Witam, czy można w jakikolwiek sposób przyśpieszyć weryfikacje dodawanych materiałów odnośnie filmów, aktorów na Filmwebie? Czytałem, że można wysyłać linki do kontrybucji w formie PW odpowiednim osobom. Jeśli tak, to jakim?
Oczywiście, proszę uprzejmie.
http://www.filmweb.pl/user/Beeshop/blog
http://www.filmweb.pl/user/Freeman47/blog/554475-Par%C4%99+rad+dla+os%C3%B3b,+kt %C3%B3re+chc%C4%85+dodawa%C4%87+na+Filmwebie
Beeshop bywa rzadko (dzisiaj wpadł), ale sam wspomniał chociażby o podesłaniu linku do kontrybucji na PW (Określony materiał, ale jednak.)
Freeman również zasygnalizował o podesłaniu m.in. poprawek bądź pytań związanych z kontrybucjami.
Żeby była jasność, nie wymagam poświęcenia, oddania się albo przedzierania przez tony spamu, ale jeśli ktoś deklaruje pomoc, to może jest jednak więcej takich osób? Rozumiem, że nie jest to praca całodobowa, ale nigdy tego nie oczekiwałem, a człowiek również jest omylną istotą, nawet jeśli stawia pierwsze kroki.
Pozdrawiam.
Poprawka to nie jest "przyśpieszenie", to weryfikacja całkowicie poza kolejką poprawionego (tego samego) materiału. Zdjęcia, fakt, ale to bardziej tyczy się galerii a nie filmów, aktorów.
Jedyne przyśpieszenia jakie znam to weryfikacja wszystkich plakatów / obsad przy danym filmie, grze, związanych przy grach, weryfikacja większości informacji przy całkowicie pustych tytułach, w szczególności nowych.
PS. Nie polecam dodawania czegokolwiek.
Pozdrawiam
Dziękuje za wyjaśnienie. Post miał charakter typowo doinformowania się w tej kwestii.
"PS. Nie polecam dodawania czegokolwiek."
Mógłbyś rozwinąć, dlaczego?
Tak w skrócie:
- wszyscy mają twoją pracę gdzieś ([w szczególności władze portalu], jeśli ktoś myśli inaczej to z reguły kłamie)
- niezależnie od ilości pkt. nie masz z tego żadnych korzyści, nikt nie liczy się z twoim zdaniem
- kilku z obecnych weryfikujących to zwykli socjopaci, "normalni" biurokraci z urzędu, których podnieca odrzucenie ci materiału
- nagrody za dodawanie to sam szrot (a żeby je zdobyć trzeba poświęcić sporo czasu)
- portal od dłuższego czasu robi z użytkowników frajerów, nie wspominając o dodających bo to jest wykorzystywanie poza skalą
- jak jesteś pasjonatem kina to lepiej ten czas poświęcić na oglądanie filmów, materiały wcześniej czy później dodadzą inni "frajentariusze"
I takie konkrety to ja lubię. Stary, wiedziałem, że chociaż część z tego co wymieniłeś, padnie w odpowiedzi, ale nie byłbym sobą gdybym tego nie sprawdził, więc postanowiłem dodać kilka sensownych, dobrych materiałów i czekam na weryfikacje, aby zobaczyć czy jest sens się w to bawić i pomagać coś współtworzyć. Mam nadzieję, że jak materiały zostaną odrzucone, to z jakimś sensownym uzasadnieniem, a nie "bo tak"
Podpowiem Ci, że http://fdb.pl nie jest źródłem, które jest akceptowane jako potwierdzenie dodawanych informacji, więc spokojnie możesz to usunąć.
Faktycznie, przejrzałem kontrybucje i w 10 znalazłem 1 źródło z fdb. Niby nic, ale materiał zostałby zapewne odrzucony, a tak wzrośnie prawdopodobieństwo zaakceptowania. Staram się unikać tego typu źródeł, ale najwidoczniej musiałem przeoczyć. Dzięki wielkie!
"PS. Nie polecam dodawania czegokolwiek."
