czy ktoś z was (znawcow) moze podac mi tytuly filmow,ktore pasowałyby do motywu szalenstwa na mature ustna.mam zamiar przedstawic tworcze szalenstwo,geniusza,ktoryponos i rowniez konsekwencjenp.nie jest rozumiany,itp.nie chodzi mi o chorobe umyslow,schizofremie....mam nadzieje,ze ktos mnie zrozumie i da pare dobrych rad.dzieki

Vendetta_6

Mozesz posłużyć sie filmem "Czas apokalipsy" , może "Wstręt" , kurcze kaca mam i ciężko mi się myśli ale jak coś mi przyjdzie do głowy to napisze.

Vendetta_6

Mozesz posłużyć sie filmem "Czas apokalipsy" , może "Wstręt" , kurcze kaca mam i ciężko mi się myśli ale jak coś mi przyjdzie do głowy to napisze.

Vendetta_6

Może być cała postać dr Hannibala Lectera, albo filmy z Malkovichem
np. "Lot skazańców".

Vendetta_6

Piekny Umysl, Godziny, Buntownik z wyboru:P
Powodzenia:) tez w tym roku mam maturke.

sammu

Chyba jej nie zrozumieliście. Vendettcie (rany, jak to się odmienia? ;P) chodzi o NIEZROZUMIANYCH GENIUSZY. Jak wiadomo większość genialnych ludzi ma tkz. "odchyły od normy". Można tu podać Upiora opery, z książek (niedługo mają kręcić film) Pachnidło.
Schizofrenicy tu nie pasują więc Pięknemu umysłowi dziękujemy. Lot skazańców... W tym filmie nawet w tle nie kręci się ani jeden geniusz.

Vendetta_6

Musiałabyś trochę lepiej wytłumaczyć o co ci chodzi, ale pomyśl o Amadeuszu M. Formana. Masz tam geniusza, odrzucenie i szaleństwo. Może watro też wspomnieć o Locie nad kukułczym gniazdem. McMurphy wprawdzie nie jest geniuszem ale przebywa w otoczeniu szaleńców i to wpływa na jego zachowanie. Nie jest on chory ale nikt nie rozumie, albo nie chce zrozumieć jego podejścia do życia.
A może bardziej pasować będzie postać szalonego naukawca Frankensteina lub doktora Jakylla i jego alter ego czyli Mr Hyde'a.

Proponuję też wykorzystać kilka cytatów:

- "Jest rzeczą zachwycającą, że w wielkości każdego z geniuszy znajduje się zawsze ziarno szaleństwa" (Molier)

- "Potrafimy zrozumieć rozpacz szaleńców, lecz nie ich śmiech" (Bunuel)

- "Człowiek zupełnie nie tknięty szałem nie wejdzie do świątyni muz" (Platon)

Pozdrawim i życzę powodzenia na maturze :)

MyWay

obowiazkowo, podkreslam - obowiazkowo, ogladnij sobie film "K-PAX", tam znajdziesz wszystko czego potrzebujesz... ewentualnie jeszcze " Lot nad kukułczym gniazdem", "Piekny umysl", "Fight Club". rozumiem ze motyw szalenstwa u seryjnych mordercow cie nie ineresuje, wiec filmow o tej i podobnej tematyce nie bede wymienial (a byloby co), ale wszystkie pozostale sa jak najbardziej adekwatne do tematu...
pozdrawiam

zwol

Też mi przyszedł do głowy "Lot nad kukułczym gniazdem". Z polskich to polecam rolę Doroty Segdy w filmie "Tato".

Vendetta_6

DZIĘKI WAM WSZYSTKIM ZA POMOC,ZWŁASZCZA GOSINCE ZA CYTATY,JESLI JESZCZE COS BEDZIECIE WIEDZIEC, CZEKAM NA PODPOWIEDZI. POZDRAWIAM!

Vendetta_6

Phi! A mi podziękować nie raczysz? Nie pożycze Ci za to książki! ;P
A co do filmu K-Pax... Główny bohater nie był czubkiem tylko prawdziwym kosmitą!

darkgate

Mi należą się szczególne podziękowania! :P
Matko, jakie ja głupoty wypisuję aż się sama sobie dziwie!
:D

Vendetta_6

Lot nad kukułczym gniazdem
Piękny Umysł
Czas Apokalipsy
Amadeusz
Mój Nikofor

Troche kiepsko to opisałeś, może skonkretyzuj wypowiedź bo niby chodzi ci o szaleńców, ale nie chorych więc nie wiadomo o co biega :P

Vendetta_6

moze "wojaczek" albo "moj nikifor"... albo "pollock" "godziny"... jest tez wiele filmow o wielkich malarzach np. Van Gogh, Picasso, ktore swietnie by sie nadawaly ale nie pamietam ich tytulow... pozdrawiam

Vendetta_6

moze "wojaczek", "moj nikifor", "pollock", "godziny" albo "zatrute pioro"... jest tez wiele filmow o wielkich malarzach np. Van Gogh, Picasso, ktore swietnie by sie nadawaly ale nie pamietam ich tytulow... pozdrawiam