Czy będzie kiedyś można dodać, więcej niż jedną obsadę dziennie?

Robert831231

albo chociaż by kolejka była sprawdzana od ręki ;P

Dajcie nam narzędzia, a przeniesiemy całe IMDb! :D

Piotrek4

kolejka do obsad niedawno byla kilkumiesieczna, obecnie tylko 8 dni wiec czego tu jeszcze wiecej wymagac?

a narzedzia (uprawnienia weryfikacyjne) nie sa przeciez rozdawane od reki i nigdy nie beda.

Bradddock

Braddoczku. Nic nie zrozumiałeś.

1. Co to za różnica czy się czeka 5 dni czy 200, skoro i tak się dodaje w miarę regularnie i Ci schodzi w jednostajnym tempie? A różnica polega na tym, że mogłbyś przenieść więcej informacji. Nie 20 osób tylko 40, albo i więcej. To zasadnicza różnica.

2. Narzędzia to nie tylko narzędzia weryfikatorów, a dodających. Np. Jakby mi Redakcja zaufała i dała mi mozliwość swobodnej ingerencji w obsady, to bym wszyskto popoprawiał :P

Piotrek4

1 - to bardzo duza roznica ile sie czeka na sprawdzenie kontrybucji, obecnie kolejka jest dosyc krotka i z tego nalezy sie cieszyc...
limit 20 osob jest takze wystarczajacy, pomysl z jego zwiekszeniem nie ma racji bytu, watpie by kiedykolwiek redakcja zgodzila sie na jego zwiekszenie, pojawily by sie prostesty, ja osobiscie nigdy bym sie na to nie zgodzil, wydluzyloby to czas sprawdzania a nie o to tutaj chodzi.

2 - nie ma takiej mozliwosci:) marzenia nie do spelnienia:)
od poprawek masz formularze kontrybucji i tam mozesz sie wykazac.

Bradddock

"ja osobiscie nigdy bym sie na to nie zgodzil, wydluzyloby to czas sprawdzania a nie o to tutaj chodzi"

A o co chodzi na portalu filmowym? Chyba o jak najbardziej rozbudowaną bazę filmową, żeby nawet Chińczyk i Islandczyk był zadowolony. Widzisz, Ty byś próbował zwalczać kolejki ograniczając dopływ nowych informacji, a ja bym próbował rozwiązać to w inny sposób.

Piotrek4

pomysl troche i znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania / plany:)

"Ty byś próbował zwalczać kolejki ograniczając dopływ nowych informacji, a ja bym próbował rozwiązać to w inny sposób."

mijasz sie z prawda, krotkie kolejki pozwalaja na dodawanie w szybszym tempie nowych informacji co jest pozyteczne dla wszystkich stron, zwiekszenie limitow wydluzy kolejki - informacje do bazy beda dodawane w wolniejszym tempie (szczeglonie chodzi tutaj o nowe produkcje) oraz zniecheca uzytkownikow do dodawania, co w zamierzeniu ma byc dla nich "zabawa", a to zadna frajda czekac na sprawdzenie materialu kilka miesiecy...

mysle, ze temat mozna uwazac za zamkniety.

Bradddock

Chwała za to że czeka się 8 dni :)
Ale chodziło mi też o to że po 1 jak znajdę film który jest krótkometrażowy to obsada z reżyserem jest czasem 8 osób, Po czym po dodaniu tych 8 osób, 12 do innego filmu nie mogę dodać, bo dzienny limit został wyczerpany. I wtedy zwiększenie limitu miało by sens, więc niech już będzie te 20 ale nie do jednego filmu tylko w ogóle :)

Robert831231

raczej niemozliwa opcja do realizacji, zbedna moim zdaniem...
limit wynosi 1 obsada na dzien (20 el.), podobnie jest z odcinkami, gdzie limit elementow wynosi 35 czy gatunki - lim. el. 3 itd.
po co zmieniac cos co funkcjonuje od dawna i jest jak najbardziej prawidlowe?

