Niedawno wypowiadałem się się na forum filmu Wołyń i bardzo krytykowałem tam banderowców. Od pewnego czasu nie mogę na forum Wołynia założyć żadnego nowego tematu. Dotyczy to tylko forum tego filmu bo gdzie indziej tematy mogę zakładać. Żadnego ostrzeżenia od moderacji nie otrzymałem. Czy na filmwebie zaczyna działać jakaś dziwna cenzura czy co ?

Raedwald

Skoro jesteś sowieckim trollem, to bardzo słusznie.

Marac

Nie jesteś zapewne Ukraińcem tylko albo michikowcem albo 'patriotą'' z pod znaku GP. Na jedno wychodzi. Dziwne jakoś że uważacie że każdy kto nie się nie zgadza z bezkarnym kultem ludobójców z Wołynia to od razu ''sowiecki troll''Przy czym knebel nakładacie tylko na Polaków bo Ukraińcy mogą robić co chcą ich nikt nie cenzuruje i np pomniki Sawura wcale wam nie przeszkadzają. Jesteś kolejną osobą na forum którą będę musiał ignorować. To mój ostatni post do Ciebie bo istnieje ryzyko że powstanie tu kolejny wątek o tym jak to kochani fani Bandery, Sawura i Szuchewycza kochają Polaków a szowinistyczną nienawiść żywią''tylko'' do Rosjan i czasami do Żydów (Jeden milusiński mówił coś o ''Czyszczeniu świata'' z ''semickich podludzi'' ) Nota bene filmy antypolskie były na Ukrainie kręcone już lata temu i żaden polski ''patriota'' nie twierdził że Ukraińcy to ''sowieckie trolle'' Nie ma sensu ciągnąć tu dalej tej rozmowy. Żegnam.

Raedwald

1. Nikt nie kwestionuje zbrodni na Wołyniu
2. Nazywanie współczesnych Ukraińców "banderowcami", jako pretekstu używając zbrodni sprzed 70 lat, świadczy o byciu idiotą, człowiekiem głęboko zaburzonym lub sowieckim trollem. Idiotą nie jesteś, jak widać. Zaburzony? Może.
3. Test na trolla
a) Jak nazywasz współczesnych Niemców? Hitlerowcami? Wątpię, ale jeśli powiesz, że tak, to test ma jeszcze drugą część, na wypadek gdyby pierwsza wykazała "false negatives".
b) Jak nazywasz współczesnych Rosjan? Bolszewikami? Kacapami? Sowietami? Enkawudzistami? Sprawdźmy:

"a szowinistyczną nienawiść żywią''tylko'' do Rosjan"

QED

Również żegnam ozięble.

PS.
Ciesz się, że masz tylko blokadę, bo takim jak Ty powinno się usuwać konta. Nie mówiąc o tym, że powinny się wami interesować służby specjalne jako potencjalnymi "zielonymi ludzikami".

Marac

Odpowiem jednak. Nie przypominam sobie aby współczesne Niemcy odwoływały się do ideologii nazistowskiej. Jeśli sami Ukraińcy stawiają pomniki Sawurowi i stawiają takiego Wiatrowycza na czele swojego IPN to jak ich nazwać? Sami się dumnie przyznają do tego miana Żywią szowinistyczną nienawiść do Rosjan i to jest fakt. Czym innym jest ocena polityki Putina a czym innym podsycanie nienawiści do całego narodu. Rosjanie czczą też Stalina i to jest fakt. Tylko nikt nie próbuje sprzedawać Putina jako demokraty i przyjaciela Polski jak próbuje się sprzedawać Ukraińców. O widzę tu wspaniały przykład poszanowania wolności słowa. Jeśli mną powinny się zainteresować ''Służby specjalne'' zamordysto to kto powinień zainteresować się skrajnymi szowinistami ukraińskimi którzy np w Przemyślu chwalą sobie UPA ? Na you tube można sobie to pooglądać bo wcale się z tym nie kryją.