Powiedziała osoba, której zaakceptowano dziś już 11 kontrybucji z samych filmów ;P
Nie żebym się czepiał, bo 3 łby u Las_Ronina nie wzięły się znikąd, ale również zdarza mi się w wolnej chwili przejrzeć wypowiedzi w tym temacie: http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Co+dodawa%C4%87+poprawia%C4%87+Vol .+4,2652800?page=20 Zauważyłem, że udziela się tam i czasami wkleja co trzeba dodać bądź poprawić, ale może zaczyna go to nudzić albo kieruje się innymi motywami? Nie wiem, nie mnie to oceniać.
"Powiedziała osoba, której zaakceptowano dziś już 11 kontrybucji z samych filmów ;P"
Fajnie to zabrzmiało i nawet wiem do czego nawiązujesz ^^
"Zauważyłem, że udziela się tam i czasami wkleja co trzeba dodać bądź poprawić, ale może zaczyna go to nudzić albo kieruje się innymi motywami? Nie wiem, nie mnie to oceniać."
Zawsze możesz mnie spytać, jeszcze nie umarłem.
"Fajnie to zabrzmiało i nawet wiem do czego nawiązujesz ^^"
Dla mnie nie fajnie, myślę, że admin próbuje zdyskredytować moją opinię (w tym moją osobę), jednocześnie sugerując mi kłamstwo i hipokryzję (i ten "płaszczyk" żartu...).
"Zawsze możesz mnie spytać, jeszcze nie umarłem."
Jeszcze, a kojarzysz tego Pana? https://www.youtube.com/watch?v=Dc1KzpMnuX0 Jest zlecenie.
"Dla mnie nie fajnie, myślę, że admin próbuje zdyskredytować moją opinię (w tym moją osobę), jednocześnie sugerując mi kłamstwo i hipokryzję (i ten "płaszczyk" żartu...)."
Eee tam, po prostu ironia. Zabawnie to zabrzmiało i tyle. Ja się nie wtrącam, robię swoje, a Panowie jak chcą coś sobie wyjaśnić bądź wyjaśnili nurtujące już kwestie tudzież drobne nieporozumienie to nie ma raczej sensu tego kontynuować.
No to jeszcze niech cwany administrator napisze kiedy zostały dodane (i tu pada kolejny powód oczekiwanie miesiącami na weryfikację materiałów). Nie dziwota, że jestem w rankingu skoro miałem ponad 2000 kontrybucji w oczekujących. Zresztą, te słowa tyczyłyby się nawet gdybym dodawał :)
Absolutnie nie chcę Cię zdyskredytować. Też chciałbym tu kilku zmian, kilku przyspieszeń... Niestety jestem tylko takim samym userem jak Ty z troszeczkę większymi uprawnieniami i też wiele nie zmienię.
W takim razie przepraszam.
Wiem jakie uprawnienia mają administratorzy i nigdy ich o nic nie obwiniałem, ale szkoda, że tak słabo krytykujecie obecne zmiany oraz rzadko podejmujecie trudne tematy na forum.
"że tak słabo krytykujecie obecne zmiany" --> krytyka (lub pochwała) zmian przez "nas" nie musi być od razu widziana na głównym forum, do tego są i inne drogi.
Chodzi ci np. o forum dla weryfikatorów czy wysłanie priva do "czerwonych"? Mam nadzieję, że przynajmniej nie miałeś na myśli powiedzenia komuś na ucho, najlepiej na fw offline :P . Dla mnie liczy się to, że ktoś nie wstydzi się swojego zdania, mówi przy wszystkich, nie dzieląc ludzi na lepszych i gorszych oraz nie rozmyślając kto przeczyta owego posta.
Nie da się :D Widać, że sytuacja nic się nie zmieniła, miałem dłuższą przerwę w oglądaniu różnego rodzaju produkcji, i zacząłem to nadrabiać, ale nadal bardzo często zdarza się sytuacja, że serial / film miał premierę ponad pół roku temu a nadal nie można go oceniać :)) Toż to jakiś absurd... O innego typu informacjach - obsady etc - nie wspominając.
