Ludzie filmwebu powinni się zastanowić nad zmianą zasad działania komentarzy. Tak jak przewidywałem domyślne ustawienie "komentarze z największa liczbą głosów" powoduje, że pod każdym filmem aktywne są jedynie te same wątki które zostały założone mniej więcej w czasie wprowadzania zmian. Powoduje to, że ludzie z wygody nie zmieniają tego na ostatnie posty i dyskusja w komentarzach praktycznie zamarła. Poważnie zastanowiłbym się nad tym żeby to ostatnie komentarze były domyślną opcją, a sortowanie po ocenach jako "drugi" wybór.
tak, moim zdaniem, domyślne ustawienie komentarzy pod filmem to niezły sposób na zabicie mniej popularnychwypowiedzi. Zwłaszcza że widać tylko pięć najpopularniejszych wątków a to, że są one widoczne, napędza ich popularność. Dzięki temu, np. pod stroną poświęconą "Fantastycznej Czwórce' na pięć tematów dwa to rasistowskie wypowiedzi dotyczące koloru skóry jednego z aktorów, seksistowska, brutalna wypowiedź na temat urody pewnej aktorki (Małpa w roli Sue Susan), absurdalna wypowiedź na temat logo filmu i wywód na temat niesłuszności rebootów. Oczywiście, mogę założyć własny sensowniejszy wątek, tylko po co, skoro od razu wyląduje na końcu wszystkich wypowiedzi (nie tylko tych na dole strony) i nikt nigdy go nie przeczyta?
mam dwie propozycje
prosta
przywrócić poprzednie domyślne ustawienie - od najnowszych
bardziej wymagająca
zindywidualizować ustawienia, tak aby każdy użytkownik mógł wybrać swoje ulubione ustawienie i zapisać je jako domyślne
ponieważ nie mogę poprawić swojej wypowiedzi( :( ), dodaję nową
Po zastanowieniu, muszę przyznać że moja druga propozycja nie ma sensu. Wystarczy że kilku najaktywniejszych "komentatorów" wybierze opcję "od najpopularniejszych" a nic się nie zmieni czy włączysz najnowsze, czy najpopularniejsze i tak zobaczysz te same wątki
Przecież uczestniczący w dyskusji niezależnie od zmian dostają powiadomienia o odpowiedzi. Jeśli dyskusja umarła to dlatego, że uczestnikom nie chce się jej kontynuować.
A to, że w jakimś temacie natrzaskano kilkaset postów kiedyś tam nie oznacza, że powinien być na górze. Skoro dyskusja umarła to słusznie powinna spaść do tyłu.
Jak ludzie będą chcieli dyskutować, zrobią to w najwyższym temacie, albo założą nowy.
Po co kombinować?
Wiele osób nie widzi świeżo założonych tematów, jak się tutaj ostatnio dowiedziałam nie wiedzieli nawet że można zmienić tą zakładkę i tym samym cała masa osób pisze nowe tematy na próżno.
Teraz już wiesz po co kombinować?
W dalszym ciągu nie bardzo. Osoby chcące wziąć udział w dyskusji wejdą albo w pierwszy lepszy temat, albo rozwiną listę tematów. W pierwszym wypadku do tej pory trafiałyby do tematów, które mają najwięcej odpowiedzi - w większości głupkowatego spamu w rodzaju "zabawa w skojarzenia", "wymień ulubionych bohaterów", itd. Teraz wejdą w tematy mające najwięcej podbić.
Tak czy siak wychodzi na jedno - osoby chcące podyskutować będą mogły dyskutować, no a chyba o to chodzi na forum dyskusyjnym?
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałam. A po drugie cały czas natrafiam na głupkowate tematy, które nie mówią nic o danym filmie, ani nawet zabawne nie są, a jakimś cudem mają najwięcej łapek, a to chyba nie o to chodzi. Dlatego właśnie tematy domyślnie powinny być ustawione od najnowszych, a nie od najlepszych.
Skoro tak jest to widocznie ludzie posiadają inne preferencje od Ciebie. Nie chodzi o to, żeby było tak jak uważasz za słuszne, tylko tak jak się podoba większości. Inna sprawa, że większość to idioci i nic z tym fantem zrobić się nie da.
Dlatego właśnie każdy może sobie ustawiać jak mu się podoba, a domyślnie sortowane są według popularności.
-Jeśli dyskusja umarła to dlatego, że uczestnikom nie chce się jej kontynuować.
