Witam,
potrzebuje na wczoraj filmu pomagający przygotować 4 letnie dziecko do informacji o śmierci rodziców

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
kamila_gburzynska

Czy ja wiem. Tu raczej chyba potrzebna jest jakaś szczera rozmowa z dzieckiem niż puszczenie mu filmu by sam to wydedukował.

adamus0101

Psycholog zalecił puszczeniu dziecku filmu , i dopiero przekazanie informacji po filmie

kamila_gburzynska

Jeżeli pytanie dotyczy prawdziwej sytuacji życiowej to takie pytanie należy zadać sprawdzonemu specjaliście/psychologowi pod którego opieką takie dziecko powinno się znaleźć.

Serendipity_3

Razem pisane - przepraszam....I nie polecił nic konkretnego?

Serendipity_3

no właśnie nie polecił ... powiedział że trzeba znaleźć taki film albo bajkę , tylko nie ma tego nigdzie, w żadnych sklepach, w księgarniach, online tez nie. są same książki

Serendipity_3

dziecko jest od 2 dni pod opieką psychologa, rozmowami powoli próbuje też je przygotować

kamila_gburzynska

Może
Ponette?

zweistein

Dla 4 letniego dziecka? Już chyba lepiej "Bambi".

https://www.filmweb.pl/film/Bambi-1942-33599

ivaxxavi

Całkiem możliwe, musiałby ocenić jakiś dobry psycholog dziecięcy. Ponette chyba zbyt trudny.

kamila_gburzynska

Niestety nic mi nie przychodzi do głowy. To tak bardzo trudny temat i traumatyczne przeżycie dla dziecka. Bajki w których są sceny śmierci rodzica lub rodziców (np. Disney) wywołują mocne emocje u dzieci i mogłyby chyba bardziej zaszkodzić niż pomóc w tej sytuacji...Może jednak książka lepsza?
Proponuję również, jeżeli ktoś jednak poda tutaj propozycję filmu/bajki, najpierw ją samemu obejrzeć i ocenić czy się nadaje...
Serdecznie współczuję tak trudnej sytuacji.

kamila_gburzynska

Zmieńcie psychologa bo to jakiś konował jest . Przygotowywać 4 letnie dziecko na informację o śmierci za pomocą filmów czy bajek ? I to jeszcze takich które macie sobie sami znaleźć i ocenić czy będą dobre nie posiadając wiedzy psychologicznej ?

Nie znam się ale widać że ten "specjalista " też nie . Ja wyśmiałbym taką "radę " i udałbym się do dobrego psychologa dziecięcego,ale dobrego .