Raedwald

"Odpowiem jednak"

Niepotrzebnie. Nie ma tu już nic więcej do dodania.

Marac

A ja jednak skończę, Oburzenie że nazywam banderowcami obywateli państwa które ma banderyzm jako ideologię państwową jest śmieszne. Sami Ukraińcy uważają przecież słowo banderowiec za pozytywne. Teraz naprawdę kończę.

Raedwald

Nie nie, brnij dalej. Śmiało.

Marac

W czym brnę? Ideologia państwowa obecnej Ukrainy to banderyzm. Najwięksi ludobójcy i bez wątpliwości ludobójcy (Nie tylko Bandera który był odpowiedzialny moralnie ale np Sawur który wydawał rozkazy ) mają tam pomniki. Gotów jestem odszczekać swoje słowa jeśli kłamię. TY uważasz że Sawur nie ma na Ukrainie pomników ani że banderyzm nie jest tam gloryfikowany ?

Raedwald

Pięknie, coraz lepiej.

Marac

Czyli nie możesz zaprzeczyć faktom.

Raedwald

Tak, właśnie tak. Masz rację.

Raedwald

" Ideologia państwowa obecnej Ukrainy to banderyzm."

Czy w ramach tej "państwowej ideologii" Ukrainy można gdzieś znaleźć nawoływania do walki z Polakami, nienawiści do nas?

zweistein

Obecnie chwilowo propaganda antypolska została na Ukrainie częściowo wyciszona bo Ukraina ma wojnę z Putinem. Propaganda ta była jednak obecna jeszcze około 2013 roku. Więc można słusznie domniemywać że wyciszenie to ma charakter tylko taktyczny. Jeszcze w roku 2011 Ukraińcy na wiecu we Lwowie chcieli Przemyśla co jest faktem. Niech tylko konflikt z Rosją zostanie jakoś rozstrzygnięty (Nieważne zwycięstwem Ukrainy czy kompromisem z Putinem bo jedno i drugie jest możliwe ) a żądania ''Zakerzonia'' wrócą natychmiast. Możliwe nawet że rządzący na Ukrainie poszczują na Polskę swoich banderowców bo wypadku pokoju, coś ukraiński rząd będzie musiał zrobić z uzbrojonymi nacjonalistami inaczej będzie na Ukrainie wojna domowa.

Raedwald

A, "chwilowo".. No to pech, musimy poczekać aż się nasi wrogowie odkryją.

zweistein

Odkryją się, jak tylko wojna w Donbasie zostanie rozstrzygnięta.

Raedwald

Pytia?

zweistein

Raczej putinia. Zaawansowana.

Marac

Banderofilia nie jest lepsza. Niestety.

Raedwald

Na pewno. Jak każda -filia.

Raedwald

"Białoruś większość Ukraińców (55 proc.) traktuje przyjaźnie. Cieplejszymi uczuciami niż Białorusinów Ukraińcy darzą tylko Polaków. Ale tylko o jeden stopień… O „bardzo ciepłym stosunku” mówi w tym przypadku 13 proc. uczestników sondażu. 42 proc. deklaruje „ciepły” stosunek, a 38 proc. określa go jako neutralny. „Chłodno” odnosi się do Polski 3 proc. Ukraińców, a „bardzo chłodno” mniej niż 1 proc."
http://kresy24.pl/ukraincy-najbardziej-lubia-polakow-i-bialorusinow/

Pora chyba zmierzyć się z faktami. O one nie potwierdzają tego, że Ukraińcy strasznie nas nienawidzą.

zweistein

Serio??? Będziesz na poważnie dyskutował z ruskim trollem?

Marac

Jakoś tak chyba biorę przykład z ciebie...

zweistein

Widzę różnicę między "odpowiadać" a "dyskutować". :)

Marac

Sądzę, że odpowiadając nawiązałeś dyskusję.

