czy może mi ktoś wyjaśnić od czego zależy data premiery w danym kraju? i dlaczego niektóre filmy, które są świetnie zapowiadane nie mają premier w Polsce a innych krajach owszem..
Nie tylko Polska,filmy ściągają na całym świecie,również w USA piractwo jest na wysokim poziomie,wystarczy zobaczyć kto i z jakiego kraju ściąga na torrentach,są flagi Portugalii,Hiszpanii,Grecji itd ściąga cały świat...ale najważniejsze jest kto udostępnia te filmy do powszechnego ściągania i tu też Polska nie jest na pierwszym miejscu.
A co do premier filmów w Polsce to ładnych parę lat temu było kilka filmów puszczanych w tym samym czasie co na zachodzie, jednak nie wiem dlaczego znowu jest ta dyskryminacja ale w porównaniu do czasów PRL to nie jest tak żle bo wtedy filmy były puszczane po 2,3 nieraz 10 latach a niektóre w ogóle ze względu na cenzurę.
I proszę się nie sugerować wpisami premier filmów na filmwebie jeśli chodzi o filmy puszczane za czasów PRL bo jest tu wiele błędów i pomyłek ale nie dziwie się bo trudno znależć jakieś materiały na ten temat ja tylko polegam na własnej pamięci jeśli chodzi o tamte czasy a z pamięcią coraz gorzej.
to prawda, trudno było mi się dowiedzieć czegoś w internecie na ten temat a twoja odp dużo mi pomogła :)
myślę że w grę wchodzą pieniądze - są filmy które wiadomo że będą hitem np. Avatar - i premiera w Polsce jest "od razu" , są filmy które według dystrybutorów nie będą miały dużej oglądalności więc polskie premiery kinowe są później a czasami od razu na DVD
Przede wszystkim chodzi o dystrybucję. Nie stać nas na wykupienie pokazywania wszystkich premier filmów w danym czasie .Również zależy od tego czy znajdzie się po naszej stronie dystrybutor, który będzie chciał ten film pokazywać . Niestety jest tak (chodź to się już zmienia dzięki kinom studyjnym gdzie dzięki np. Romanowi Gutkowi możemy zobaczyć świetne, ambitne filmy), że prędzej zwrócą się filmy komercyjne niż te bardziej ambitne, które za granicą są uznane jako świetne kino.
P.S. Taki problem ma nie tylko Polska ale też inne kraje. Nie raz jest tak, że u nas zagraniczne filmy są pokazywane wcześniej a w rodowitym kraju film może dopiero być pokazany rok później. Na przykład.