Wszystko się powinno dać zrobić, a chociażby większość. Trzeba byłoby zwiększyć ilość odpowiedzialnych za to osób (weryfikatorów), zmienić tych którzy są nieaktywni, ale to wiąże za sobą również konsekwencje. Nie wiadomo na ile nowa osoba zechciałaby się zaangażować, a jej zapał po pewnym czasie nie obróciłby się w nicość, ale rozwiązaniem tego problemu jest przyjęcie kogoś na okres próbny. Jeśli ktoś ma chęci, posiada kilka łbów, umie bądź chce się nauczyć to można by mu to umożliwić. Trzeba po prostu chcieć, a rozwiązania znajdą się same, gorzej z ich wdrożeniem no i samymi chęciami zmiany. Oczekiwanie na akceptacje materiału w granicach 200-300 dni, przypomina wędrówkę Froda do Mordoru.
Widzę, że jest Pan fanem kina azjatyckiego bądź lubi Pan ten klimat? Z chęcią przejrzę profil i poszukam paru ciekawie brzmiących tytułów do obejrzenia ^^
Moja najstarsza kontrybucja jest z 2 czerwca. Poprzedniego roku :D
Fakt, weryfikatorów powinni nowych przyjąć, ale przypisać do odpowiednich działów, konkretne osoby, które znają się na konkretnych serialach/filmach. Zeby później nie było kwiatków takich jak ostatnio miałem, że dla jednego z weryfikatorów opis był ważniejszy niż ktoś kto jest z serią na bieżąco (w kwestii gatunków).
Jak doczytałem, że z poprzedniego roku to się aż uśmiechnąłem pod nosem. Ja nie mam takich problemów, bo moje kontry czekają stosunkowo niedługo oraz nie posiadam ich zbyt wiele z tego względu, iż patrzę w jakim tempie są akceptowane i po prostu nie wiem czy opłaca się w to bawić. Muszę natomiast pochwalić Beeshopa, który zamieszcza czasami linki na swoim blogu w sprawach plakatów do aktorów, które trzeba dodać. Po podesłaniu mu na PW, sprawdza w miarę szybko czy materiał jest w porządku, nie waha się w akceptowaniu czy odrzucaniu, a zapytany o jakiś mankament służy czasami cennymi wskazówkami i zdobytym doświadczeniem, a to jest godne pochwały. Fajnie, że są jeszcze tacy sprawni weryfikatorzy. Oby było ich więcej!
"Fakt, weryfikatorów powinni nowych przyjąć, ale przypisać do odpowiednich działów, konkretne osoby, które znają się na konkretnych serialach/filmach."
Zgadzam się w 100%, ale ciekawe ilu byłoby chętnych i jakby się sprawdzili. Są bowiem gusta i guściki. Według jednych ktoś się na czymś zna, a według drugich niekoniecznie. Ciekawe, kto by takie osoby wybierał i na jakiej drodze (zgłoszenia, ankiety czy plebiscytu).
To zależy jakich materiałów, jak dodawałam powiązane z gry do filmu to promil77 myk myk szybko sprawdzał, sprawnie to szło, jak recenzje to poprawki na pw do Doroty i już, czas oczekiwania na inne kontry jest opisany tutaj http://www.filmweb.pl/contrib/status i tego się nie da przyśpieszyć raczej, bo co mają Ci sprawdzać poza kolejka przed innymi?!, to by było z deka nie fair.