Chyba nie rozumiesz jak działają teraz komentarze
>domyślnie każdy ma ustawione sortuj po najpopularniejszych tematach
>nie chce mi się sprawdzać ile jest widocznych bez wchodzenia w komentarze, ale podejrzewam, że z 5 tematów
>pod większością filmów (sprawdź sobie) są to tematy założone 2-3 miesiące temu które zaraz po wprowadzeniu zmian na filmwebie były na samej górze komentarzy nałapały ocen
>każdy nowo założony temat automatycznie spada na dajmy na to 10 miejsce
Według mnie taki sposób to kompletny bez sens który zmienia forum gdzie z założenia miało się dyskutować o filmie na fejsbukowo/yt fora gdzie istnieją praktycznie same troll tematy (na yt/fejsie też jest sortowanie po plusach więc to pewnie stamtąd to zgapiono)
Ja myślę ze z niczego nie zgapiono poprostu tak się przyjęło i tyle, a dlatego że większość stron tak działa przykładłem może być google jedna z najpopularniejszych stron działa podobnie założysz nową stronę to przez bardzo długi czas nikt na nią nie wejdzie jeśli nic nie zrobidź, a znudzona osoba chcaca owe coś znaleźć to w końcu po kilku godzinach klikania znajdzie cię.
Nie o to chodzi. Chodzi o to że każdy nowy temat, przy wyświetlaniu według popularności, ląduje automatycznie na końcu kolejki i tam, nie niepokojony przez czytelników, umiera sobie spokojnie. Żeby coś miało szansę być zauważone musi być widoczne, a nie tylko możliwe do zobaczenia. Obecny sposób ustawienia tematów nie sprzyja rozwojowi dyskusji choć może zmniejsza awaryjność serwerów.
Każdy uczestnik aktywnej dyskusji najprawdopodobniej kieruje się powiadomieniami, a nie pozycją tematu na liście. Jak wspominałem - jeśli ignoruje powiadomienia to pewnie nie chce mu się już dyskutować, a jeśli owych nie dostaje to znaczy, że dyskusja umarła.
Jak ktoś będzie miał ochotę, to sobie rozwinie listę i przejrzy dalsze tematy, albo ograniczy się do tych najwyżej i cóż w tym złego? Atrakcyjne tematy i tak będą miały najwięcej polubień lub będą aktywne na tyle by rozsyłać uczestnikom powiadomienia. Nadal nie wiem gdzie tu problem.
Piękna teoria. Szkoda że nie działa. Łatwo sprawdzić jak zmieniły się głosy oddawane na forum danego filmu. Największe szanse tematy założone jeszcze przed premierą (z natury rzeczy mało merytoryczne), jak to zresztą już w tym wątku dokładnie opisano.
Jaka teoria, w dodatku niedziałająca? Każdy kto uczestniczy w dyskusjach wraca do nich poprzez powiadomienia.
Nieistotne jak zmieniały się głosy, ich ilość odzwierciedla popularność. Czy zasłużoną czy nie to już zależy od przypadku i nie ma sensu generalizować.
Jestem za.
Co prawda temat wałkowany już wiele razy, ale wiadomo....to filmłeby, tutaj doczekasz się co najwyżej niepraktycznych zmian typu łapka w górę lub zmiany wyglądu forum na jeszcze bardziej nieczytelne.
mnie też denerwuje to, bo gdy chcę sprawdzić najnowsze tematy to muszę specjalnie zmieniać ustawienie. Powinno być tak że każdy ustawia sobie jak mu wygodniej, która opcja ma byś domyślna, a nie wszystkim na siłę w/g popularności.
Przecież jakaś opcja sortowania musi być domyślnie ustawiona. Co za różnica która?
Spora bo po pierwsze, sortowanie od najlepiej ocenianych mało kogo interesuje, a po drugie jako user mam prawo dostosować stronę do swoich potrzeb i jeśli chcę mieć sortowanie od najnowszych, to powinienem mieć możliwość tak to ustawić raz na zawsze, a nie zmieniać za każdym razem.
Skąd taka pewność co może interesować większość? Z tego co widzę po ilości wypowiedzi pod tym tematem większości w ogóle nie interesuje sprawa, a co dopiero poszczególne opcje.
Co do reszty to przecież masz taką możliwość. Oczywiście, że masz takie prawo, masz również taką możliwość. Przy zmianach naturalnie musisz robić to za każdym razem, bo chyba nie oczekujesz że administracja będzie robiła to za Ciebie, pamiętając o Twoich prywatnych potrzebach w tym zakresie wprowadzając zmiany?
A co jeśli chcę sobie tak ustawić na stałe? Dlaczego mogę sobie ustawić na stałe co ma mi przychodzić na skrzynkę, a nie mogę ustawić tego, żeby tematy mi się wyświetlały od najnowszych?