Bradddock

"1 obsada na dzień (20 el.)" Ale ja tu piszę o tym, że dodaje 8 elementów i nie mogę 12 innych dodać do innego filmu, gdyż wyskakuje mi że dzienni limit przekroczyłem. Więc np nie mogę dodać 2 obsad do filmu krótkometrażowego. Takie coś to udogodnienie i dalej zostało by liczba elementów 20.

Robert831231

odcinki - 35 el. - dodajesz 5 i pozostale 30 chcialbys dodac do innych seriali bo przeciez nie wykorzystales limitu elementow w 1 kontrze...

bez sensu...

Bradddock

Czyli, lepiej sobie znaleźć film/serial (odcinki serialów) gdzie można w pełni wykorzystać ten "cudowny limit". Niż dodać np jednego dnia do dwóch filmów (przy limicie 20 elementów) ?

Robert831231

widze, ze nie rozumiesz nic a nic...

limit - 1 kontra, limit elementow: obsada - 20, odcinki - 35, to czy dodasz 5 czy 10 elementow to Twoja sprawa, bez sensu jest rozmyslac itp. nad kwestia niewykorzystanych elementow...

Bradddock

No faktycznie, nie rozumiem nic a nic, zwłaszcza że cholera jak mogłem wpaść na taki głupi pomysł żeby wykorzystać limit w pełni a nie np dodając 4 osoby dziś 10 jutro, a pojutrze 6. Zamiast 4 do jednego 6 do drugiego a 10 do 3. Po co powiększać dziennie obsadę do 2 (3 etc) filmów jak można do 1 :)

Robert831231

Ostatnio kolejka jest coraz mniejsza. Czyżby to było postanowienie noworoczne....

patkot28

Pomimo tego, ze z uwagi na moja mala aktywnosc zlikwidowali mi weryfikacje obsad :/ Co tam, bede sie staral nadal to mi wroca i moze bedziecie czekac 1 dzien :)

MegaTM

Wracaj czekamy :)

Bradddock

Ale jakimi kategoriami Ty teraz myslisz? Kompletnie Cię nie rozumiem.

Jak krótsza kolejka może wpłynąć na ilość dodawanych informacji? Różnica tylko będzie taka, że dana informacja nie trafi do bazy za 8 dni, tylko za 200.

Wolę czekać 200 dni na dodanie 2 obsad na dzień, niż 8 dni na dodanie 1. W przeciągu tego samego czasu moim sposobem do bazy trafi 2* więcej informacji niz twoim, tylko będą one po prostu czekały dłużej.

Ale jesli masz kolejkę, nie ważne jak długą, to i tak jest to jak taśma sortowa. Dodana dzisiaj informacja schodzi za 200 dni, ale dziś wpisana zostaje stara, dodana ileś tam dni temu. Tak jak teraz mam z opisami. Mimo, że czekają ponad 100 dni, to i tak codziennie mój opis trafia do bazy (ten napisany 100 dni temu). Gdyby limit na opisy od zawsze wynsił 2, to dziś trafiały by codziennie 2 opisy. Jeśli wynosiłby 3, to miałbym 3 opisy dodane na dzień. (3 razy więcej opisów trafia do bazy)

Piotrek4

"Jak krótsza kolejka może wpłynąć na ilość dodawanych informacji? "

przeciez to proste i oczywiste...
jesli kolejka jest krotsza to wiecej uzytkownikow zdecyduje sie cos dodac do bazy, wiele osob nie chce czekac miesiacami na sprawdzenie itd. co powoduje, ze materialy dodaja w wiekszosci Ci sami uzytkownicy, a portal ma sluzyc wszystkim zainteresowanym...
ponadto: gdyby limit byl zwiekszony czy to na ilosc kontrybucji (np. do 2) czy elementow (np. do 40) wszyscy zaczeli by dodawac jak najdluzsze obsady, no bo skoro mieliby dluzej czekac na ich sprawdzenie to przynajmniej za konkretna liczbe punktow, obecnie dzieki krotszej kolejce czesciej niz kiedys dodawanych jest sporo krotkich obsad:)

zreszta o czym tu rozmawiac?
jest jak jest i tak bedzie dalej...