Dziękuje za odpowiedź. Wiem jaki jest czas oczekiwania, dlatego też zastanawiałem się, czy jest jakiś sposób by tę weryfikacje przyśpieszyć. Nigdzie też nie napisałem, by sprawdzali poza kolejką, bo to rzeczywiście byłoby nieuczciwe i mogłoby przynieść niektórym problemy (w kwestii moralnej jest to tak sobie postrzegane). Rzeczywiście, w związku z grami idzie to bardo szybko, dlatego brawa dla tych weryfikatorów, którzy się tym zajmują (m.in. Promil 77, Marian1817), ale kolejka jest znacznie mniejsza co też trzeba uwzględnić. Beeshop, Dwukwiat pracują jak małe mróweczki i cenię ich za to, a jak zostanie odrzucony materiał to nie mam do nich o to pretensji, bo starają się to uzasadniać w miarę konkretnie i często to robią. Do odrzuconych kontr podchodzę z nastawieniem wyciągnięcia wniosków np. co było złe, co niedobre, nad czym trzeba popracować i się zastanowić, a niektórzy weryfikatorzy podpowiadają nawet w czym był problem i dają wskazówki. Jak widać, nie wszyscy weryfikatorzy to zło, a dużo z nich poświęca uwagę temu co akceptują. Nie można mieć do nich o to pretensji. Można do tego podejść wyciągając wnioski, ze śmiechem, dystansem, można to odebrać jaką cenną lekcję, ale niekoniecznie trzeba się na nich wkurzać, bo odrzucili jedną/dwie/trzy lub -naście kontr, widocznie mieli powód. Powód do zdenerwowania dodającego, również powinien być konkretny, a nie "bo odrzucił". Taka praca czy hobby. Trzeba też samemu się starać, by nie dawać pretekstu do odrzucania swoich kontrybucji, a jak ktoś czuje się pokrzywdzony, to niech napiszę wiadomość PW do weryfikatora i przedstawi sprawę albo się zapyta. Jak już coś robimy, róbmy to dobrze. Ma to swoje uroki, ma to swoje plusy i minusy. Piszę to ogólnie, ze względu na dosyć częste poruszanie tej kwestii.
" czy jest jakiś sposób by tę weryfikacje przyśpieszyć. Nigdzie też nie napisałem, by sprawdzali poza kolejką, bo to rzeczywiście byłoby nieuczciwe "
1. Nie ma. 2. Może i nie napisałeś, ale można sobie to dośpiewać czytając to " że można wysyłać linki do kontrybucji w formie PW odpowiednim osobom. Jeśli tak, to jakim? " czyli że jak na pw, to będzie szybciej. Otóż nie, nie będzie.
" Taka praca czy hobby "
Nikt nie ma do nich pretensji jak sobie tam sprawdzają, jedyny "żal" jest taki jak to user mikolajkleczaj napisał, za mało jest tych sprawdzających, za duże są kolejki, dodać kolejne osoby mogące weryfikować to co jest z długimi kolejkami, problem by się rozwiązał.
Finito.
Drobna poprawka,
1. Na razie nie ma. Racja, to jest fakt. (może się to zmieni, a może nie).
2. Nie można nic sobie "dośpiewywać", bo nie było tutaj nic takiego zawarte. Podany cytat dotyczył czego innego, o czym wspomniałem wcześniej w tym temacie. Niektórzy weryfikatorzy prowadzą blogi, w których z własnej nieprzymuszonej woli zamieszczają linki do stron, gdzie trzeba coś uzupełnić np. zdjęcia. Sprawdzają to szybciej oprócz tego, że wykonują należące do nich obowiązki. Nie dość, że usprawniają weryfikacje/pracę takimi pomysłami, szukają coś, co można uzupełnić i poświęcają na to czas, to dają się też wykazać użytkownikom. Nie muszą tego robić, ale jeśli dają taką okazję to można z niej skorzystać. Przykład: http://www.filmweb.pl/user/Beeshop/blog Od razu uprzedzę, że jest różnica między kontrybucjami, które czekają na zapis do bazy, a takimi stronami, o których nikt nie słyszał, nikt w nich nie dodaje i czekają na uzupełnienie, bo są zapomniane. Takie strony stoją puste czasami miesiącami, a nawet latami i nadal czekają na chętnych do dodawania, a więc nie widzę sensu dośpiewywania sobie czegoś, jak ptaszki Varysa.
1. To czy na razie nie ma, tego nie wiemy i to jest fakt właśnie, ale ja piszę o aktualnym stanie rzeczy
2. " Sprawdzają to szybciej oprócz tego, że wykonują należące do nich obowiązki. " Nie bardzo to rozumiem, bo raczej nie sprawdzają poza kolejką? no chyba, że poprawkę jakąś to tak, ale nie nową rzecz.