Marac

Byłem już tu wszystkim bo też 'nazistą i fanem ONR''(Niejaki Irry tamten pluł na wyklętych i porównywał AK i wyklętych z UPA) Dyskusja z wami jest bez sensu. Każdego kto nie jest fanem obecnej Ukrainy wyzywacie od ruskich trolli. Z takim argumentami oczywiście polemizować się nie bo to jak kogoś nazwać banderowcem'' Z argumentem o banderyzacji Ukrainy oczywiście nie możecie polemizować.

Raedwald

" Każdego kto nie jest fanem obecnej Ukrainy wyzywacie od ruskich trolli. "

Nic podobnego. Nie każdego. Test na ruskiego trolla masz wyżej i przypominam, że zdałeś.

Marac

Ten test jest bez sensu. To że nazywam banderowcami ludzi którzy tą ideologię wyznają jest chyba oczywiste. Oni sami nie powinni się obrażać skoro taka jest ideologia Ukrainy. Np Wołyń został na Ukrainie zablokowany. Nie przypominam sobie aby w Polsce ktoś blokował Pokłosie czy zabraniał go oglądać. Protesty były ale kto chce może sobie obejrzeć film. Nie znaczy to że każdy Ukrainiec jest banderowcem ale skoro taka jest ich ideologia państwowa to zdanie jakiegoś prostego Łytwyńczuka nie nacjonalisty jest bez znaczenia. Gwarantuję że przestanę używać słowa banderowcy w stosunku do Ukrainy jeśli Ukraińcy przestaną w pokrętny sposób usprawiedliwiać zbrodnie i przestaną próbować cenzury. Alre na razie na to się nie zanosi.

Raedwald

Nie odwracaj kota ogonem. O kacapach piszesz Rosjanie pomimo Katynia.
Każdy naród ma jakieś grzeszki. Sowieckie grzeszki umniejszasz i usprawiedliwiasz, chociaż od co najmniej stu lat to jedno wielkie jądro ciemności, natomiast ukraińskie grzeszki rozdmuchujesz i potępiasz, jakby mowa była co najmniej o Afganistanie pod rządami talibów.
Jesteś pachołkiem Rosji, nawet jeśli na zasadzie pożytecznego idioty a nie płatnego zdrajcy. To już nie ma wielkiego znaczenia. Jesteś sowieckim trollem i to jest fakt.

Marac

Gdzie usprawiedliwiam Katyń ? Pokaż gdzie ? Jasne że ZSSR było zbrodnicze a Rosja Putina jest tego kontynuacją. Problem polega na tym że obaj wiem jaka jest Rosja i nikt normalny nie sprzedaje Rosji Putina jako państwa demokratycznego. Ukrainę natomiast próbuję się u nas sprzedawać jako przyjaciela Polski i państwo demokratyczne chociaż i Rosja i Ukraina to jeden czort. Nie porównuję zbrodni UPA do Afganistanu talibów bo zbrodnie UPA były znacznie gorsze od zbrodni talibów. Poza tym o ile w stosunku do Polaków zbrodnie UPA i sowietów były ilościowo porównywalne to skala okrucieństwa jakim był Wołyń przebijała raczej wszystko co Polakom zrobili Sowieci. Nie liczba ofiar ale skala okrucieństw Ukrańców była bezprecedensowa. Nawet Sowieci (Co ich nie usprawiedliwia) nie torturowali dzieci polskich w taki sposób jak UPA. Poza tym ''jądro ciemności'' to nie tylko Rosja, ukraiński nacjonalizm to taka sama hydra tyle że dziś chwilowo słabsza ale zawsze gotowa wypełznąć jak pojawi się okazja. Mamy kochać Ukraińców bo bidulki były słabsze od Stalina i choć się starały to miały problem z realizacją swoich planów ?

