największa i najlepsza baza filmów i gier w Polsce, bo stworzona przez użytkowników
którzy przez swój wkład czują się uwiązani do tej strony, bez względu na wszystko

świetny pomysł, a w zamian nawet nie musicie się odpłacać, nie ma żadnej symbiozy. nie bierzecie pod uwagę naszego zdania, licząc, że przywykniemy do wszystkiego

nadal nic nie działa i wprowadzacie zmiany na gorsze. proponuję zatem, że umówimy się na masowe kasowanie kont - powiedzmy jak nie zacznie wszystko normalnie działać do końca kwietnia to z dniem 1 maja wysyłamy maile o usunięcie nam kont (w czasie miesiące wszystkie oceny można spisać i przenieść na inną stronę)

co Wy na to?

użytkownik usunięty

o kurna ilu buntowników mamy w kraju!!!

... ;-)

a ty co tu jeszcze robisz?

Buntownicy siedzą na innych stronach. :P

Vettii

No wlasnie xD

Kiedy po pierwszej zmianie napisałem co myślę, kiedy moje materiały są w d... potem że dostałem bana na 30 dni... Przyzwyczaisz się, nie zmienisz lewackich Adminów, którzy mnie zbanowali a pod filmem Smoleńsk koleś napisał "Jesteś ku wa ciotą i z twoim PiS loda mi robisz." Bana nie dostał mimo że zgłaszałem.

On napisał qURWAlik mnie teraz poprawia system

użytkownik usunięty

Do dupy, po 2 tygodniach od wprowadzenia zmian nadal nic nie działa! To ja się pożegnam od 1 maja.

chciałem założyć nowy temat, ale napiszę w tym. O funkcjonowaniu FW a właściwie jego braku, już było nie raz i nie dwa. O znikających ocenach, pisałem lata temu i nic sie nie zmieniło - jak znikały tak znikają, a dla mnie osobiście to jeden z najważniejszych "ficzerów". Oceniam głównie po to, żeby odhaczyć sobie, że dany film oglądałem i jak po latach sprawdzam sobie jakiś tytuł to widzę czy oglądałem czy nie, a przy ilości oglądanych rzeczy, zwyczajnie nie pamiętam. Z 6 lat temu to zauważyłem i nic od tamtej pory się nie zmieniło. Tą kwestię boleśnie ale odpuściłem. Natomiast od jakiegoś czasu zauważyłem coś innego - otóż nie wiem co się stało, ale mam wrażenie, że albo zniknęły rekordy z bazy FW dotyczące filmów ich opisów itp, albo od co najmniej 2016 ona nie jest w ogóle aktualizowana!! Piszę, że znikneły, bo trafiam już na tytuły z 2015 roku, gdzie jest tylko założona pozycja,bez opisu i niczego.... I czasem mam wrażenie, że niektóre teraz puste tytuły, były jeszcze rok temu aktualne. Nie wiem, może się mylę co do tego czy były i "wyparowały" ale faktem jest, że mógłbym teraz od ręki podać 20-30 tytułów, które nie mają opisu, często obsady, albo generalnie jakiś minimalne informacje.!! Jeszcze czegoś takiego jak teraz nie było - owszem, były te problemy z ocenami, z apką mobilna i inne wypisywane od lat, ale baza była jakoś w miarę na bieżąco aktualizowana.... a teraz ?? Właściwie, bez tego ten portal umrze śmiercią tragiczną... Żeby nie było, że wymyślam, to proszę:

http://www.filmweb.pl/film/Sam+Was+Here-2016-776851
http://www.filmweb.pl/film/Sandy+Wexler-2017-779870
http://www.filmweb.pl/film/We+Still+Steal+the+Old+Way-2016-759882
http://www.filmweb.pl/film/Earthtastrophe-2016-740320
http://www.filmweb.pl/film/Kiksy-2016-771687