1. "Na razie nie ma. Racja, to jest fakt." Ujmę inaczej te słowa: w chwili obecnej nie ma, aktualnie nie występuje, nie ma takiego czegoś, jest w chwil obecnej niedostępne. - fakty, aczkolwiek nie można wykluczać, że takie coś będzie poprawione bądź nie (takie zmiany/rzeczy wychodzą z czasem: dzień, tydzień, miesiąc, rok, lata). Możemy tylko wybiegać w przyszłość i są to przypuszczenia, jednak fakt i aktualny stan rzeczy jest zawarty w powyższych wyrazach czy to Twoich, czy moich i jest on jak najbardziej poprawny, bo oprócz aktualnego stanu rzeczy, można również wysunąć przypuszczenia. Nie ma tu sensu wdawać się w głębszą polemikę.
2. Tak jak powyżej, wystarczy wejść w link i odnieść się do tego co napisałem bez wyrywania zdania z kontekstu. Wszystko zostało wyjaśnione.
2. Nie wyrywam z kontekstu, grzecznie pytam, ponieważ poza kolejką nic Ci nie sprawdzą, nawet jeśli dasz to bezpośrednio na blog, chyba, że poprawkę, to juz może być co innego.
2. Grzecznie zapytałaś, a ja już wytłumaczyłem we wcześniejszych postach. Na wszystkie Twoje pytania, są odpowiedzi i znajdują się one wyżej.
"ponieważ poza kolejką nic Ci nie sprawdzą" Gdzie napisałem, że chciałbym aby to robili? Nigdzie. Nie pisałem nic o dodawaniu na blogu poprawek itp. Zupełnie inny temat.
Weryfikatorzy z reguły sprawdzają zgodnie z kolejnością dodawania i to duże ilości materiałów, stąd są kolejki, ale prosty przykład: Beeshop. Oprócz tego, że wykonuje swoją pracę i sprawdza zgodnie z jakimś przyjętym/ustalonym regulaminem, trzymając się kolejek, to dodatkowo wpadł na pomysł prowadzenia bloga, gdzie zamieszcza linki do stron, w których trzeba dodać np. zdjęcia/plakaty, po czym można mu wysłać PW i On to sprawdzi. To jest zupełnie coś innego, bo oprócz wykonywania swojego obowiązku robi coś dodatkowo, czyli wynajduje strony, które prawdopodobnie nie znalazłyby się przez długi czas w kolejce (nie znalazły się przez miesiące, lata do tej pory). Takie strony tez trzeba uzupełnić, ale mało osób o tym wie i to robi. Różni się to od podsyłania zwykłych, codziennych kontrybucji weryfikatorom, które znajdują się w bazie. Rozumiesz?
Ze swojej strony temat uważam za wyczerpany i zakończony.
" po czym można mu wysłać PW i On to sprawdzi."
Ale nie sprawdzi ci tego poza kolejką. Dziękuję, do widzenia.
Niepotrzebnie szukasz potwierdzenia, to nie jest rywalizacja o to kto ma rację, a tę chęć "ostatniego słowa" pominę.
"Ale nie sprawdzi ci tego poza kolejką." Znów przypuszczenie. Gdybyś zacytowała całość to może być zrozumiała czytając jeszcze raz. Skoro sam weryfikator pisze żeby mu wysłać na PW link z kontrybucją, to chyba sprawdza tę kontrybucję w krótszym czasie, bo wiadomość odczytuję znacznie szybciej. To jest chyba proste i logiczne. Różni się ona od innych kontr, które są w bazie, czekając na akceptacje i to jest właśnie cała różnica, którą najwyraźniej trudno Ci dostrzec. To wynika samo z siebie i tego o czym pisałem wyżej. Pominę już fakt Twojej argumentacji, a raczej jej brak. Myślałem, że jest to oczywiste dla kobiety, która zdobyła ten 1 "łeb" oraz obejrzała i wystawiła oceny ponad 2tys. filmów ;).
