Niedawno wypowiadałem się się na forum filmu Wołyń i bardzo krytykowałem tam banderowców. Od pewnego czasu nie mogę na forum Wołynia założyć żadnego nowego tematu. Dotyczy to tylko forum tego filmu bo gdzie indziej tematy mogę zakładać. Żadnego ostrzeżenia od moderacji nie otrzymałem. Czy na filmwebie zaczyna działać jakaś dziwna cenzura czy co ?

ela_viart

Nie mówiąc już o tym że lekceważące traktowanie zbrodni na Polakach już samo w sobie pokazuje że Ukraińcy są antypolscy. Gdyby nie byli to by uwzględnili choć trochę polską wrażliwość.

Raedwald

"Sytuacja nie jest nawet wyjątkowa - jak pisałem wyżej, istnieje na pęczki historycznych postaci z brudną historią, którzy są wybielani, a haniebne epizody przemilczane. "

Już dwa razy Ci to elaviart napisał różnymi słowami. Ile razy jeszcze trzeba, żeby dotarło?

Marac

No to podaj przykłady zbrodniarzy z II wojny światowej którzy są oficjalnie czczeni w państwach demokratycznych. Gwarantuję Ci że gdybyś próbował tego np z Himmlerem to by Cię zjedzono. I nie podawaj mi np przykładu kultu Stalina w Rosji bo Rosja w Polsce robi za czarnego luda i wiadomo że Rosja nie jest demokratyczna. Natomiast Ukraińcy to podobno wzór demokracji i proeuropejskości wszelakiej dlatego od Ukraińców powinno się wymagać chyba więcej niż od Putina.

Raedwald

A co złego z np. Leopoldem podanym przez Eleviarta? Dlaczego niby musi być z II wojny św.? A jak jednak znajdę i podam, to napiszesz "Ale to brunet! Podaj blondyna."?

Marac

Masz rację co do Leopolda I, przyznaję. Tylko czy obecnie Belgia uprawia kult państwowy Leopolda ? Bo coś mnie się wydaje że nie.

Raedwald

"A number of Belgian naval vessels have been named in his honour, including Leopold I, a frigate acquired by Belgium in 2007. His monogram features on the flag of the Flemish town of Leopoldsburg. His likeness has also appeared on postage stamps and commemorative coins issued since his death."

Mało?

Marac

O, przepraszam, to Leopold I. Ale L II też ma coś niecoś:

Many Belgians in the 20th and 21st centuries remember Leopold II as the "Builder King" for his extensive public works projects, and many remain unaware of his role in the atrocities in the Congo. In the 1990s, the colonial Royal Museum for Central Africa made no mention of the atrocities committed in the Congo Free State, despite the museum's large collection of colonial objects. On the boardwalk of Blankenberge, a popular coastal resort, a monument shows a pair of colonists as heroes protecting a desperate Congolese woman and child with "civilization". In Ostend, the beach promenade has a 1931 sculptural monument to Leopold II, showing Leopold and grateful Ostend fishermen and Congolese. The inscription accompanying the Congolese group notes "The gratitude of the Congolese to Leopold II for having liberated them from slavery under the Arabs".

Marac

Mimo wszystko oznak czci dla Leopolda II nie da się porównać z oficjalnym państwowym kultem UPA na Ukrainie. Poza tym niby w czym kwestia kultu Leopolda zmywa winę z poczynań Ukraińców bo nie rozumiem ? Za krytykę poczynań Leopolda nie grożą też w Belgii kary. Nie odwracaj kota ogonem.

Raedwald

Elaviart już Ci napisał. Może przeczytaj jego komentarz, zamiast pytać o to, co już zostało Ci wyjaśnione.

Poza tym chciałeś dowody kultu Leopolda, a jak Ci podałem, to nagle już nabiera znaczenia, czy grożą kary za niewielbienie. Jak przewidziałem, zaraz dojdziemy do koloru włosów. A zostań sobie ze swoją nienawiścią, jak Ci z nią dobrze, tylko się nie dziw, że niektórzy Ci nie będą ręki podawać (a inni będą blokować na forum).