mógłbym tak długo.... i nie szukałem specjalnie akurat zeby trafić. Jestem na FW już jakieś 13 lat i nigdy czegoś takiego nie było... Naprawdę nie wiem ocb, na pewno pełno kontrybucji wisi i czeka na moderacje. Wiem, bo sam kiedyś starałem się wnosić coś na rzecz społeczności, ale jak po paru miesiącach czy pół roku czekania, dostawałem feedback, że kontrybucja odrzucona, bo coś tam albo i bez wyjaśnienia, to sobie dałem spokój. Pamiętam, jak powstawał FW, jeszcze przy udziale społeczności ze usenetu pl.rec.film i innych. Pamiętam eventy, konkursy z biletami w Kinotece itp organizowane dla społeczności . Już później FilmWeb miał też dobrą pozycję w branży i zapraszano redaktorów do TV itp. Potem było gorzej, a teraz jest już naprawdę źle... Zgaduje, że jakiś czas temu, kiedy FW był na topie, został sprzedany, być może później znowu i obecnemu właścicielowi chyba nie zależy na utrzymaniu tego portalu.. Właściwie wystarczyło by usiąść i porozmawiać, bo gro tego co tutaj jest, tworzymy my sami!!! Wystarczyłoby paru moderatorów na jakąś umowę, żeby coś się zaczęło dziać !!

użytkownik usunięty
dewille

Takich komentarzy jak twój jest multum. Filmweb ma społeczność głęboko w dupie. Nie ma sensu powielać w kółko tego samego. Jedyny plus to naprawdę ogromna baza filmów, ale nie jest na bieżąco aktualizowana (brak opisów, plakatów i ciul wie czego jeszcze). Tu jest istny cyrk na kółkach. A wiesz co jest najlepsze? Jak ktoś ich skrytykuje na facebooku nawet w merytoryczny sposób, to dostanie blokadę ;D

ONI SAMI POGRĄŻAJĄ SIĘ W SZAMBIE I ŻYWIĄ SIĘ LAJKAMI I TROLLAMI.
Mam nadzieję że całą tą stronę szlag kiedyś trafi, a zwłaszcza ludzi odpowiedzialnych za ten cały syf.

dobrze, że usunąłem konto na FB już dawno temu, bo na pewno bym nie omieszkał się podzielić opinia ;) Szkoda, że ktoś z "zarządu" nie wystąpi z jakąś propozycją rozmowy ze społecznością, choćby przez tutejsze forum. I tak bazę tworzymy my właściwie. Kwestia w jakiejś sprawnej formie moderacji itp Bo z tą moderacją, jak się da zauważyć jest co raz gorzej... co raz wolniej są akceptowane kontrybucje, ludzie, tak jak ja, dadzą sobie w końcu spokój z poświęcaniem czasu na rzecz FW, skoro to wisi tak miesiącami a później jest najczęściej odrzucane, bo coś..

dewille

No jak, wiadomości, recenzje i hity są przecież aktualizowane na bieżąco. :P
Ja podobnie - z rok temu przestałam cokolwiek dodawać, bo mi się odechciało. Mam materiały z 2015 czekające na akceptację. Albo odrzucenie. Po takim czasie jakby ktoś odrzucił, to nawet poprawiać się nie chce, bo ręce już dawno opadły.
Ostatnio wolę inny portal filmowy, znacznie mniej rozbudowany, więc do połowy filmów muszę sama coś dodawać albo w ogóle dodawać filmy, ale przynajmniej jest kontakt z weryfikatorami. Jak odrzucą, to dają wyjaśnienie, można się samemu zapytać, ogólnie mam wkład w rozwój strony mimo wszystko. Może kiedyś tamta strona zmiecie filmweb i nie powtórzy jego błędów. Gdyby więcej osób dodawało tam, to i strona szybciej by się rozwijała. I komentarzy od użytkowników byłoby więcej... A tak czasem jeszcze tu zaglądam.

Vettii

A komunikator mają? I czy dobry?

singri

Komunikator?

Vettii

Pocztę do PW znaczy.

Na Filmwebie jest to dla mnie ważna opcja, choć czasem nawala.

singri

Mają, a czy dobry to nie wiem. Działa i ujdzie. Limitów nie znam.
Jak piszesz do jednej osoby to wyświetla się pod jednym tematem.

Vettii

Weź podaj co to za portal - tu nie banują za takie rzeczy (jeszcze tego by brakowało...).

Marac

Może nie banują, a od razu wywalają? ;p
FDB.pl - z tych pomniejszych to chyba największy.

Vettii

Kilka rzeczy już na pierwszy rzut oka na plus w porównaniu z filmłebową padaką:

* słowa kluczowe
* link do IMDB ze stron filmów
* na stronach osób przy filmach jest podana średnia ocena

Jak FW usunie komciowanie i blogaska, trzeba będzie się przenieść.