Nie ma za co. Na dalszą dyskusje szkoda mi czasu i w tym momencie ja kończę, bo nie docierają do Ciebie argumenty, więc nie interesuje mnie zbytnio pisanie jak do ściany. Nie musisz się wysilać z odpowiedzią, naprawdę :)
Wysilam się bo wprowadzasz ludzi komentarzami wielkości referatów w błąd, nikt nikomu nie sprawdza poza kolejką, choćbyś nie wiem czym i jak komuś zaspamował priva czy bloga. Tak to by sobie wtedy każdy chciał, a tak nie jest. Jakieś dziecinne uszczypliwości pominę, bo mogę tylko na to kiwnąć głową z politowaniem. I właśnie dlatego, że mam ten łeb, tłumacze Ci < bez urazy > jak krowie na miedzy, że nie da się przed innymi. Oczywiście są tacy werzy którzy sprawdzają szybko, ale wraz liczy się to kto pierwszy ten lepszy. Nie wiem czego w tym nie można zrozumieć? :D
I dlatego nie chce mi się na to odpowiadać, bo ja odniosłem się do konkretnego przykładu (blog Beeshopa), a Ty piszesz o ogóle, o którym większość wie. Wejdź na ten blog, postaraj się ładnie uzupełnić kontre, wyślij ją na PW i poczekaj na rezultat. Może przez praktykę coś sobie uświadomisz. Jak sama zauważyłaś, piszemy zupełnie o czym innym i to powinnaś zrozumieć. Sam nie wiem dlaczego masz z tym taką trudność? :) Jak wspomniałem, dalsza dyskusja nie ma sensu, bo piszemy o dwóch różnych rzeczach.
Jak nie chce Ci się odpowiadać, to nie odpowiadaj i tym bardziej nie pisz bajek.
Beeshop nie sprawdziłby mi od razu, bo
* za bardzo za mną nie przepada, chociaż może kto się lubi ten się czubi, nie wiem, nie ogarniam
* jest tu raz na wczas
* bo nie sprawdza się poza kolejką, ew jakaś poprawka w drodze wyjątku, czasem ale i to niekoniecznie
Piszę o ogóle, bo Beeshop nie jest jakimś wyjątkiem od reguły na którego go kreujesz.
Powtarzam jeszcze raz jako osoba dodająca i mająca łeb i ponad 1200 pkt - nie ma wpychania się przed kolejkę u nikogo. I proszę tu nie wprowadzać innych użytkowników w błąd.
" Różni się ona od innych kontr, które są w bazie, czekając na akceptacje i to jest właśnie cała różnica, którą najwyraźniej trudno Ci dostrzec. "
No glębnę chyba, on jest odpowiedzialny za zdjęcia, to jaka tu ma być wielka różnica? i tak w końcu on zaakceptuje kontre która była pierwsza podesłana i jest dobra. Jeśli ten ktoś da złe parametry czy coś tam, odrzuci to wtedy tobie może sprawdzić, ale wraz to będzie na zasadzie kto pierwszy ten lepszy. Jeśli coś jest dobre to nie będzie tego zamieniał na inne, bo ktoś ma takie "widzimisię". LOL.
A mi w innym temacie pisali wyraźnie, że wer może sprawdzić poza kolejką, jeśli dodałeś kilka materiałów do tego samego filmu i wtedy wszystkie mogą być sprawdzone od razu, a więc poza pozycją w kolejce. To jak to w końcu jest?;)
" jeśli dodałeś kilka materiałów do tego samego filmu '
Bo raczej te materiały sprawdza kazdy inny wer i są różne kolejki? xD w jednej bedziesz pierwszy, w drugiej na srodku, gdzies tam ostatni.
Ktos jest odpowiedzialny za zdjecia, ktos tam za opisy, etc...
Mi promil sprawdzal szybko powiazane do filmow, ale to nie bylo poza kolejka, jak dodawalam jakis plakat, ciekawostke, stronke do aktora czy cos w tym stylu bylo czekania tyle ile jest tam wyzej w linku napisane, nawet by mi do glowy nie przyszlo stukac kogos na privie by mi jakis plakat szybko sprawdzal za 2 punkty czy ile on tam ma.