Prawdopodobnie znalazłem pierwszy błąd automatycznej weryfikacji (o ile ktoś wcześniej się z takowymi nie spotkał). Piszę o tym dlatego, że kolejne błędy mogą zaistnieć na dniach...
Chodzi o daty premier do filmu "Wonder Woman" (2017). Interesuję się tym filmem, więc regularnie wszystko sprawdzam. Przedwczoraj po dłuższej przerwie uruchomiono bota, który masowo zaakceptował tego typu kontrybucje ...niestety te błędnie dodane też, co skutkowało zdublowaniem jednej pozycji na liście dat: "Szwecja" z różnymi datami. Dziś, gdy to zauważyłem, wysłałem kontrybucję kasującą jedną z tych dwóch dat - tą złą.
Ale, w kolejce czeka kolejna kontrybucja, która - jeśli zostanie zaakceptowana automatycznie - może zdublować, kolejne pozycje: "Czechy" i "Izrael". W przypadku tego drugiego kraju sytuacja jest bardzo ciekawa, ponieważ poprawka dotyczy daty, która już nie istnieje w bazie!
Prosiłbym jakiegoś "żywego" weryfikatora, o jak najszybsze sprawdzenie tej kontrybucji zanim to zrobi bot.
Błędnie dodana kontrybucja z Izraelem i Czechami:
http://www.filmweb.pl/film/Wonder+Woman-2017-201190/contribute/releasedates/4749 560/0
Ja przed chwilą miałam odrzuconą datę premiery, bo wcześniej została automatycznie zaakceptowana przez system kontrybucja dodana po mojej. Ot taka ciekawostka. Takich błędów będzie coraz więcej.
Według mnie losowe sprawdzanie kontrybucji przez bota to największy błąd jego działania, który nie tylko może generować duble, ale tworzy też lukę, którą mogą wykorzystać nieuczciwi łowcy punktów i weryfikatorzy.
Zasada działania bota polega na tym, że im więcej i dobrze dodajesz tym więcej Ci bot sprawdzi (zawsze zaakceptuje). Ktoś kto dodaje dużo dat premier może specjalnie dublować kontrybucje innych, bo system w pierwszej kolejności sprawdzi ich a nie tamtych co dodali wcześniej. A potem "żywy" i "skorumpowany" weryfikator odrzuci tym co niby źle dodali obniżając ich skuteczność i szanse na sprawdzenie przez bota, jednocześnie zwiększając szanse tym nieuczciwym.
Tak się tworzy monopol. Z czasem przeciętny dodający nie będzie miał szans na przebicie się przez tą
grupę trzymającą władzę".
Zupełnie jak w życiu. Każda reforma niby ma poprawić sytuację biednych, ale tak naprawdę bogaci stają się jeszcze bogatsi a reforma najbardziej uderza w tych najbiedniejszych. ;)
"Według mnie losowe sprawdzanie kontrybucji przez bota to największy błąd jego działania, który nie tylko może generować duble, ale tworzy też lukę, którą mogą wykorzystać nieuczciwi łowcy punktów i weryfikatorzy."
Oczywiście masz racje, ale należy zadać sobie pytanie, co jest gorsze, błędnie dodana data premiery, czy brak możliwości ocenienia pozycji przez kilka miesięcy od jej premiery lub nawet jej znalezienie, bo kontra z tytułem czeka w kolejce? Tak, to było pytanie retoryczne, oczywiście gorszy jest drugi przypadek...
W końcu nikt ci nie zabraniania poprawienia takowych błędów. Poza tym to nie tak, że na filmwebie ich brak, bo błędów jest dużo, w większości będących efektem kopiowania wszystkiego z imdb, nawet w sytuacji gdy mamy do czynienia z oczywistymi błędami. Nic na to nie poradzisz.
"Oczywiście masz racje, ale należy zadać sobie pytanie, co jest gorsze, błędnie dodana data premiery, czy brak możliwości ocenienia pozycji przez kilka miesięcy od jej premiery lub nawet jej znalezienie, bo kontra z tytułem czeka w kolejce?"
Jeżeli system, który w teorii ma przyspieszyć sprawdzanie, nie funkcjonuje tak jak trzeba i tworzy nowe problemy - jak choćby te duble - to teoretycznie, poprawek może być tak dużo, że i tak kolejka będzie duża, zwłaszcza, że w wielu przypadkach - może być potrzebna pomoc "żywego" weryfikatora, który ma ograniczony czas.
Rozumiem, że są różne błędy, literówki itp. Sam je czasem robię, i czasem poprawiam błędy innych - także weryfikatorów i dlatego napisałem tu na forum, aby ktoś zareagował wcześniej, by nie było więcej do poprawki, ale mnie w moim drugim wpisie chodziło o coś innego - o lukę w systemie.
Jeśli np.: nie dodaje dużo i dodam do filmu kontrę, a ktoś kto dodaje częściej doda taką samą później - to jemu system sprawdzi wcześniej niż mi. W przypadku jeśli automat zaakceptuje później moją - będzie niepotrzebny dubel. Ale wystarczy, że ten ktoś ma wtyki u jakiegoś weryfikatora i da mu cynk, że będzie dubel, to ów weryfikator sprawdzi poza kolejką (i przed automatem) i odrzuci moją kontrę - dodaną poprawnie i jako pierwszą! I nie tylko stracę ten punkt, ale również odbije się to na mojej skuteczności i nie będą miał szans na sprawdzanie przez automat. Takie działanie na masową skale może doprowadzić do sytuacji, że przy dodawanie dat premier zostanie tylko pewna współdziałająca ze sobą grupa, a przeciętny dodający nie będzie miał szans na dodanie dat.
Piszę to, bo jestem na tym już ponad 10 lat i widziałem wiele. Byłem świadkiem i ofiarą kradzieży kontrybucji i nadużyć ze strony "kolorowych", próbowano mnie też zwerbować do pewnego "układu". Więc taka luka z pewnością już jest wykorzystywana w nieczysty sposób.
Rozwiązaniem tego problemu jest zablokowanie możliwości dodawania podobnych elementów we wszystkich rodzajach kontrybucji (tak jak w obsadach) oraz ustawienie automatu tak aby przy danym filmie sprawdzał zawsze według kolejności dodania... i to jest sedno sprawy...
...jeśli buduje się dom, to zaczyna się od fundamentów, nie od 2 piętra. Zanim automat zaczął działać FW powinien najpierw naprawić już istniejące błędy w systemie dodawania i ręcznej weryfikacji. Jak również sam automat powinien działać poprawnie i logicznie.
Dodam jeszcze to http://www.filmweb.pl/film/Doktor+Strange-2016-482376 bardzo proszę sprawdzających o poprawkę daty premiery z Japonii.