Raedwald

Świeżutki nius, bardzo a propos:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/z-milosci-do-putina-nowy-rosyjski-patriotyzm/yry ckr
A Ty Ukraińcami straszysz...
Nawet jeśli - powtarzam *nawet jeśli*, bo to nieprawda - Ukraińcy to takie wilki w owczej skórze jak ich opisujesz, to w dalszym ciągu pozostaje zasada "wróg mojego wroga jest moim przyjacielem" i każdemu Polakowi, który nie jest sowieckim sługusem, powinno zależeć na silnej Ukrainie i powinien on kibicować, by Ukraińcom wiodło się jak najlepiej.

Marac

Absolutnie nie. W interesie Polski jest to aby oba te państwa brały się za łby. Silna Ukraina jest tak samo wbrew interesom Polski jak mocarstwowa Rosja. Polsce potrzeba bufora wiecznie skłóconego z Putinem. Silna Ukraina jeśli jest w czyimś interesie to w interesie Niemiec ale nie Polski bo zamienił stryjek siekierkę na kijek :Ukraina mając do wyboru Polskę lub Niemcy zawsze wybierze Niemcy. Jeśli by doszło np do scenariusza rozpadu Rosji i wzmocnienia Ukrainy to sprawa Polski staję się wewnęczną sprawą Niemiec. Nie wiem jak Ty ale ja nie jestem zachwycony perspektywą niemiecko-ukraińskich kleszczy nad Polską. Co do ogółu Ukraińców to może nieprawda co do nacjonalistów to prawda a właśnie nacjonaliści jak by co narzuciliby wolę reszcie Ukraińców. Zapewniam że nie wszyscy Rosjanie są antypolscy a nawet w roku 1939 było sporo Rosjan lubiących Polaków. Co też nie ma i nie miało wpływu na politykę Rosji czy ZSSR.

zweistein

Nie twierdzę że ogół Ukraińców nienawidzi Polaków ale tak nie było nawet w roku 1943 na Wołyniu. Przecież calutki ukraiński Wołyń to nie były potwory. Natomiast nacjonaliści ukraińscy byli i są wrogami Polski i nic się w tej mierze nie zmieniło. Co najwyżej ukraińscy nacjonaliści udają sympatię do Polski ze względów taktycznych. Jak by co to nacjonaliści nadadzą ton i sympatią części Ukraińców do Polaków będzie bez znaczenia.

Raedwald

Jesteś znawcą Ukrainy czy to może po prostu oświecenie z Kosmosu?
Niemcy też czekają na dogodny moment, żeby wkroczyć do Breslau?

zweistein

Niemcy zrobili z Polski kolonię gospodarczą i dopóki stan ten trwa 'Nie wkroczą do Breslau'' Co innego jeśli ich interesy na terenie naszego kraju zostaną poważnie zagrożone. Wtedy może i wkroczą. Ale już trzeba kończyć rozmowę.

Raedwald

Masz wszystko obczajone. Dziw, że złego Żyda brakuje w twoim komiksie.

Raedwald

Ukraina po prostu nie ma w swojej krótkiej, szczątkowej historii ważnych, nieskazitelnych postaci. W Niemczech oddaje się cześć von Stauffenbergowi, bo chciał śmierci Hitlera z pominięciem tego, że był zadeklarowanym nazistą, no bo na kim mają opierać tożsamość narodową mając tak haniebną historię? Belgowie mają swojego zbrodniarza wojennego Leopolda II - to się dopiero nie mieści w głowie, bo zbrodnie banderowców wobec wieloletniego terroru w Kongo to niewinne kłótnie w piaskownicy. Ukraina ignoruje zbrodnie banderowców, bo tak im wygodniej, a Bandera był bardzo ważną postacią w ich drodze do niepodległości.

Twierdzenie, że świadomie czczą ludobójców z nienawiści do Polaków jest idiotyczne, może ci się to wydawać niepojęte ale przeciętny Ukrainiec bardzo mało wie o Wołyniu, wie tylko że Bandera był bojownikiem o ukraińską wolność, czemu trudno zaprzeczyć. A nawet jeśli wiedzą, to mają to w dupie bo ważniejsza od krótkiego epizodu ludobójstwa na Polakach jest dla nich historia niepodległości, a po wyklęciu tych postaci nie mieliby wcale historii.