Marac

Elaviart niczego nie wyjaśnił. Nie ma takiego czynu Ukraińców, jakiego by nasi ukrainofile nie potrafili usprawiedliwić. Chyba nawet na powtórkę Wołynia w Przemyślu i Chełmie nasi miłośnicy Ukrainy też by wyszukali usprawiedliwienie dla Ukraińców. Jest zasadnicza różnica pomiędzy kultem Leopolda II w Belgii i kultem UPA na Ukrainie. Po pierwsze kult Leopolda nie jest promowany jako zasadniczy składnik belgijskiej świadomości narodowej. Po drugie kolonializm europejski jest zjawiskiem historycznym ale zjawiskiem martwym. Nie ma dziś nikogo kto by postulował powrót Europejczyków do Afryki, jako zdobywców. Tymczasem banderyzm jest zjawiskiem żywym i banderowcy w każdej chwili są gotowi powtórzyć Wołyń na Podkarpaciu i w Lubelskim, jak tylko zaistnieją stosowne okoliczności. Promowanie ludobójczego szowinizmu to polityka państwowa obecnej Ukrainy. Dlatego za krytykę zbrodni Leopolda II nic nie grozi i nikt nie broni dzisiaj polityki Leopolda II w Kongu, a krytyka UPA na Ukrainie spotyka się prześladowaniami a czasami nawet grozi śmiercią. Jakoś nienawiści Ukraińców do Polaków nie krytykujesz. O ile wiem ukraińscy usprawiedliwiacze Wołynia (A byli tu też tacy ) nie są blokowani.

Raedwald

"O ile wiem ukraińscy usprawiedliwiacze Wołynia (A byli tu też tacy ) nie są blokowani."

Więc powinni być na równi z Tobą*. Przestaniesz wreszcie pitolić?

*) Następnym razem zgłaszaj wykrzyknikiem w prawym dolnym rogu.

Marac

Nie ''pitolę'' Denerwuje mnie po prostu kult ludobójców i antypolskie wyskoki na Ukrainie, Tłumaczę dlaczego nie piszę póki co o Katyniu. Katyń jest zbrodnią porównywalną z Wołyniem ale przez ostatnie 27 la a nawet w czasach PRL (Pomimo propagandy komunistycznej) Katyń był w centrum polskiej pamięci historycznej. Istnieją co prawda oszołomy co usprawiedliwiają i Katyń ale w Polsce są to zazwyczaj marginalne grupki jakiś wielbicieli Stalina, jakieś KMP i tym podobne twory. Tymczasem nawet w III RP Wołyniakom pluto w twarz w imię miłości do Ukrainy i usprawiedliwiaczy i miłośników wszystkiego co robi Ukraina (Nawet jeśli Ukraina stawia pomniki Sawurowi ) jest od groma i to nawet wśród tak zwanych''elit'' z prawa i z lewa. Staję po prostu po stronie ludzi poniżanych nawet przez wiele polskich rządów.

Raedwald

Możesz podać linka do wypowiedzi kogoś z tzw. "elit", kto "pluje w twarz" ofiarom zbrodni na Wołyniu?

Marac

Linka podać nie mogę bo ten portal prawdopodobnie go nie przepuści ale wystarczy poczytać np jedną z ostatnich wypowiedzi Adama Michnika jak to polska uchwała o ludobójstwie na Wołyniu obraża ukraińskich ''patriotów'' ''banderowców'' Michnik użył dokładnie tych słów. Trzeba by przerzucić też całą publicystykę Wyborczej ale też np prześledzić całą działalność takich osób jak Paweł Kowal.

Raedwald

Przepuści. Zasiedziali użytkownicy mogą dodawać linki zewnętrzne.

Marac

Nie wszystkie przepuszcza. Np linków do artykułów z Wyborczej filmweb nie przepuszcza. O ile ten artykuł w wiekopomnymi wynurzeniami Michnika jeszcze jest w sieci.

