Czy jest planowana jakaś akcja czyszczenia multikont? Jak wiadomo przez multikonta
ranking fw znowu jest spaczony. Proszę innych użytkowników o poparcie tej tezy jak i kogoś
kompetentnego w celu odpowiedzenia mi na pytanie zawarte w temacie.
Popieram, ale...
Konta widmo podbijają staty stronie (więcej zarejestrowanych użytkowników), a to się wiążę z wyższymi płacami za reklamę na FW, dlatego redakcji to nie na rękę usuwanie takich kont fikcyjnych.
Tak samo jest z trollami. Każdy, czy to prowokator czy młodziak, powoduje, że aż wrze na forach (wystarczy zobaczyć, jak life kills rozruszał forum Tajemnicy Brockback Mountain). A ludzi przyciąga nie rzetelna dyskusja, tylko kłótnie i dramy.
No wiem ale przy tej całej aferze z Avatarem udało się zrobić "czyszczenie. Inna sprawa że nie na długo to zadziałało.
No bo to już wymagało interwencji. Tam już ludzie zupełnie bzikowali na tym punkcie, ale w innych przypadkach nie ma co liczyć, na interwencję. Ale mówić o tym trzeba. Byłem inicjatorem akcji "Gnój na FW" i jak ładnie admini wyczyścili forum Tajemnicy? :)
POPIERAM!!!
I żądam aby filmy takie jak:
"Rocky"
"Rambo"
"Terminator"
"The Thing"
"Predator"
jak i wiele innych tytułów wróciło na swoje dawne pozycje w rankingu!!!!
V jak Vendetta spadła w rankingu w ciągu półtora roku o ponad 800 miejsc. Tak więc i ja...
Popieram.
A Terminator 2 to już lepiej nie mówić. Kiedyś śr. ponad 8,5 i miejsce w TOP 50, teraz zdaje się, że 7.8 (zaniżona przez antyfanów Avatara).
Wszystkim filmom Camerona się oberwało z rąk dzieci. Terminator spadał z dnia na dzień więc to ewidentnie ingerencja multikonciarzy.
Też wolę "Vendettę" od innych bzdur ale czy nie bierzecie pod uwagę, że młodzież woli Transformersy? :) Pytałem moich uczniów kiedyś czy oglądali "Pulp Fiction"? Nie oglądali. Mówię, że z lat 90 a oni, że stary. O "Ojca chrzestnego" już nie pytałem...
LOL, skoro mowa tylko o obniżaniu ocen, to powinniście chyba wiedzieć o tym, brak pod uwagę fakt, że to idzie też w drugą stronę - multikonciarze też zawyższają oceny filmom :)
Czyli, jedni zaniżają ocenę filmu np Avatar, tak znajdą się i ci, co ją zawyżają. Czyli równowaga jest na pewno.
Pierwsze, nieoficjalne prawo matematyki :P
10+1/2=5,5~6
Dlatego wiele dobrych, bardzo dobrych filmów ma ocenę społeczności: "niezły". Dlatego też, nigdy nic nie czytam, nie piszę itp na stronach filmów które obejrzałem, póki nie zanotuję sobie swojej (prywatnej) oceny poza FW. Nikt i nic wtedy nie wpływa na mój umysł.
Nie wiedziałam, że na koty tak łatwo jest wpłynąć.
Poza tym, ktoś z wielu kont da 10 Władcy Pierścieni, a drugi antyfan, czy troll, czy normalny user, któremu film nie pasi, da 1, ze wszystkich kont.
A wy sobie tak romansujcie na gadu, a nie na publicznym forum :P
PS. a ja myślałem, że koty w marcu :PPP
Takich akcji na FW jest więcej, ale nic one nie dają
http://www.filmweb.pl/film/Terminator+2+Dzie%C5%84+s%C4%85du-1991-992/discussion /CO+SI%C4%98+DZIEJE,1386477
http://www.filmweb.pl/film/Matrix-1999-628/discussion/Dla+por%C3%B3wnania+IMDB.C OM+408+tysi%C4%99cy+g%C5%82os%C3%B3w%2C+ocena+8%2C7%2C+miejsce+23+na+li%C5%9Bcie +wszech+czas%C3%B3w.,1559841
Polecam zwłaszcza ten z Terminatora 2, gdzie Juby dokładnie opisuje drogę T2 w dół na skutek działania antyfanów Avatara.
Był jeszcze wątek założony na Predatorze i to przeze mnie, ale został, nie wiedzieć dlaczego, usunięty :/
sednem sprawy jest proces zakładania nowego konta - obecnie to żaden problem... i w tym problem; nastolatek może w ciągu dosłownie pół minuty założyć dwa konta (nawet jeśli założymy, że czas dostarczenia meila weryfikacyjnego potrwa trochę dłużej, to zaokrąglmy ten wynik do jednego konta na minutę).
jestem przekonany, że "łebscy" programiści na pewno znaleźliby sposób na skomplikowanie procesu rejestracji, tak aby takim nastolatkom się po prostu znudziło po kilku minutach...:)
weźcie przykład z Google - pomyślcie ile tam dzieciak (i nie tylko) musi się nagłowić, żeby założyć drugie konto na YouTube...
http://www.filmweb.pl/user/Magiczne_Swieta
http://www.filmweb.pl/user/Alleluja_Niechaj_Zabrzmi
Czy To jakaś prowokacja, czy celowa akcja? Tego Typu kont jest więcej...