Skoro nie jesteś świadom tak prostych rzeczy, w dodatku ekstrapolując swoje błędne mniemanie na cały ukraiński naród przypisując mu urojoną antypolskość, nazywając współczesnych Ukraińców "banderowcami" no to nie dziw się że cię banują. Każdy wątek na temat Ukrainy w internecie aż puchnie od takich krzykaczy i ich hasełek, po co komu kolejni na forum bardzo dobrego filmu?

ela_viart

Nigdzie nie nazywałem wszystkich Ukraińców, banderowcami to wymysł agresywnego przedmówcy który na mnie napadł. Natomiast środowiska współczesnych nacjonalistów ukraińskich, to SĄ banderowcy bo niby kto ? Muminki ? Nie nazywałem też wszystkich Ukraińców, wrogami Polski bo to byłby idiotyzm. Natomiast z pełną odpowiedzialnością nazywam współczesnych spadkobierców UPA i Szuchewycza tudzież Kłyma Sawura wrogami Polski, którzy mogą udawać sympatię do Polaków tylko dlatego że Putin wywołał na Ukrainie wojnę domową. Niech tylko wojna z Donbasie w jakiś sposób się skończy to żądania nacjonalistów ukraińskich wobec Polski wrócą natychmiast. Wiecu z roku 2011 ja naprawdę sobie nie wymyśliłem. Można w pewnym stopniu istotnie tłumaczyć że spora część współczesnych Ukraińców nie wie o Wołyniu. Ale w taki sposób nie można tłumaczyć kultu UPA uprawianego dzisiaj przez ukraiński rząd. Nie można zakładać że Ukrainą rządzą idioci którzy nie wiedzą kto to był Sawur i za co odpowiadał. Było też sporo zwyczajnych prowokacji antypolskich których smurfy też nie wymyśliły. Pokazuje to po prostu że Ukraińcy lekceważą Polaków i Ukraińcy robią co chcą. Kwestia szkolnictwa (Polacy wydają na ukraińskie szkolnictwo w Polsce coś 20 razy tyle niż Ukraińcy na polskie szkolnictwo na Ukrainie. Szkoły polskie na Ukrainie musi utrzymywać Polska) unaocznia to jeszcze bardziej. Problemem jest też to że choć cały naród ukraiński nie jest antypolski to nacjonaliści nadają tam też dzisiaj ton i to oni gdyby przyszło co do czego resztę Ukraińców zmusiliby do współpracy. Analogicznie jest z Rosjanami. Zwykli Rosjanie też często lubią Polaków. I co z tego skoro Rosją rządzi Putin i zwykli Rosjanie zrobiliby co Putin każe, gdyby np doszło do agresji Rosji na Polskę.

użytkownik usunięty
Raedwald

Sam napisałeś "Nie ma sensu ciągnąć tu dalej tej rozmowy. Żegnam."

A dalej ciągniesz swoje pierdyliard postów. Po co, na co, komu to potrzebne?
Masz słuszną blokadę na zakładanie tematów pod tamtym filmem, nie płacz już.

Nie chciałem naprawdę pisać kontynuacji ale zostałem zelżony i nie mogłem wytrzymać. Nie mnie oceniać moderację ale blokada jest niesłuszna bo nie łamię regulaminu. Jest po prostu w Polsce moda na bezkarność dla Ukraińców. Pamiętam jedno forum historyczne gdzie Ukraińcy wręcz jawnie naśmiewali się z Polaków i Ukraińcy usprawiedliwiali wprost masakry Polaków. Oczywiście to Polacy byli banowani nie Ukraińcy. Skrytykuj politykę historyczną współczesnej Ukrainy a już jesteś ''ruskim trollem' albo ''agentem Putina'' któremu ''powinni skasować konto'' I mowa jest o forach polskich nie ukraińskich.

