Chodzi o to że weryfikator odrzuca mi kontrybucję (ciekawostkę) z miejscem kręcenia twierdząc że jeden kraj w których owy film nakręcono znajduje się w krajach producentów i dlatego dodać tego nie możemy (oczywiście próbowałem wyjaśnić że nie dodajemy tego wtedy gdy jest przy filmie tylko jeden, jednak sprawdzający z którym osobiście mam konflikt od dłuższego czasu, nie chce prowadzić żadnej dyskusji i wysyła mnie na forumowe żale, co jestem niestety zmuszony zrobić) Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy dodawanie owych rzeczy?

Moja kontra:
http://www.filmweb.pl/film/%C5%81owca+g%C5%82%C3%B3w-1989-127374/contribute/curi osities/3569916/3

Przykład że się jednak dodaje:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Pustkowie+Smauga-2013-469867/trivia

użytkownik usunięty
Last_Ronin

Z tego co ja wiem, jeżeli w źródle jest podany tylko jeden kraj który jest zarazem krajem produkcji to takiego się nie dodaje. Ale jeżeli w "filming locations" są dwa kraje, i jeden z nich jestem krajem produkcji a drugi nie, to wtedy można dodać obydwa. W źródle masz tylko jeden - produkcji, więc osobiście uważam że kontra słusznie odrzucona. Też chciałbym się upewnić, fajnie jeżeli weryfikator napisze swoją opinnię.

http://www.imdb.com/title/tt0099749/?ref_=fn_al_tt_4
A teraz jak sądzisz ? :)

użytkownik usunięty
Last_Ronin

Zajrzałem w ten link wcześniej, po tym jak otworzyłem twoją odrzuconą kontrę. Ja bym takiej kontry nie dodał. Gdyby np: było tak że jak w przypadku twojego filmu były podane kraje USA i South Africa, ale w "Locations" dajmy na to South Africa i Canada lub też: USA, South Africa i Spain - wtedy bym dodał, bo jako miejsce lokacji jest podany kraj który nie jest producentem jak pozostałe , wtedy w ciekawostki wpisuje się wszystkie. Nie jestem pewny, tak sądzę ja, obojętnie kto ma rację, któryś z nas będzie wiedział więcej jeżeli wypowie się ktoś kto się naprawdę na tym zna. Myślę że opinnia Dragona byłaby tutaj najbardzeij porządana.

Wybacz, ale trochę się pogubiłem, możesz mi wytłumaczyć czym różni się dodanie tego do Hobbita a czym do mojej kontry gdyż ja za bardzo nie widzę tej różnicy?
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Pustkowie+Smauga-2013-469867/trivia
http://www.imdb.com/title/tt1170358/?ref_=fn_al_tt_1

użytkownik usunięty
Last_Ronin

Ja myślę, że taka ciekawostka nie powinna być zaakceptowana. Zapamiętałem to, kiedy na dawnym koncie (a trochę punktów się miało...) dostałem chyba z 2 razy odrzut za dodanie czegoś takiego.

Ja próbowałem skasować tą ciekawostkę z Hobbita bo myślałem podobnie. Jednak kasacja została odrzucona i weryfikator tłumaczył się dokładnie tak jak napisałem. Trochę to logiczne, ponieważ gdy mamy np. 5 krajów produkcji a film kręcony jest tylko w 1 to dlaczego by tego nie dodać, to przecież jest właśnie miejsce kręcenia. Dziękuje jednak za chęci rozwiązania problemu.

użytkownik usunięty
Last_Ronin

Ja też kiedyś tak myślałem, jeżeli jest kilka krajów produkcji a film we wszystkich nie był kręcony, to dlaczego nie.... Ogólnie ja jestem za tym aby można było tak robić. Ale jak na pewno dobrze wiesz, jeden akceptuje, drugi odrzuci.... Ja też mam problem z jednym werem, też w spawie ciekawostki.... Dostałem odrzut ciekawostki od tego wera z którą argumentacją jego nie zgadza się kilku innych jego "kolegów po fachu". Ale nie mam ochoty się sprzeczać. Nikt mi za dodawanie nie płaci, dobrze że nie mam za bardzo juz na to czasu i chęci.

Last_Ronin

powiem szczerze, że nie czytałem wszystkich wypowiedzi, więc może zostało to już wyjaśnione. jest tak, że nie dodaje się samego kraju. miasto-kraj już tak

użytkownik usunięty
kryslav

Zalecam poczytanie FAQ - weryfikatorów.

to, co powinienem znać, to już znam

użytkownik usunięty
kryslav

Tak, znasz, twoja wiedza mnie onieśmiela. Z pozdrowieniem.

pozdrawiam

kryslav

Dzięki za nieprzeczytanie i nie-odpowiedz na moje pytanie :D
Pozdrawiam.

