Witam poszukuje dwóch tytułów, juz raz pytałam o nie na forum, sprawdziłam także nostalgię - bez rezultatów,
mam nadzieje, że może tym razem się uda:
1) film z gatunku horror lub thriller opowiadał o małym, spokojnym, ale mrocznym jak się później okazuje,
miasteczku w którym jest olbrzymie jezioro i w tym jeziorze mieszkają złe postacie, jedna lub większa ich
liczba wydostaje się na powierzchnię i wyglądają oni dokładnie tak jak mieszkańcy tego miasteczka, są ich
bliźniakami i po kolei zamieniają mieszkańców na złych bliźniaków, w tym celu wypływali w nocy łódką na
środek jeziora topili człowieka i z wody wychodził jego zły odpowiednik. Pamiętam jeszcze, że w tą sprawę
zamieszany był szeryf albo policjant i ktoś z mieszkańców orientuje się, że dzieje się coś złego i ostrzega
wszystkich żeby nie wychodzili po zmroku ale go/ ją też chyba w końcu dopadli i "wymienili"
2) film animowany, już kiedyś pytałam o niego na innym forum, ale niestety nie udało mi się rozwiązać tej
zagadki :( Bajkę oglądałam jako mała dziewczynka, czyli na początku lat 90-tych. Opowiadała o chłopcu i
dziewczynce byli rodzeństwem lub przyjaciółmi. Chłopiec zaciągnął się do pracy na statku i miał odpłynąć, więc
ta dziewczynka ukryła się pod pokładem, albo żeby z nim płynąć, albo aby go poszukać, albo się pod niego
podszyć?. Wydaje mi się, że na statku byli źli ludzie, którzy polowali na wieloryby żeby zarobić na skórze i
tranie. Bajka rozpoczynała się tym, ze pokazywali jak ta dziewczyna otwiera okno i potem ukazany był widok z
okna na zatokę