Raedwald

"Ale w taki sposób nie można tłumaczyć kultu UPA uprawianego dzisiaj przez ukraiński rząd. "

Ale jak *to* można tłumaczyć, to też Ci ela_viart bardzo mądrze wyjaśnił w tym samym poście, na który odpowiadasz. Skoro przegapiłeś, to służę pomocą:

"Ukraina po prostu nie ma w swojej krótkiej, szczątkowej historii ważnych, nieskazitelnych postaci. [...]. Ukraina ignoruje zbrodnie banderowców, bo tak im wygodniej, a Bandera był bardzo ważną postacią w ich drodze do niepodległości. "

"Polacy wydają na ukraińskie szkolnictwo w Polsce coś 20 razy tyle niż Ukraińcy na polskie szkolnictwo na Ukrainie. Szkoły polskie na Ukrainie musi utrzymywać Polska"

No po prostu biurwa straszne! Jak to w ogóle możliwe. Jeszcze napisz, że to skandal, że Polacy budują studnie i szpitale w Etiopii, a Etiopczycy w Polsce ani jednej/jednego.

"Skrytykuj politykę historyczną współczesnej Ukrainy a już jesteś ''ruskim trollem' albo ''agentem Putina''"

Zajrzyj pod dowolny artykuł chociaż pobieżnie zahaczający o Ukrainę (np. niedawnego niusa o ludzkim odpadzie atomowym, który chciał sprzedać uczennicę handlarzowi narządów) i poczytaj kto i jak krytykuje Ukraińców. Dalej się dziwisz, że przyłączając się do krytyki, nawet jeśli kulturalnie i może z jakimiś tam nawet nie całkiem kretyńskimi argumentami, jesteś automatycznie postrzegany jako członek tego towarzystwa? Jeśli stoisz w środku stada krów i krzyczysz "Muuuuu!" to się nie dziw jak dostaniesz batem.

Marac

W gruncie rzeczy potwierdzasz tylko to co pisałem. Nie ma bowiem najmniejszego tłumaczenia dla kultu już nawet nie Bandery (Bo Bandera ''tylko'' stworzył atmosferę ale nie kierował bezpośrednio Wołyniem ) ale wprost dla czczenia ludobójców. Rzekoma ''krótka historia'' Ukraińców też ich w niczym nie usprawiedliwia. Decydenci ukraińscy bowiem świetnie wiedząc o Wołyniu I podsycając kult Szuchewyczów czy Sawurów, doskonale zdają sobie sprawę jaką to wywoła reakcję Polaków. Ukraińcy wiedzą że Polska bezwarunkowo poprze Ukrainę. Polska poparłaby chyba nawet Ukrainę wprost banderowską (Swego czasu niejaki Marek Borowski głosił że nawet jeśli na Ukrainie zapanuje jawny nazizm i Ukraińcy zażądają ziem polskich to Polacy powinni oddać głowy pod noże i dalej popierać Ukraińców) W taki sam sposób jak Ukraińcy tłumaczą Wołyń, Rosjanie mogą tłumaczyć Katyń. Skoro dopuszczamy możliwość że Ukraińców Wołyń nie obchodzi to dlaczego ciągle domagamy się od Rosji ekspiacji za Katyń ? Ukraińcy to jakiś naród panów że ich obowiązują specjalne reguły ?
Co do szkolnictwa argument że Ukraina jest biedna i jej nie stać na prowadzenie polskich szkół jest śmieszny. Czekoladowy magnat i inni oligarchowie mają bowiem miliardy dolarów a mniejszość polska na Ukrainie liczy według oficjalnych danych zaledwie trochę więcej niż 140000 tysięcy osób. Ile może być wobec na Ukrainie dzieci które może objąć polskie szkolnictwo 20 albo 30 tysięcy ? Przecież nie wszyscy Polacy na Ukrainie posyłają dzieci do takich szkół. Państwo którego nie stać na takie drobne w sumie wydatki to państwo wprost upadłe a chyba nie twierdzisz że Ukraina obecnie to państwo upadłe bo wtedy wasza ukrainofilia nie ma sensu. Stan szkolnictwa polskiego na Ukrainie. pokazuje bowiem po prostu złą wolę Ukraińców co potwierdza fakt że ostatnio Ukraińcy próbują zwalczać polskie szkolnictwo.
Jest faktem że pod wpisami pod artykułami o Ukrainie jest masa wpisów chamskich i wulgarnych. Widzę tu jednak winę obu stron. Nasze rodzime chamy (Lub agenci Putina ) plują na Ukraińców ale Ukraińcy (A zwłaszcza ukraiński rząd ) podsycając kult UPA tworzą klimat dla agentów Putina. Za antyukrainizm części Polaków możesz więc podziękować samym Ukraińcom. Możliwe wręcz że właśnie banda oligarchów która tworzy ukraiński rząd ma u siebie wtyczki Putina i dlatego kult UPA jest na Ukrainie celowo uprawiany aby zrobić z Ukraińców w opinii świata, nazistów. To by się nawet zgadzało.