No własnie o to się rozchodzi że nie można i za każdym razem wchodząc na forum filmu trzeba zmieniać.
Teraz sprawdziłem - przecież to kwestia jednego kliknięcia. Serio to jest ten problem?
Jedno kliknięcie to działanie jednorazowe, a nie ustawienie opcji na stałe. Stąd też wchodząc na strony filmów czy osób kina, trzeba to robić za każdym razem - tak, to jest uciążliwe. Co więcej, jak wejdę na stronę jakiegoś filmu/osoby (gdzie widać tylko pięć tematów) i ustawię sortowanie "od najnowszych", to potem chcąc przejść do większej ilości tematów... trzeba to sortowanie ustawiać ponownie.
To nadal tylko jedno kliknięcie. Wejście na dane forum też wymaga kliknięć. Nie wiem jak może się to komuś wydać uciążliwe.
No i w ten sposób wartościowe lub interesujące (z dowolnych powodów) tematy nie mają możliwości utonięcia pod naporem nowych, często spamu. Jednym kliknięciem można przechodzić z jednej opcji do drugiej. To zaleta, a nie wada.
To nie jest jedno kliknięcie, tylko setki kliknięć gdy wchodzi się na profile różnych filmów czy osób kina i w tym cały sęk, że zamiast ustawić to raz a dobrze po swojemu, to trzeba robić to nieustannie. Czasem nawet po dwa razy, najpierw dla pięciu najwyżej ustawionych tematów na stronie głównej, a potem gdy się chce poczytać więcej. Gdyby ktoś z filmwebu wpadł na pomysł, żeby ukrywać wpisy w temacie, tak by stały się widoczne dopiero po rozwinięciu (tzw. "drzewo" znane z forów phpBB) to też przyklasnąłbyś temu pomysłowi? Przecież do zmiany też wystarczyłoby jedno kliknięcie, ale byłoby to denerwujące zmieniać to wchodząc w temat za każdym razem.
Jedno kliknięcie przy każdym wejściu na dane forum, co też wymaga kliknięcia. Dwa zamiast jednego. Z czasem się przyzwyczaisz, albo do nowej opcji, albo do tych dwóch kliknięć.
Ukrywanie wpisów to zupełnie inna sprawa nijak się mająca do omawianej.
Tylko dlaczego zmuszać kogoś do przyzwyczajania się do takiej opcji skoro można to rozwiązać lepiej (w tym przypadku dać użytkownikowi wybór w jaki sposób mają być sortowane tematy). Dla porównania - pilot do telewizora nie jest przecież koniecznością - możesz za każdym razem zmienić kanał wciskając przycisk w obudowie telewizora - idąc twoim tokiem rozumowania - daje to tyle samo kliknięć żeby przełączyć na następny kanał co użycie pilota.
W przypadku każdej funkcjonalności możesz się upierać że dane rozwiązanie jest lepsze od innego, ale uważam, że jeśli pojawia się grupa użytkowników, która potrzebuje innego rozwiązania to warto rozważyć możliwość jego wprowadzenia. Funkcjonalność powinna być podstawową wartością podczas tworzenia serwisów społecznościowych.
Wprowadzanie zmian pociąga za sobą konieczność przyzwyczajenia się do nich. To które rozwiązanie jest lepsze raczej nie zależy od opinii pojedynczych użytkowników.
Poprawię Twój przykład - nowe rozwiązanie wymaga dodatkowego wciśnięcia przycisku na pilocie, nie na obudowie telewizora, co zmusza do stosunkowo dużego wysiłku.
Tą "grupę" użytkowników można policzyć na palcach dwóch rąk. Trudno wymagać by ktokolwiek miałby się tym przejąć.
Oczywiście, tyle że wprowadzone rozwiązanie ma minimalny lub zerowy wpływ na funkcjonalność.
Ty tak na serio czy tylko trolujesz?
Zacznijmy od tego że wcześniej było tak jak życzyłby sobie twórca tematu co oznacza, że użytkownik musiał się przyzwyczajać do ostatnich zmian.
Po drugie przy rozwiązaniu umożliwiającym personalizację wspomnianych ustawień w profilu nikt nie musiałby się do niczego przyzwyczajać bo domyślną byłaby obecna opcja. Dopiero jej zmiana powodowałaby inne ustawienie tematów na forum.
Nie masz pojęcia (podobnie jak ja) jaka liczba użytkowników byłaby zainteresowana zmianą. Jeśli w ostatnim referendum 79% osób było za wprowadzeniem JOWów to znaczy, że 80% społeczeństwa jest za ich wprowadzeniem, czy też oznacza to, że nie wiemy za czym optują osoby które nie wzięły udziału w głosowaniu?