Marac

Kilka więcej podałam w komentarzu niżej.
Można w sumie działać na dwóch stronach. Jak się komuś nudzi, od czasu do czasu doda jakiś materiał i strona będzie uzupełniana. A dodawać można i słowa kluczowe, i linki do stron IMDb.
Nie jest to idealna strona, ale która jest. :P Tamta się jeszcze rozwija, a że wszyscy są tu, a nie tam, to rozwija się... w swoim tempie.

użytkownik usunięty
Vettii

tylko, że Filmweb ma tę przewagę, że tu są i filmy i gry. cholernie mi to odpowiada

taki Metacritic wczytuje mi się dłużej niż Filmweb. poza tym FW ma najlepszy wygląd

gdyby tak nie olewali i nie zmieniali na gorsze to można by tu siedzieć

Vettii

a co to za portal ? Ja zarejestrowałem się właśnie na fdb.pl - o dziwo engine strony wydaje się podobny do FW. Myślałem, że FW ma jakieś swoje autorskie oprogramowanie systemu, bo tak dawno wystartowali, a chyba korzystają z jakiegoś popularnego frameworka bo ten fdb wygląda bardzo podobnie.

dewille

Właśnie o tym piszę.
Wygląda nieco inaczej. Dla tych, którzy lubią duże obrazki.
Imigrant z FilmWeb ;)

Vettii

no to ja :)
Generalnie jestem w stanie jakoś przeboleć te wszystkie problemy techniczne z funkcjonowaniem FW (choć ledwo daję rade ze znikającymi ocenami...) ale w momencie, kiedy clue czyli informacje o filmach przestają się pojawiać, albo w jakiś szczątkowych ilościach, bez opisów fabuły, albo z opisami użytkowników w komentarzach poniżej, to przestaje powoli mieć to sens...

dewille

Nie wiem czy FDB ci się spodoba. Wiele filmów ma wybrakowane informacje. Trzeba sobie dodawać, ale idzie to w miarę płynnie. Dla przykładu tu czekam na zatwierdzenie materiałów 2 lata, tam do 2 miesięcy. Bywa, że opisów szukam gdzie indziej, ale kilka razy obejrzałam film, bo pojawiły się do niego ciekawe zdjęcia na stronie, a zdjęcia na FDB mają duże i dobrej jakości (o ile nie były dodane za króla Ćwieczka). Te co bardziej znane filmy (czyt. bardziej rozreklamowane) są oczywiście lepiej uzupełniane.

Vettii

"Trzeba sobie dodawać, ale idzie to w miarę płynnie. Dla przykładu tu czekam na zatwierdzenie materiałów 2 lata, tam do 2 miesięcy."

Ale masz świadomość, że to wyłącznie dlatego, że "wszyscy są tu, a nie tam"? Kolejka na FW to nie jakiś spisek Reptalian tylko pochodna ilości dodawanych materiałów.

Marac

Mam świadomość, ale nie mam pewności czy to wyłącznie dlatego.

dewille

"engine strony wydaje się podobny do FW"

No to nie jest najlepsza rekomendacja... ;->

Marac

heh - no w sumie tak :) Chyba bardziej o layout mi chodziło i konstrukcji wyświetlania profili

dewille

Jak dla mnie inaczej to wygląda. Na pewno bardziej czytelne dla mnie niż IMDb.

Mogę pokrótce napisać jakie są różnice (przykładowe):
Można tworzyć listy filmów lub osób.
Nie ma stopniowania filmów do obejrzenia - albo chcesz obejrzeć, albo nie.
Nie można wybierać, co widać na twojej stronie głównej. Widać wszystko, poza notatkami.
Nie można dodawać krótkich komentarzy do filmów (takich jakie tu są przy ocenie).
Nie ma tematów przy komentarzach do filmów, wszystkie komentarze są na widoku.
Można oceniać, komentować, dodawać materiały do odcinków seriali. Każdy oceniony odcinek pojawi się na twojej głównej stronie.
Swoje komentarze można edytować i usuwać zawsze. Po edycji pojawią się na górze listy na głównej stronie.
Komentarze do filmów i na forum pojawiają się na głównej stronie portalu. Jeśli ktoś odpowie na twój komentarz, nawet sprzed roku, to twój komentarz razem z nową odpowiedzią znajdą się na początku tej listy na stronie głównej. Inaczej o odpowiedzi się nie dowiesz.
Nie ma znajomych. Jest poczta prywatna.
Są słowa kluczowe przy filmach.
Są quizy i nagrody dla najbardziej aktywnych (głównie wybrane filmy na DVD).
Data ocenienia filmu jest datą obejrzenia - nie można zmienić tej daty.
Najdłuższe terminy materiałów do zatwierdzenia to ok. dwa miesiące.
Wiele filmów ma niepełne informacje.
Dobry kontakt z weryfikatorami (przez skrzynkę PW, ale odpisują szybko i na temat).