Raedwald

OK, dalej się z Tobą nie zgadzam - nie przekonałeś mnie, ale przepraszam, że nazwałem Cię ruskim trollem. Chociaż uważam, że miałem podstawy, bo na 100 osób piszących takie posty jak Twój pierwszy, 99 okazałoby się sowieckimi parchami.

"oligarchowie mają bowiem miliardy dolarów"

Myślisz, że w Etiopii nie ma miliarderów? To co z tymi studniami?
Zresztą wróć! A w Polsce nie ma miliarderów? To po co WOŚP, po co fundusze unijne?
Bogactwo kraju uzasadniasz istnieniem skorumpowanych oligarchów? No proszę Cię...

Marac

A jednak na istnienie szkół polskich (Przecież to malutki odsetek całego szkolnictwa na Ukrainie) Czekoladowy król i jego otoczenie mogliby coś rzucić. Czy nie uważasz że to hańba że oligarchowie nic nie dokładają do budżetu kraju a kamizelki kuloodporne dla armii kupowano między innymi za składki zebrane u Polaków? Ci oligarchowie przecież rządzą na Ukrainie. No na kupienie kamizelek czy na sfinansowanie polskich szkół oligarchowie mogliby się złożyć. Niewiele ich by to kosztowało.

Marac

Do polskiej polityki wschodniej pasuje tylko jedno piękne słowo a słowo to brzmi:Frajer : http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/ukraina-polska-petro-poroszenk o-wymiana,135,0,2210695.html Ha, ha, ha, ha !

Raedwald

Wiesz, że z siebie (tzn. z takich jak Ty) się śmiejesz?

"Właściwego klimatu nie tworzy dość czytelne uzależnianie polskiej pomocy finansowej od gestów strony Ukraińskiej związanej z polityką historyczną."

To z tego artykułu. Im dłużej *obie strony* będą pitolić o banderowcach, tym dłużej nie będzie normalnie.

Marac

Czy dobrze przeczytałem ? ''Pitolić'' o banderowcach ? W ten sposób wyrażasz pogardę na ofiar UPA. Zaproponuj może Żydom żeby już ''Nie pitolili'' o Shoah. Polacy będą pamiętali o Wołyniu czy to się fanom wybielania banderowców, podoba czy nie. A kult UPA na Ukrainie sprawia że niestety propaganda antyukraińska w Polsce będzie kwitnąć, bo widać Ukraińcy mają uczucia Polaków w głębokiej pogardzie. Dla ogółu polskiego społeczeństwa sprawa Wołynia jest coraz ważniejsza i nie da się jej już umniejszyć ani zakłamać. Swoją drogą Rosjanie też się kiedyś domagali żeby nie ''pitolić'' o Katyniu a Polacy o Katyniu dalej ''pitolą'' i będą ''pitolić'' wbrew woli Putina. Artykuł pokazuje dobitnie gdzie Ukraińcy mają Polaków i to pod każdym względem. Ostatnio np były próby zwalczania polskiego szkolnictwa na Ukrainie.