Raedwald

O! Wiem, że nie wszystkie, ale myślałem, że na czarnej liście są tylko takie rzeczy jak chomik. Dlaczego jest tam GW????

Tak czy siak, to można obejść. Np.:

http:// wyborcza /1,75410,21077884,yach-film-po-raz-25-nominowani-sa-dawid-podsiadlo-rysy-i.html

Marac

Linku nie mogę umieścić. Artykuł zwie się: Klątwa Wołynia. Powrót upiorów przeszłości.

Raedwald

Tyle wystarczy, znajdę. Dzięki.

Raedwald

Przeczytałem. Nie znalazłem ani jednego zdania "plującego w twarz" ofiar. Muszę Cię więc znowu prosić o pomoc, tym razem we wskazaniu takowych.

Marac

Jeśli dla Ciebie, nazywanie chwalców Bandery ''patriotami'' i krytyka nieśmiałej w sumie uchwały polskiego sejmu jako rzekomo obrażającej Ukraińców nie jest pluciem w twarz to nie wiem co takim pluciem dla Ciebie mogłoby być. Jawne nawoływanie do mordowania Polaków ?

Raedwald

A niby dlaczego chwalcy Bandery nie mogą być z punktu widzenia Ukraińca ukraińskimi patriotami? Podobnie jak był nim i Bandera, będąc jednocześnie zbrodniarzem oczywiście.

"krytyka [...] uchwały [...] pluciem w twarz"

Nienawiść wypaliła Ci mózg.
https://www.youtube.com/watch?v=EpiAoOImJ8k

Marac

A niby dlatego że ci ukraińscy ''patrioci'' odpowiadają za ludobójstwo i dlatego ich kult jest niedopuszczalny. Nie chcę już używać argument ad hitlerum ale nie możemy być hipokrytami, jeśli usprawiedliwiamy Wołyń w taki sposób to nie możemy mieć pretensji do Rosjan że lekceważą kwestię Katynia i czczą Józefa Stalina. Przecież Rosjanie też mogą powiedzieć że nie czczą Józefa Stalina za zbrodnie tylko za polityczne osiągnięcia Soso i że Katyń Rosjan ''nie obchodzi'' To że tzw ''elity'' polskie na każde takie brednie Rosjan reagują oburzeniem a identyczne zachowanie Ukraińców gotowe są usprawiedliwiać świadczy tylko o hipokryzji i zakłamaniu panujących w niektórych politycznych środowiskach Polski. Nienawidzę banderowców i jestem z tego dumny. Nigdzie bowiem nie atakowałem narodu ukraińskiego, tylko politykę obecnej Ukrainy, która stawia na banderyzm i szowinizm.

Raedwald

"Nigdzie bowiem nie atakowałem narodu ukraińskiego, tylko politykę obecnej Ukrainy, która stawia na banderyzm i szowinizm"

OK, za ruskiego trolla już przeprosiłem. Możemy skończyć?

Marac

Ok. Skończmy. Nie wiem czy jest sens kontynuowania tej dyskusji. Obym się mylił i oby nigdy nie doszło do powtórki z Wołynia np w Przemyślu.

Raedwald

"oby nigdy nie doszło "

Amen.

użytkownik usunięty
Raedwald

sorry, ale na nic uświadamianie, kit, że banderowcy są bohaterami na Ukrainie, przecież to ich bohaterowie, przecież to normalne, taki Leopold też jest bohaterem i wszystko jest ok. Rzeź na Wołyniu była dawno i nieprawda, teraz mamy kochać Ukraińców, a jak ich będziemy kochać, to oni dla nas będą mili i też nas będą kochać. Ach, ta nasza "murzyńskość".

Swoją drogą dziwna blokada, że tylko na jednym forum nie możesz pisać, nadal tak jest?

Chyba tak. W zasadzie to mogę tam pisać tylko tematów nie mogę zakładać. Co do reszty Twojego postu zgadzam się z Tobą.

Raedwald

Filmweb to lewacki portal