są wyjątki:
"Trzynastka" na przykład pokazuje amerykańskie nastolatki z problemami, niekoniecznie z kasą(kradnące, ćpające itp.)
w tym filmie oni nie są wystylizowani, sztuczni;
jak już wspominałam ja też byłam w Stanach i nadal się nie zgadzam...
W Polsce robi się niewiele filmów o nastolatkach lub dla nastolatków - przynajmniej tych komercyjnych, bo niekomercyjne powstają oczywiście. Jeśli nawet ktoś próbuje zrobić jakiś film to wychodzi z tego coś bardzo dziwnego i średnio zbliżonego do rzeczywistości, ale mogę się mylić, bo od kilku lat nie jestem już nastolatką i coraz rzadziej oglądam filmy kierowane do tej grupy wiekowej. Jeśli chodzi o kino amerykańskie to czasem jest on przekoloryzowane, ale problemy które pokazuje to autentyczne problemy tamtej młodzieży. Nie byłam w Stanach, ale miałam bardzo wielu przyjaciół wśród młodych Amerykanów i wiem coś na temat problemów amerykańskich nastolatków.
poszukuje wiekszych zbiorow filmow ( )40 GB ) w postaci
skomprymowanej, gotowej do przegrania na twardy dysk, najchetniej
z oryginalna sciezka dzwiekowa. szczegolnie zalezy mi na filmach:
niebo nad berlinem
original sin
frida
okruchy zycia
dziwka
gotow jestem zaplacic lub wymienic na zbior muzyki rozrywkowej
w postaci mp3. z powodu objetosci danych wyobrazam sobie
spotkanie w warszawie z laptopem w celu ich przekazania.
prosze o powazne wiadomosci na email: fuller@tlen.pl