Jeśli uważasz że rozwiązanie nie ma wpływu na funkcjonalność to chyba nie rozumi esz czego dotyczy temat. O ile w przypadku filmów, które miały swoją premierę jakiś czas temu to rzeczywiście nie robi większej różnicy. Przynajmniej w moim przypadku. Zakładam bowiem, że nikt regularnie nie odwiedza forum wybranego filmu w poszukianiu nowych tematów. Ale w przypadku rozmów dotyczących produkcji na które czekamy, takie rozwiązanie ma znaczenie. W przypadku śledzenia filmu, który nie miał premiery, interesują nas głównie wątki najnowsze, z informacjami na temat premiery, nowości, zdjęć z planu. Bieżące sprawy. Podczas gdy na górze znajdują się z reguły najstarsze wątki, w których ktoś zaczął rozmowę jeszcze zanim cokolwiek było wiadomo na temat filmu.
Do kwestii pilota nie będę się odnosić, bo kompletnie nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc to zdanie. Z konstrukcji zdania wynika, że wciśnięcie przycisku na pilocie to "stosunkowo duży wysiłek". Najwidoczniej znamy inną definicję tego sformułowania.
1) To prawda że wypowiedziami pod filmem interesuje się kilka procent, z czego połowa to trolle. Trollom jest wszystko jedno jakie tematy pojawiają się na dole strony. Nie widzę żadnych powodów aby promować właśnie tą połowę. Za to druga część wypowiadających się to właśnie ci na których każdemu portalowi tematycznemu powinno zależeć najbardziej, miłośnicy tematu. Dla nich ustawienie "od najnowszych" jest lepsze, bo daje szanse zaistnieć tematom które ich interesują. Nie widzę powodu aby im szkodzić
2) Jeśli, tak jak teraz, wątki domyślnie wyświetlają się "od najpopulanieszych" to możliwość zmiany na "od najnowszych" nic nie da.
1) Kilka procent interesuje się wypowiedziami? A reszta czym, różnorodnością avatarów?
No i sądzę, że jeśli kogoś interesują wypowiedzi to właśnie trollujących, wszak to na ich pisaniu polega trollowanie.
To normalne że nowo wprowadzone opcje są ustawiane domyślnie u wszystkich, bez premiowania kogokolwiek. No i nie wiem skąd taki pęd do wypowiadania się za wszystkich, w dodatku jeszcze automatycznie za tych "lepszych" użytkowników. Mało elegancki sposób na dodanie wartości swojemu zdaniu.
Jakie szkodzenie skoro istnieje opcja zmiany sposobu sortowania?
na pewno są jakieś podręczniki ułatwiające czytanie ze zrozumieniem. nie zamierzam tłumaczyć się z tego czego nie powiedziałem
Twój post był na tyle prosty, że nie wiem czego tam można było nie zrozumieć. Nie dodałem również nic czego byś nie napisał. Jeśli sam tego nie wiesz, to równie pospolity co słaby sposób tłumaczenia się na forum.
Pomysł głupi i bezsensowny. Sam zauważyłem mniejszą ruchliwość komentarzy, ale pod jednym względem jest trafny, marketing. Wyświetla się tylko 5 komentarzy "najlepszych" w domyślnym ustawieniu. Wiadomo, że leniwy człek poszukujący na szybko jakiejś oceny innych człeków mniej leniwych będzie się kierował tym co zobaczy w tych 5 komentarzach. Jakich komentów taki człek szuka? Rewelacja, miazga, 10/10, polecam itd.
Przykładem posłużę się grą Batman:Arkham knight, grą na pc-eta zabugowaną i wycofaną ze sprzedaży. Tymczasem w świętej piątce komentarzy najlepszych jest:
http://www.filmweb.pl/videogame/Batman%3A+Arkham+Knight-2015-705298/discussion/A bsolutnie+fenomenalna,2657556
W sumie bardzo bym chciał żeby ktoś z Filmwebu wytłumaczył dlaczego wprowadzili takie zmiany. Nie żebym na to liczył
Zgadzam się.
Domyślne sortowanie z najlepszymi komentarzami na górze promuje te kilka polajkowanych (jak ktoś ma 5 kont to sam sobie wypromuje) a dyskryminuje te nowo dodane tematy, bo nikt ich nie widzi!
Wszystkich to wkurza. Może redakcja by wreszcie coś z tym zrobiła.
Domyślnie powinno być sortowanie od najnowszych!
Podbijam temat i daję lajka. Niech zobaczą ilu nas jest.