Vettii

Wielkie dzięki - bardzo przydatne podsumowanie.

Marac

Jak mi się przypomni coś jeszcze, to dopiszę.
Aha, np. nie ma ocen dla aktorów za role - można albo ocenić aktora za całokształt, albo ocenić film, w którym grał i później średnia ocen filmów pojawia się na stronie aktora, obok oceny za całokształt. To, o czym pisałeś wyżej.

Vettii

Nie, nie, ja o czym innym.
Lista filmów na profilu Natalie Portman:
Miłość i inne komplikacje 6.3 2009
Zakochany Nowy Jork 6.4 2008
Kochanice króla 7.4 2008

" nie ma ocen dla aktorów za role"

No po tym to chyba nikt nie będzie płakał.

Marac

Oceny za role nie są złe, ale co mi po nich, jak ich nie widzę poza stroną filmu?
Przypomniałam sobie jeszcze, że na FDB poza filmami powiązanymi pojawiają się też polecane przy danym tytule.

Vettii

Nie mówię, że są złe, ale to fanaberia - na portalu, na którym nie ma niektórych podstawowych funkcjonalności, szeregu oczekiwanych przez użytkowników, a wiele z tych, które są, nie działa poprawnie. No i wraz z ich dodaniem usunęli ocenianie ogólne aktorów. Więc niech se w pupę wsadzą takie usprawnienia.

Vettii

Mi raz odrzucili, bo... w międzyczasie wygasł link źródłowy. Szok! Po półtora roku oczekiwania to chyba nawet nie dziwne, że link mógł wygasnąć, prawda? Druga sprawa, że po takim czasie poprawek się już nie chce robić. Dlaczego tego nie przyśpieszą? Nie zatrudnią większej ilości weryfikatorów.
Kolejna sprawa, że drobniejsze błędy, jak widzą to by mogli poprawić sami.

wilczekstepowy

Tu chyba nie można dodawać samemu seansów telewizyjnych, to by było ciekawe.
Ja kiedyś napisałam biografię, której mi nie zatwierdzono, bo weryfikator nie zna takiego miasta.
Z kolei jeden opis mi notorycznie odrzucali, bo nazwa miasta była zagraniczna.
Szkoda mi tylko, że siedziałam nad tym, starałam się, szukałam źródeł, czytałam książki, przyłożyłam się, a śladu po tym nie ma.

Vettii

Czy jest szansa, że się to zmieni? Bardzo bym chciał bo lubię ten portal.

użytkownik usunięty

no i co naprawili coś? bo baza nadal nie działa, a na tym mi najbardziej zależy. coś oni w ogóle robią i można mieć nadzieję?

nie no chyba nic, te tumany maja wssystko w dupie..wazne ze pieniazki z reklam dostaja na konto..ale kara ich nie ominie, dostana nauczke od zycia, karma ich zalatwi na cacy xD mwm nadzieje bo nalezy sie kara takim poje.banym ludziom..

Robią i to całkiem sporo- wczoraj np. dodali możliwość dawania twarzoksiążkowego lajka przy filmach i serialach (a właściwie to zastąpili nieistotny czas trwania filmu/serialu przyciskiem lajka) :D

użytkownik usunięty
Adrian528

jest znowu czas trwania filmu

użytkownik usunięty

dostali ode mnie maila, ze chce zrezygnowac z konta. ale poczta chyba rowniez im nie dziala, bo nie odpisali xD

ta baza filmwebu dzialala mi na smartfonie, ale teraz i tam sie popsula