Last_Ronin

dzizes. jak można nie dodawać miejsca kręcenia, jeżeli to znajduje się w kraju, w którym film był kręcony i ma się na to dowody. no jak? wiem - zasady. tutaj chodzi o to, że dodałeś sam kraj (jak napisał w komentarzu Lejzorek). musiałbyś dodać dodatkowo jakieś miasto albo jakiś obszar (np. stan) - może byłoby lepiej. o tym pisałem już wcześniej. jeśli zaś chodzi o przykład z Hobbitem, to już zaakceptowanie tego zależało od samego weryfikatora. hmmm, ja chyba nigdy nie dodawałem samego państwa. przykładowo miejsca kręceń są akceptowane po premierze, ale przeglądając FW widzę, że niekoniecznie. są zasady i są werzy.
sam dodaję i zdarzały się przypadki, że jeden nie zaakceptował danej kontry, a drugi już tak.

p.s. ten Twój komentarz nie dawał mi spokoju do tego stopnia, że musiałem odstawić jedzenie na bok i jak najszybciej odpowiedzieć, przez co zzimniała mi smażona kiełbasa z dużą ilością smażonej cebuli

kryslav

Tak tak, rozumiem, wszystko ładnie pięknie, a teraz czekamy na wypowiedź weryfikatora lub innego "kolorowego".
Przepraszam kiełbasę, wybacz...
Chyba już rozumiem co Korwin miał na myśli mówiąc "70% ludzi nie rozumie rozkładu jazdy autobusu."

Last_Ronin

możesz to nazwać brakiem sprawiedliwości, jeśli w Hobbicie zaakceptowano taką ciekawostkę, a w Łowcy głów już nie. a może jest jakaś inna przyczyna, choć w tym przypadku mamy tu wszystko czarno na białym

kryslav

Dobrze już się wypowiedziałeś, a ja powiedziałem dziękuje. Naprawdę mi to wystarczy z twojej strony, papa

Last_Ronin

Zdroworozsądkowo rzecz ujmując, faktycznie nie ma sensu dodawanie jako lokacji kręcenia zdjęć samej nazwy kraju, gdy to właśnie państwo jest krajem produkcji. Bo niby po co? Przecież to żadna informacja. W przypadku kilku krajów produkcji różnie to bywa, bo chyba nie ma sztywnych ustaleń w tym zakresie, więc i rozjazd weryfikacyjny się pojawia.

Przy Hobbicie cz. 2 Nowa Zelandia jest do doprecyzowania (na pewno kręcono zdjęcia do Hobbitów w studiach Miramar w Wellington i na pewno gdzieś w plenerach, moze nienazwanych). Poza tym krajem produkcji jest też USA, a tam zdjęć nie kręcono (wszystkie Hobbity kręcono w N. Zelandii, z wyjątkiem chyba kilku scen dziadka Sarumana - Christophera Lee, który był podeszły wiekiem i kręcił chyba w Anglii swoje sceny). Może z takich założeń wyszedł weryfikator. W każdym bądź razie problemu nie widzę i nie ma się co ciskać.

GodFella

"Zdroworozsądkowo rzecz ujmując, faktycznie nie ma sensu dodawanie jako lokacji kręcenia zdjęć samej nazwy kraju, gdy to właśnie państwo jest krajem produkcji. Bo niby po co? Przecież to żadna informacja."
Jest jednym z krajów produkcji a nie jedynym (uściślając dwa kraje, jedna lokalizacja).

To ja już nic nie rozumiem, ale jak lokacji jest więcej niż 2 (np Meksyk i USA) to już możemy dodawać, tak jak tu odpowiadasz? http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Ciekawostka+-+role%2C+czyli+rewela cji+ci%C4%85g+dalszy,2444799
Może jest może nie jest...zostało dodane. Wątpię, żeby jakikolwiek weryfikator, myślałem nad czymkolwiek poza źródłem, a akurat o "Head Hunter" jest bardzo mało informacji i nie ma jak sprecyzować. Poza tym, ja pytałem o twarde zasady, by wiedzieć jak to dodawać w przyszłości i nadal nie wiem, czy to dodajemy, czy mogę kasować wszystkie ciekawostki w bazie, które maja tylko kraj.

Last_Ronin

I tu i w cytowanym przez Ciebie temacie wskazałem dwie ogólne zasady do dwóch różnych sytuacji. Czy coś z tego rozumiesz, to już Twój problem i musisz z tym kroczyć przez życie, a czy weryfikatorzy podzielają mój pogląd też mnie niewiele obchodzi, tym bardziej że nie mam na nich wpływu.

Nie kasuj tego, co jest w bazie (skoro już jest), z łaski swojej. Może jakiś dobry człek się kiedyś nad takimi informacjami pochyli i coś doprecyzuje. Zamiast tego proponuję się wysilić trochę i poprawić albo dodać coś innego od siebie. Wiem, trudniejsze niż kasowanie, ale kto powiedział, że życie będzie proste...