Robert831231

przepraszam, może nie ten temat, ale nic lepszego nie zauważyłam

np. jeżeli chcę do jakiegoś filmu dodać 5 osób ale osoba weryfikująca twierdzi że 2 np. są złe, to te 3 pozostałe dodaję, czy usuwa całą Kontrybucję??

julia1826

Zależy od humoru osoby weryfikującej.

julia1826

Zależy od tego jak duży błąd popełniłeś przy dodaniu. Jeżeli to błąd polegający na zupełnej/małej nieznajomości zasad dodawania, to cała kontrybucja zostanie odrzucona a komentarz najprawdopodobniej będzie Cię odsyłał do miejsca, skąd tych zasad będziesz mógł się nauczyć.

joan

Bo tu najważniejsze są czyjeś błędy, dodawanie informacje przy filmach to tak przy okazji ;)

Lejzorek

zmniejszyć tez może oczekiwanie to, że osoby weryfikujące mogłyby usuwać takie błędy typu przypadkowej spacji po nazwisku nowej osoby czy napisania roli aktora z małej litery. to nie wymaga niczego dodatkowego od weryfikatora,a ten sam materiał niepotrzebnie nie stoi już drugi raz w kolejce blokując ją. a jak problem jest natury "jak nie odrzucę to osoba, która nie wie, że tak jest źle nadal będzie to robić' to można wprowadzić opcje komentowania też przy pozytywnej weryfikacji. to by na pewno w jakimś stopniu przyspieszyło kolejkę na gdzieś 5% co też się liczy.

co do ilości ograniczającej do 20 osób w obsadzie uważam, ze większym problemem jest fakt, że jak film nie jest znany, a ma więcej niż 20 osób to ktoś co dodał tylko możliwe 20 później może zapomnieć, że ich było więcej, albo nie opłaca mu się dodawać tylko 2 które mu pozostały i wtedy film jest niekompletny. rozumiem idee, że można dodać tylko 1 obsade, ale ograniczenie do 20 jest głupie bo bardziej blokuje chyba sprawdzanie po tygodniu nowego dodatku do tej samej obsady niż sprawdzenie hurtowo tych np. 35 osób.

LeaMao

Koleżanka nade mną ma racje, a to: "obecnie dzieki krotszej kolejce czesciej niz kiedys dodawanych jest sporo krotkich obsad:)" a ile więcej by było jak by można było dodawać więcej takich pojedynczych mniejszych obsad dziennie. Gdyby nie to, że nie można w pełni wykorzystać tych 20 elementów.

Robert831231

Realny przykład tego o czym mówisz.
Filmografia pewnej montażystki. Kobieta pracowała przy wielu filmach fabularnych i dokumentach. U nas w bazie było ich bardzo niewiele. Obsady do dużej części były dodawane w czasie kiedy nie uwzględnialiśmy tej profesji.
To było około 80 filmów do uzupełnienia. W obecnym trybie użytkownik może to dodać w 80 dni. Ilu osobom starczy samozaparcia i heroicznego nie oglądania się na punkty zgłaszając kontrybucje z 1 elementem przez ponad 2 i 1/2 miesiąca?

Dwukwiat

Dokładnie, albo później do filmu jest połowa obsady, bo po co dodawać 5 osób. Ale wg Pana Bradddocka "po co zmieniać coś co funkcjonuje od dawna i jest jak najbardziej prawidłowe?"

Robert831231

to jest moje zdanie, zreszta malo istotne, ani Ty ani ja tego nie zmienimy...