To już nawet nie jest zabawne decept razem z lotrem nie raz nie dwa przyznawał ze poprzez swoje konta zmieniali rankingi filmów i aktorów, problem nadal istnieje
Przecież nie ma możliwości by temu przeciwdziałać. Jak sądzicie, dlaczego anonimowe sondy czy ankiety przeprowadzane przez internet nie są uważane za miarodajne?
Nie można skutecznie walczyć z multikontami jednocześnie zachowując anonimowość. To cecha internetu. Nie da się zweryfikować czy z jednego konta korzysta więcej niż jedna osoba, tak jak nie da się zweryfikować czy jedna osoba posiada jedno konto. To fizycznie niemożliwe, to jakim cudem ludzie ciągle się dziwią, zakładają takie tematy, albo mają pretensje do administracji?
Dlatego wszystkie internetowe ankiety, czy rankingi powinny być traktowane jako forma zabawy, a nie poważna sprawa i wyznacznik czegokolwiek. Bo każdy przy odrobinie wysiłku może natrzaskąc i po parę tysięcy głosów, na co chce i jakich chce. Przeciętny informatyk nawet nie będzie musiał robić tego ręcznie, tylko stworzy odpowiedni skrypt. Z takimi rzeczami jak 10-minutowe skrzynki mailowe to naprawdę proste.
Zamiast nazywać takie oczywistości problemem i żądać niemożliwego od administracji może warto po prostu nabrać dystansu do tego całego rankingu i nie traktować go zbyt poważnie?
To może lepiej w ogóle zrezygnować z regulaminu z moderatorów adminów niech ludzie piszą cokolwiek chcą i o kim chcą niech zniszczą rankingi, bo przecież 'nie da się walczyć z anonimowymi multikontami' . Od paru ładnych tygodni zasypujesz mnie podobnymi "madrosciami". Naprawdę znajdź sobie lepsze zajęcie bo to nudne czytać ciągle te same twoje monumentalne żale.
Nawet nie próbuje zgadywać czemu w założeniu miała służyć tak absurdalnie głupia nad interpretacja. Nie da się skutecznie walczyć z multikontami - ale to nie oznacza, że moderatorzy i administracja nie ma egzekwować regulaminu i banować co mniej sprytnych lub zdeterminowanych multikonciarzy. Nie ma natomiast najmniejszego sensu oczekiwanie od nich niemożliwego, czyli rozwiązania problemu. Wydaje mi się, że dość jasno zaznaczyłem, że o tym właśnie napisałem.
Nie od paru tygodni, ale od paru ładnych lat wypowiadam się na tym forum gdy widzę coś dającego możliwość zabawnej dyskusji - na ogół głupiego, błędnego albo oba jednocześnie. Nie pojęcia dlaczego każdemu wydaje się, że to właśnie jego zaszczycam jakąś szczególną uwagą.
Nie zrozumiałeś sarkazmu - znowu , yhym teraz piszesz ze modzi są potrzebni ale jak ktoś na tym forum zgłosi trolla to zaraz leciał ze sto sen obelg, co rusz sam gdzieś sobie zaprzeczasz
Czemu miał ten sarkazm służyć, że nie powinienem go zignorować? Poprzez "sarkastyczną" nadinterpretację chciałaś przekazać coś, co nie było głupie?
Nigdy nie twierdziłem, że modzi nie są potrzebni. Czasem niepotrzebna jest ich interwencja i tylko o tym pisałem, w odniesieniu do konkretnych przypadków.
>"ale jak ktoś na tym forum zgłosi trolla to zaraz leciał ze sto sen obelg"
Nie bardzo zrozumiałem co tu chciałaś napisać, ale wszystkie zgłoszenia o których się wypowiadałem, szczególnie w formie płaczliwych tematów były bezzasadne, śmieszne albo zwyczajnie zakłamane. Czemu o tym nie pisać?
"Nie da się zweryfikować czy z jednego konta korzysta więcej niż jedna osoba, tak jak nie da się zweryfikować czy jedna osoba posiada jedno konto. To fizycznie niemożliwe"
Jak nie da jak się da !
Słyszał o algorytmie powiązującym IP serwera i IP klienta przy każdym nawiązaniu sesji z serwerem strony ?
Sam się dziwiłem jak zobaczyłem jakimi technologiami operują admini większych portali. Teraz wiedzą ile czasu czytasz dany artykuł, jak szybko przewijasz strone, na jakim punkcie zatrzymałeś się najdłużej i tym podobne detale. A ty mi wyskakujesz z takim tekstem.
A słyszałeś o torze, hot spotach, zmiennym IP czy proxy?
Jak komuś zależy, przy odrobinie determinacji to niestety niemożliwe.
>"Teraz wiedzą ile czasu czytasz dany artykuł, jak szybko przewijasz strone, na jakim punkcie zatrzymałeś się najdłużej i tym podobne detale"
xD Niby jakim sposobem?