GodFella

A ja wskazałem że w każdym temacie piszesz co innego...I to że nie potrafisz się zdecydować to twoja sprawa. Fakt nie ma się czasem wpływu na znajomych, nawet kiedy wiemy że się mylą.

Zamiast pisać niepotrzebne zdania, polecam wysilenie się i sprawdzanie że akurat dodaje więcej niż ty w obecnej chwili, więc ten komentarz też jest zabawny. Wiem że to sporo...ale kto powiedział że praca dla filmwebu jest łatwa.

Last_Ronin

Misiu, ja tu moderuję głównie, o czym bladego pojecia nie masz... A tak w ogóle to ja mam więcej punktów, ładniejszy avatar i paszport Polsatu!

GodFella

No tak zielony łepek jest prawie niewidoczny, ale z ciebie kameleon. To nie miało być prześciganie się, dlatego napisałem "w obecnej chwili", no ale jeśli już, to ja jestem jeszcze lepszy gdyż posiadam "choinkę o zapachu kokosowym do malucha".

Last_Ronin

to dbaj o niego i myj często, żeby ładny był i pachniał!

GodFella

A skąd wiesz że już tego nie robię? Ty podglądaczu...

użytkownik usunięty
Last_Ronin

Nie zachęcaj weryfikatorów do dodawania, bo się z kolejkami nie pozbieramy.

W sumie to już się nie możemy pozbierać (patrz kolejki), widocznie nawet werki mają dość tej degrengolady. :)

Last_Ronin

"CIEKAWOSTKI (FILMY)
(dzięki uprzejmości Thane’a i Wizarrda)
(...)
3) NIE dodajemy:
Miejsc kręcenia zdjęć:
(...)
* gdy jest ono tożsame z krajem produkcji
np. lokacja: USA
kraj produkcji: USA
---> WYJĄTEK:
dodajemy, gdy lokacja jest tożsama z wybranymi z kilku krajów produkcji
np. lokacja: USA
kraj produkcji: Japonia, USA"
Źródło: http://www.filmweb.pl/user/LJ_Venea/blog/461832-TABLICA+OG%C5%81OSZE%C5%83+2.0+- --%3E+SPRAWY+WERYFIKACYJNE
Uznaję analogiczne zgłoszenia. Blog LJ traci aktualność, ale nie przypominam sobie żadnej wypowiedzi, która kwestionowałaby akurat ten zapis.

opoi

Czyli wychodziło by na to że jednak można dodawać, albo znowu mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem :P.
Dziękuję profesjonalną odpowiedz.

użytkownik usunięty
Last_Ronin

Możesz mi wytłumaczyć co on bredzi bo teraz ja nic nie rozumiem.

Last_Ronin

Hura! Wreszcie, jest taka odpowiedź, jakiej Last Ronin się spodziewał. Tylko taka mogła być profesjonalna, niepodważalna i jedyna słuszna. Reszta to bełkot.
On ma konflikt z weryfikatorem. Nawiasem, zawsze wydawało mi się, że konflikt jest obustronny, ale ok, każdy ma taki konflikt, jaki sobie wymyśli. Więc ten konflikt, trzeba rozwijać i pokazać temu durnemu weryfikatorowi, że guzik wie.
No i pokazałeś mi ten guzik, ja ten guzik obejrzałem z każdej strony. Guzik jak się patrzy. A weryfikował będę tak, jak uważam za właściwe.

Lejzorek

Oj dzieciaku tylko się nie posikaj :D
Dla mnie najlepsza odpowiedzią była by ta sprawiedliwa, uargumentowana, nie podesłana przez twoich czy moich kolesi. Ja już ci "powiedziałem" co do ciebie mam, ty przez cały czas twierdzisz że tylko "weryfikujesz i to nie ma nic wspólnego z twoim wrednym charakterem" no to jak wreszcie jest, wypowiedz że no się, za co mnie tak nie lubisz? Za to że czasem mam rację, że nie zgadzam się z tobą, o to chodzi? I co to za głupie ataki w tym temacie, nie chciałeś ze mną pisać u siebie na blogu wręcz zachęcałeś mnie do założenia tematu na forum, a sprawiedliwe nawet chciałem byś się w nim wypowiedział, to co za problem teraz masz? Chyba kolejny raz sam ze sobą...bo logicznie nie potrafię tego wytłumaczyć. Myślisz że mi sprawia udowadnianie że wśród weryfikatorów też znajdują się trolle? Nie, to żenujące i smutne zarazem, wręcz jest mi cholernie przykro, że muszę wykłócać się o prawidłowe zasady dodawania, z kimś kto powinien znać je lepiej ode mnie.

Last_Ronin

Ja wiem, że to dla ciebie trudne, ale chociaż mógłbyś spróbować mieć coś do powiedzenia :)

Lejzorek

Precz z komuną!