Bradddock

Właśnie, dla tego założyłem temat. Żeby się dowiedzieć, czy da się to zmienić, od kogoś, kto może :)

Robert831231

Zgadza się. Limit 20 elementów, nieokreślający limitu ilości samych kontrybucji na obsady to świetny pomysł. Sprawdzenie 4 kontrybucji po 5 elementów, naprawdę jest nieznacznie dłuższe w stosunku do 1 kontry z 20 elementami.

Lejzorek

Och, Lejzorku, Ty to wiesz przecież najlepiej, prawda? ;)

joan

I cisza.

Robert831231

No cóż, skoro mam odpowiedzieć, to... jasne, że wiem to najlepiej ;)

Lejzorek

No i nikt z szefostwa, mi nie odpowiedział.

joan

Mam prośbę. Mogłabyś napisać do mnie na PW?
Ja nie mam takiej możliwości. Przepraszam, że piszę tutaj.

Robert831231

Podbijam, bardzo pomysłowe jest sprawdzenie np 3 filmów jednego dnia gdzie dodanie całej obsady (łącznie z panią lub panem od kostiumów i tymi nie wymienionymi w czołówce) do tych 3 filmów trwa nie raz tydzień. Większości się nie chcę i dodaje tylko po 20 osób, a całe obsady to są ostatnio tylko w tych topowych kinowych filmach.

Robert831231

Moim zdaniem byłoby korzystne dla naszej bazy, gdyby można było dodawać więcej obsad dziennie (przy zachowaniu łącznego limitu 20 elementów).
Jeśli film ma np. 22 osobową obsadę to w większości przypadków u nas obsada będzie liczyła 20 osób ...
Minusem tego rozwiązania byłaby jeszcze dłuższa kolejka, choć tu akurat jest rozwiązanie - można przydzielić niektórym weryfikatorom uprawnienia na sprawdzanie obsad (a jest przynajmniej kilku bardzo utalentowanych ;-)

emil

No to tak jak pisano powyżej, możliwość rozbicia tych 20 elementów. Też by mnie ucieszyło i tak jak piszesz paru nowych zdolnych werów pewnie by chciało dostać dodatkowe opcje do swoich możliwości. No bo ile można sprawdzać kolejki z tytułów osób i powiązanych :)

emil

dlatego chwała tym dodającym co się nie ścigają tylko w punktach ale sumiennie i do końca dodają np obsady.

Jendrek

Również z mojej strony ukłony dla takich osób ;-)
Szkoda, że tylko ukłonami i słowami uznania możemy im podziękować - najchętniej (z korzyścią dla nich i nas wszystkich) sprawdziłbym im kilka obsad dodatkowo.
Niestety, fair play nie pozwala ...

emil

Powiem skromnie jak Król Julian: Chwała dla mnie :P

emil

A któż taki utalentowany jest do tych obsad ? Jakiś drugi albo trzeci Baczek by sie przydał :)

lampard22

Lejzorek, np?
:-)))

patkot28

A czemu nie wymienisz siebie xd? Coś ty dziś taki skromny :P

Robert831231

A bo jakoś tak z dnia na dzień mam coraz lepszy humor :-)))

patkot28

Romans z gennie służy, patkot rozkwita :D

Lane

Patkot i Gennie: http://najbardziej.com/wp-content/gallery/jak-mysz-z-kotem/thumbs/thumbs_jak-mys z-z-kotem-004.jpg

Lane

Nie mamy żadnego romansu, ludzie...

gennie85

Jak to nieee???!!!
<plask>

gennie85

http://www.filmweb.pl/forum/PORTAL+FILMWEB.PL/Nie+wygasza+mi+si%C4%99+powiadomie nie.,1749669

"No, bo inaczej koniec romansu :)
:-*"

Czyli jednak jakiś romans był :D

Lane

Był, był :-))) Ale ostatnio coś mnie nie lubi :-//