Raedwald

"pitolić" nie znaczy "wspominać" czy "rozmawiać".
Jak każesz pijanemu znajomemu przestać "pitolić" to nie dlatego, że nie życzysz sobie nigdy rozmawiać na akurat wałkowany przez niego temat, tylko dlatego, że już rzygasz, jak pitoli o tym samym od dwóch godzin.

Marac

Dopóki Ukraińcy będą się zachowywali w ten sposób co obecnie to Wołyń będzie ciągle na językach Polaków. Bowiem kult ludobójców z UPA jest dla Polaków niemożliwy do zaakceptowania. Sojusz z Ukrainą jest możliwy ale z Ukrainą banderowską wykluczony.

Raedwald

>"Natomiast z pełną odpowiedzialnością nazywam współczesnych spadkobierców UPA i Szuchewycza tudzież Kłyma Sawura wrogami Polski"
O tym właśnie pisałem. Przygraniczne spory, które doprowadziły do ludobójstwa zostały dawno zakończone. Ludzi uważających dowódców UPA za bohaterów walki o niepodległość (czyli większość Ukraińcwów) nie interesuje ten epizod, nie znają go lub świadomie mają go w dupie.
"Kult UPA" uprawiany przez Ukraiński rząd to kult ichniejszych niepodległościowców, jacy by nie byli. Wiem, że niektórzy Polacy bardzo lubią dodawać sobie historycznego znaczenia, ale w świadomości innych krajów jest on marginalny.
Sytuacja nie jest nawet wyjątkowa - jak pisałem wyżej, istnieje na pęczki historycznych postaci z brudną historią, którzy są wybielani, a haniebne epizody przemilczane.
Traktowanie Polaków przez władze Ukrainy to inna sprawa, nie wiązałbym jej z jakąś głęboko zakorzenioną wrogością czy nienawiścią, bo 60 lat temu banda zwyrodniałych farmerów pozabijała Polaków w czasach i okolicznościach gdy nie było to niczym niezwykłym. Prostackie, czarno-białe i zbiorcze podejście do narodów i ich historii to cecha głupców, nie ma powodów by ją wychwalać.

ela_viart

Mylisz się. Przygraniczne spory zostały zakończone może dla Polaków (I to nie wszystkich bo są i w Polsce środowiska które gadają o odbiciu Lwowa. W Polsce to środowiska marginalne ale są ) Natomiast dla nacjonalistów ukraińskich ''przygraniczne spory'' nie zostały zakończone bo nacjonaliści ukraińscy chcą ''Imperium ukraińskiego'' i dlatego dopóki nacjonaliści ukraińscy nie zagarną Chełma i Przemyśla i innych ziem aż po Kraków to nacjonaliści ukraińscy będą mieli do Polski pretensję. Przypominam że te roszczenia były wręcz jawnie artykułowane aż do wybuchu wojny w Donbasie. To że zostały częściowo wyciszone wynika li tylko z tego że nacjonaliści aktualnie zostali zajęci przez działania Putina. Gdyby Ukraina wygrała konflikt z Rosją, można być pewnym że te żądania wrócą. Mylisz się co do Wołynia bo chociaż Polaków istotnie pozabijała tam banda farmerów to organizatorami i pomysłodawcami byli Ukraińcy-grekokatolicy z Galicji i oni byli akurat dobrze wykształceni. Ukraińscy chłopi prawosławni z Wołynia byli tylko wykonawcami. W filmie nie jest to pokazane bo na filmie widzimy zbrodnię oczyma bohaterki a ona nie znała zapewne szczegółów politycznych.